NB I

Szélesi: siker volt a láthatáron, vibráltak a játékosok

Egy pici morzsát játékosként is hozzá tudott tenni a sikerhez.

Kapcsolódó cikkek

A magyar válogatott pályaedzője, Szélesi Zoltán volt a Sport TV Mai helyzet című műsorának vendége. A többi között azt is elmondta, a norvégok elleni párharc előtt már siker volt a láthatáron, mert vibráltak a játékosok, és szerinte tévúton jár, aki azt gondolja, hogy pofozógép lesz a válogatott.

Bár az Európa-bajnokságra való kijutást már edzőként élte meg, nyáron még játékosként szerepelt a válogatottban 45 percet. Akkor sakkozás közben tudta meg, hogy behívót kapott a litvánok elleni 4-0-ra megnyert barátságos mérkőzésre készülő keretbe.

„Egy pici morzsát azért játékosként is hozzá tudtam tenni ehhez a sikerhez” – fogalmazott a korábbi 28-szoros válogatott Szélesi Zoltán. Azóta visszavonult az aktív játéktól, az MLSZ-nél utánpótlásedzőként dolgozik, az U17-es csapat vezetőedzője, és az U21-es válogatottnál volt Robert Kilin segítője.

Örömmel és nyugodtsággal

„Amikor az a bizonyos váltás történt, Bernd Storck felhívott az irodájába, és közölte velem, hogy változás állt be, és hogy számítana rám, mint pályaedző az A-válogatott kötelékében” – mesélte el, hogyan történt az a felkérés, amit ő elfogadott.

„Azt gondolom, nagyon jó pillanatban sikerült belépnem ebbe a gépezetbe, mert a játékosok már egytől-egyig tisztában voltak a két mérkőzés jelentőségével, és minden egyes játékos szerette volna önerőből kiharcolni a kijutást az Európa-bajnokságra. Ebből kifolyólag nem voltak olyan összezördülések, konfliktusok, amiket kezelni kellett volna. Tulajdonképpen azt a fajta munkát, amit Bernd Storck kiszabott nekem, az edzések levezetése, egy-egy gyakorlat bemutatása, kommunikáció, játékosmegfigyelés, ezeket nagy örömmel és teljes nyugodtsággal tudtam elvégezni, mert a játékosok készen álltak a feladatra, az edzésre, a tesztekre, az interjúkra, az utazásra, a regenerációra. Benne volt a levegőben, hogy siker van a láthatáron, mert minden egyes játékos vibrált” – árulta el Szélesi, milyen volt a hangulat a norvégok elleni párharc előtt.

Dárdai Pali megszervezte…

„Hogy mi a siker kulcsa, azt nem lehet egy-két szóban megfogalmazni – mondta a pályaedző. – Ha visszatekintünk, minden egyes mérkőzésen jól játszott a csapat, jó eredményeket tudott elérni, stabilan sikerült megszervezni a csapat védekezését, ami korábban nem volt jellemző a magyar A-válogatottra. Dárdai Pali megszervezte a válogatottnak ezeket az alapjait, Bernd Storck bekapcsolódott, és nagyszerűen tudta továbbvinni, és sikerre vezetni a válogatottat.”

„Ezt a sikert meg kell lovagolni. Nagyon sokan beszélnek róla, kérdeznek bennünket is arról, hogy kijutott a csapat, és van a másik oldal is, aki azt mondja, hogy Minek jutottatok ki, pofozógépek lesztek. Azt gondolom, aki látta a csapatot, az utolsó meccseket, az tévúton jár, ha azt gondolja, hogy pofozógép lett ez a magyar válogatott, hiszen a jelenlegi játékosok a fiatalokkal kiegészülve, ilyen mentalitással, ilyen hozzáállással, ezzel a munkával, amit végeztünk, és végezni fogunk az Eb kezdetéig, sikeresek lehetünk” – beszélt a jövőről a fiatal szakember.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik