NB I

Őszi bizonyítványosztás, 1. rész: a bukásra állók

Rangadó
Rangadó

2015. 12. 21. 12:30

A Békéscsaba konstans utolsó, a Puskás leküzdötte magát a legrosszabbak közé, a Vasas gyenge, de menekül.

Jócskán túl vagyunk a 33 fordulós 2015/16-os bajnokság felén, a válogatott Eb-szereplése miatt rövidebb is lesz a szezon, az őszi értékelés tehát nem csak a fél szezonról szól. A nemzeti csapat sikere sem szépíti meg a bajnokság képét, kevesebb csapat, de sokkal kevesebb néző, elmaradt színvonal-emelkedés – ez jellemezte az őszt. Persze, minden klubnál a helyezés függvényében tekinthetnek derűsen vagy borúsan vissza a kis magyar helyzetre.
Négy részes sorozatunkban három csapatonként értékeljük az elmúlt időszakot, nem a statisztikák, hanem általános benyomásunk alapján. Az alsóházban meglehetősen nehéz szép és előremutató dolgokról beszámolni. Lássuk.

12. Békéscsaba – lila köd

Mérleg: 3-3-13, 17-44, 12 pont
Tíz év után tért vissza az élvonalba a lila-fehér klub, és ezzel nagyjából el is mondtunk mindent az őszi szezonja pozitívumairól. Senki sem gondolta, hogy könnyű dolguk lesz a sűrített NB I-es mezőnyben, de a rajtjuk még annál is rosszabb volt, mint amire a pesszimisták tippeltek. Az első fordulóban a kiscsapatok balszerencséje miatt kaptak csak ki kétszeri vezetés után, a 91. percben bekapott góllal a Debrecentől, utána viszont gyorsan eljátszották a kis bizalmi tőkét, ami megvolt irányukban a jóindulatúak részéről – három vereség rúgott gól nélkül, közte a másik újonc és addig szintén nyeretlen Vasas ellen, hazai pályán. Mire az első győzelmük megszületett, nagyjából mindenki biztos kiesőnek könyvelte el őket.

A Videoton elleni hazai győzelem az egyetlen komolynak mondható fegyvertény a szezonjukban, bár akkortájt a bajnokot csak az nem verte meg, akivel nem játszott. Utána benyeltek egy hetest Debrecenben – eleve a leggólképesebb védelem az övék, a 19 fordulóban összerakott mínusz 27-es gólkülönbség egészen siralmas – és semmi jelét nem mutatták a szezon végéig annak, hogy lehet ebből feltámadás. Két pozitívumot lehet (talán) említeni: az egyik, hogy a Puskást másodszor is legyőzték, így van olyan csapat a mezőnyben, amelyikkel szemben pozitív a mérlegük. A második pedig, hogy a viszontagságok dacára nem látszik különösebb kapkodás a menedzsmentben, Zoran Szpisjakot sem küldték el, márpedig edzőcsere nélkül ritkán abszolválnak kiesőjelöltek egy komplett őszt mifelénk. Hogy ez a bizalom vagy a reménytelenség jele-e, az más kérdés. A Békéscsaba hátránya négy pont a bentmaradást érő helyekhez képest, úgyhogy még csak nem is reménytelen a helyzete – tavaly a Haladás innen indulva végül megoldotta a feladatot. A Viharsarokban talán bízhatnak benne, hogy lesz rivális, amelyik az ő szintjükön játszik tavasszal – de ez azért még nem lenne a megfeszülés csimborasszója a részükről. Nem ártana kicsit magasabb színvonalon játszani, ha évtizedes távollét után nem akarnak rögtön újra búcsúzni.

11. Puskás Akadémia – alsó tagozat

Mérleg: 3-7-9, 23-31, 16 pont
Jó, ne kezdjük el számolni, hány valódi akadémista kapott komolyabb lehetőséget az idén az egyetlen NB I-es „akadémiai” csapatban (a tízen felül játszottak között a légiósokon kívül mondjuk Fiola, Fodor, Tischler, Márkvárt, Lencse sem felcsúti nevelés), válasszuk le a politikai hátteret, az irgalmatlan TAO-pénzekről felröppenő híreket és nézzük szimplán a számokat, mint más élvonalbeli csapatoknál. A Puskás Akadémia őszi szezonjáról így megállapíthatjuk, hogy pocsék. Az első hat fordulóban még úgy-ahogy elment a dolog, ha csak az eredményeket nézzük, pontot hoztak Debrecenből, Újpestről, legyőzték a Paksot – utána aztán belesüllyedt a csapat egy szépen, egyenletesen lefelé húzó örvénybe, anélkül, hogy bárki különösebben zavartatta volna magát ettől.

