NB I

Őszi bizonyítványosztás, 3. rész: a tisztes középmezőny

Rangadó
Rangadó

2015. 12. 23. 12:01

A Haladás, az MTK és a Paks sem kell, hogy szégyenkezzen, kérdés, akarnak-e ennél többet.

Kapcsolódó cikkek

Jócskán túl vagyunk a 33 fordulós 2015/16-os bajnokság felén, a válogatott Eb-szereplése miatt rövidebb is lesz a szezon, az őszi értékelés tehát nem csak a fél szezonról szól. A nemzeti csapat sikere sem szépíti meg a bajnokság képét, kevesebb csapat, de sokkal kevesebb néző, elmaradt színvonal-emelkedés – ez jellemezte az őszt. Persze, minden klubnál a helyezés függvényében tekinthetnek derűsen vagy borúsan vissza a kis magyar helyzetre.
Négy részes sorozatunkban három csapatonként értékeljük az elmúlt időszakot, nem a statisztikák, hanem általános benyomásunk alapján. Jöjjenek a dobogóhoz közel felsorakozott, vállalható szezont futó együttesek!

6. Haladás – “a” Király visszatér

Mérleg: 7-8-4, 17-19, 29 pont
Tavasszal kisebb csodát vitt végbe Mészöly Géza azzal, hogy benntartotta a Haladást az első osztályban, miután pár fordulóval a vége előtt – nem a pontbeli lemaradás, hanem a mutatott teljesítmény alapján – szinte reménytelennek tűnt a dolog. Ősszel aztán új történet kezdődött Szombathelyen, minden tekintetben. Úgy tűnik, a bizalmi tőkével, amit az év közben érkezett tréner kapott, sikerült élni. A háttér is rendeződött, de a legfontosabb, hogy Mészöly, afféle integráló személyiségként, képes volt összefogni csapattá a játékosokat. Ehhez persze elengedhetetlen volt Király Gábor hazatérése és korát meghazudtoló remek játéka. Vele a kapuban egyszerre stabillá vált a Szombathely, helyükre kerültek a dolgok. A Haladás, ha nem is csillogó játékkal, kevés gólt szerezve, de masszívan elindult előre – a szezon első felében ez egészen látványosan sikerült.

A dobogón is megfordult a vasi alakulat, mely a Ferencvárostól a nyitányon elszenvedett vereség után tíz fordulón át (!) maradt veretlen. Igaz, több volt a döntetlen, mint a győzelem, és rendre kevés gólos, inkább küzdelmes, mint jó meccseket játszottak – de hát ez csak azt jelzi, Mészöly abból főzött fogyaszthatót, amije volt. Egy ún. középcsapatnak pontosan ilyen erényekre van szüksége, hogy stabilan teljesítsen. Ráadásul Király Gábor mellett a szombathelyi jövő is markánsan képviseltette magát, hiszen ismét előkerült egy ígéretes tehetség, Németh Márió, aki Kovács István és Radó András után ismét felhívta a figyelmet a nevelés fontosságára. Úgy tűnik, van jövőkép (a stadion is átépül) és ez a legutóbbi szezon reménytelensége után maga a maximum. Az ősz végére a Haladás beágyazódott megfelelő helyére, a biztos középmezőnybe (mellesleg egy pontra a dobogótól). A szezon vége döcögősre sikerült, tavasszal pedig hiányozni fog a hazai pálya (eleve csak öt meccsen lesz pályaválasztó a Hali), de ha Mészöly Géza tartja az irányt és a csapategységet, sok gondjuk nem lehet.

