NB I

Ezért nem volt áram a debreceni akadémián

A DLA-nak 220 ezer forintos közműtartozása volt.

Kapcsolódó cikkek

A civishir.hucikkéből kedden kiderült, hogy áram nélkül maradt a debrecen-pallagi futballakadémia, a DVSC utánpótlásbázisa.

Egy trafó meghibásodott – ez a hivatalos indok, aminek az igazságtartamával kapcsolatban erős kétségeik támadtak a szülőknek, ugyanis Pallagon máshol mindenütt van világítás, mint ahogyan az akadémia környéki lakóházakban is van áram.

Többen tudni vélik, hogy nincs szó semmilyen hibáról, egyszerűen tartozás miatt kapcsolták ki az áramot. Ezért a felnőtt csapat is a Nagyerdei Stadionban edzett kedden.

A Debreceni Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft. (DLA) 2010-ben jött létre. Három tulajdonosa van: a DVSC Futballszervező Zrt., Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Debreceni Egyetem. A DLA augusztusban még azzal került az újságok címlapjára, hogy 2010 és 2014 között 1,26 milliárd forint TAO-támogatásban részesült.

Gyorssegélyt adott a város

Szerdán kiderült: valóban számlatartozás miatt kapcsolták ki az áramot az edzőcentrumban, amelynek kapui hétfőn és kedden bezártak, az utánpótláskorúak számára törölték a tréningeket az összes korosztályban.

Az E-ON Hungária Zrt. azt közölte: az akadémia területén/környékén karbantartási munkákat és egyéb hálózati munkákat sem végeznek a szakembereik, emiatt áramellátási problémák nincsenek a területen.

A városházán így reagáltak: „Debrecen önkormányzatát a Debreceni Labdarúgó Akadémia vezetése az áramszolgáltatásból történő kikapcsolással összefüggésben a sajtóban megjelent hírek előtt nem tájékoztatta a likviditási nehézségekről.

Debrecen önkormányzata, amely kisebbségi tulajdonosa az Akadémiát működtető társaságnak, ötmillió forintos rendkívüli pénzügyi támogatást nyújt a Debreceni Labdarúgó Akadémia Kft. számára a működés zavartalanságának biztosítása érdekében.”

A dehir.huinformációi szerint a fizetések is késnek, a dolgozók az októberre járó munkabérüket nem kapták meg novemberben.

Szima Gábor, a többségi tulajdonos DVSC Futballszervező Zrt. elnöke elmondta: körülbelül 36 millió forint van az akadémia számláján, azaz nincsenek napi anyagi gondjaik. Tájékoztatása szerint valóban volt egy lejárt, 220 ezer forintos számlájuk. Jelezték az E.ON-nak, hogy rendezni fogják, az áramszolgáltató mégis kikapcsolta az áramot. Szima azt közölte, a tartozást azóta kifizették, és várhatóan hamarosan visszakapcsolják az áramot, ami végül szerda délután meg is történt.

A bérekkel kapcsolatos felvetésre Szima Gábor azt mondta: a Debreceni Labdarúgó Akadémiánál előfordul, hogy egyes pénzek, támogatások késve érkeznek be, ez okozhat kisebb csúszásokat a kifizetésekben is, de minden dolgozó megkapja a bérét.

Az mfor.hu cikke szerint – a legfrissebb NAV-adatbázis alapján – végrehajtás alá került a debreceni fociakadémia. Ennek oka minden bizonnyal szintén a 220 ezer forintos közműtartozás lehet. A NAV adatbázisával kapcsolatban tudni érdemes, hogy november 29-i frissítésű, így ha kifizették a tartozást, akkor minden bizonnyal a hétvégén frissülő adatbázisban már nem fog szerepelni az intézmény.

Olvasói sztorik