A Puskás szürke és unalmas csapat lett, mérsékelten érdekes meccsekkel, kiemelkedő egyéni teljesítmények nélkül. Robert Jarni nem tudott különösebb fazont adni nekik, a tavaly egészen üdítően futballozó Tischler Patrik három gólt hozott össze, de ezzel is dobogós a házi ranglistán. Talán Pekár László említhető egyedüli üde színfoltként és persze illik megemlíteni, hogy Fiola is Felcsútról volt ott a válogatottban a norvégok ellen. És ennyi. A semmitmondó, színtelen őszi meccsek után egyszercsak azt vettük észre, hogy a PFLA az utolsó előtti helyen áll a táblázaton. Utolsó tizenhárom meccséből mindössze egyet megnyerve – ami ebben a mezőnyben nemhogy nem akadémiai szint, de még egy alsó tagozatos tesiórán sem lenne elég. Ha van klub, amelynek a körülmények miatt aligha kell aggódnia itthon – teljesen függetlenül a teljesítménytől –, az nyilván a felcsútiaké. A motiváció totális hiánya, ami néha ordít a játékosokról és az edzői stábról, alighanem ennek tudható be. Így is el lehet persze focizni idehaza, csak egyetlen kérdés adódik: minek?

10. Vasas – Szanyó megmondta

Mérleg: 5-1-13, 19-31, 16 pont
A piros-kékek három szezont töltöttek az NB II-ben, mire sikerült visszajutniuk – hogy szépen megtapasztalják, nincs az a másodosztályú rutin, ami az első osztályban sokat érne. Szanyó Károly, a feljutásban főszerepet játszó edző már a tavalyi NB II-es menetelés idején is azt nyilatkozta nekünk, hogy reméli, játékosai felfogják, több kell majd odafenn, mint a második vonalban. Ehhez képest kicsit túltolta az önbizalmat egyik-másik angyalföldi játékos, a korabeli nyilatkozatok alapján, pedig az ősz végül Szanyót igazolta. A tizenkettes élvonalbeli mezőnyben a Vasas nem képes dominálni a mérkőzéseit, főképp nem képes úgy gazdálkodni a helyzeteivel, mint egy osztállyal lejjebb. Itt nem fér bele pár elszórakozott helyzet, mert nincs belőlük annyi, mint az ottani ellenfelek ellen volt – mire a piros-kékek összeszedték szépen ezeket a tapasztalatokat, a mezőny már vígan a hátát mutatta nekik.

Szanyó végül mégsem a rossz rajtba bukott bele – ami annyira nem is volt rossz, hisz a rivális Békéscsaba után a Videotont is legyőzték – hanem az utána következő szériába. Nagyon csak egyszer verték meg a Vasast, az Üllői úton, de a sok szoros vereséggel éppúgy nem ment semmire a csapat. Ahogyan az edzőváltással sem, mely végül bekövetkezett, szép búcsúüzenetekbe csomagolva. Simon Antallal sem lett jobb a játékuk, egészen az utolsó három fordulóig biztos kiesőnek tűntek, aztán a Békéscsaba és a Honvéd leküzdésével hirtelen elmozdultak a kiesőhelyről. Küzdeni a továbbiakban is kell, ez nyilvánvaló, máshogy nem sikerülhet a bentmaradás. Hiába a rendezett háttér, az igazi egyéniségek nélküli, kevés élvonalbeli tapasztalattal rendelkező állománnyal csak a döcögős, unalmas futball megy – akkor pedig marad a melósruha, mint esély. Mert a kevés megmaradt szurkoló azért csak szívesebben nézne jövőre is egy-egy élvonalbeli meccset, mint önbizalomnövelő NB II-es győzelmeket…

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Arsenal Manager Arsene Wenger during the UEFA Europa League, round of 16, 2nd leg football match between Arsenal and AC Milan on March 15, 2018 at the Emirates Stadium in London, England - Photo Stephen Wright / ProSportsImages / DPPI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.