5. MTK – élet Józsi bácsi után

Mérleg: 8-5-6 24-20, 29 pont
László Csaba nem vett magára könnyű terhet, amikor a nagyon kevés, még hitelesnek mondható hazai labdarúgó szakember, sőt, legenda közé számító „örökös MTK-edző” Garami József után elvállalta a kék-fehérek kispadját. Nem is kellett eltelnie sok fordulónak, hogy Facebook-bejegyzésektől „szakmai” alapú ítéletekig, nekikeseredett MTK-szurkolók minősítsék fortyogva azt a „rombolást”, amit véghezvitt a Garami-féle felépítménnyel. Na ja, az MTK az első három meccséből csak egyet nyert meg, azon se sziporkázott. Az előző évben bronzérmes kék-fehéreknek nyilván fel kellett dolgozni az új helyzetet, hiszen ha volt állandóság a magyar bajnokságban, az a Garami-féle munka, az ilyesmi identitást is ad. Összességében elmondhatjuk, ha nem is túl impulzív játékkal, felejthetetlen meccsekkel, de László Csaba megoldotta a feladata első részét, az MTK csapat maradt, voltak győzelmei, igaz, nagy sorozatokat nem épített belőlük. A nagyon sűrű középmezőnyben annyi pontot összeszedett, amennyivel még a dobogóért is harcolhat, bár a tavalyi 57 pont aligha lesz meg év végére.

Viszont mutatott figyelemre méltó dolgokat is az általa vezetett MTK, mindenekelőtt a Ferencváros veretlenségének megszakítását kell említenünk, egy olyan meccsen, melyen taktikailag is jól vizsgázott a csapat. A másik pedig Torghelle Sándor kivirágzása, ami alighanem szintén összefügg a számára megfelelő játékstílussal. A 33 éves csatár kilenc gólnál tart, többet lőtt, mint tíz éve bármelyik klubjában a teljes szezonban. Többször ér oda a kapu elé és többször hozzák helyzetbe, mint az elmúlt években, márpedig ha a helyzetek megvannak, a hazai kínálatból még mindig ő az egyik legveszélyesebb befejező. Ráadásul mindegyik gólja pontot vagy pontokat ért. Kanta József is jól és eredményesen futballozott ősszel, Hegedűs Lajos olykor bravúrosan védett – szóval, elöl, hátul, középen is megvoltak az MTK játékának támaszai. Ebből pedig tisztes szereplés lehet, ha nem jön valami durvább hullámvölgy – ami olykor azért Garami mester alatt is előfordult.

4. Paks – magyar atom

Mérleg: 8-6-5, 24-19 30 pont

Úgy áll a negyedik helyen, a harmadik Videotonnal azonos pontszámmal a Paks, hogy gyakorlatilag kisebb lejtmenetet mutatott be az utolsó négy fordulóban. A Fradi ellen a hajrában beszedett nagy gyomros ront az összképen, egyébként több mint vállalható őszt tud maga mögött a szokás szerint magyar játékosokra építő együttes. Nem biztos, hogy a szezon előtt sokan erre tippeltek volna. A politikai felhangokat sem mellőző történetek, amik a paksi futball anyagi hátterének ellehetetlenüléséről szóltak, a jelek szerint vagy nem voltak megalapozottak, vagy nem érintették meg a játékosokat. Csertői Aurél csapata stabilan tartja a szintet, a tavalyi ötödik hely és a tavalyi pontszám akár simán meglehet idén is. Mindebben nyilván a vezetőedző szerepe a legfontosabb.

Csertői ezúttal is olyan csapatot rakott össze, amit nehéz legyőzni. Magyar szinten sokszor megcsinálta már ezt, van egy alapjátéka, ami a jobb meccseken ráadásul még szórakoztató is tud lenni, ha vannak hozzá megfelelő játékosai. Ha nem lett volna a Ferencváros elleni összeomlás a hajrában, a listavezető után ők kapták volna messze a legkevesebb gólt (így holtversenyben vannak három másik klubbal), és tízmeccses veretlenségi sorozatuk a 8. és 17. forduló között szintén azt mutatja, masszívak. Ha gólkirályt idén nem is fognak adni a mezőnynek, így sem veszélytelenek az ellenfél kapuja előtt, igaz, a helyzetkihasználásuk nem a legjobb. Mindenesetre a becsületesen dolgozó „korrekt kiscsapat” státuszából nem estek ki, hogy ennél többre is vágynak-e, az más kérdés – és lehet, hogy nem független az anyagi háttértől.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Arsenal Manager Arsene Wenger during the UEFA Europa League, round of 16, 2nd leg football match between Arsenal and AC Milan on March 15, 2018 at the Emirates Stadium in London, England - Photo Stephen Wright / ProSportsImages / DPPI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.