NB I

Paksról is kitiltja a szurkolóit a Fradi

Tűzszünet nélkül tart a háború a szigorú beléptetést előíró Ferencváros és a drukkerek közt. A klub elérte, hogy szombaton a paksi stadionban sem lehessenek ott az ultrák.

Kapcsolódó cikkek

Bár korábban szó sem volt arról, hogy szurkolói kártya kellene a hétvégi Paks-Ferencváros bajnoki rangadó megtekintéséhez, végül mégis csak azok nézhetik meg a második és az első helyezett rangadóját a helyszínen, akik kiváltották a kártyát.

Ahogy arra a vs.hu cikke rávilágít, Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke nemrég azt mondta, hogy hibázott, amikor bevezette a szurkolói kártyát, ezért felül is bírálta korábbi döntését, és eltörölte a kötelező használatot. A klubok nagy része élt is ezzel a lehetőséggel, ám a Ferencvárosnál továbbra is szkennelni kell. A mérkőzéseket a vénaszkenner és Kubatov Gábor elnök miatt bojkottáló ultrák ezért megpróbálnak az idegenbeli meccsekre bejutni.

Augusztusban a székesfehérvári ultracsoport, a Red Blue Devils és a ferencvárosiak részéről a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül csoport megegyezett egymással, hogy együtt, a hazai szektorban szurkolnak a Videoton-Ferencváros bajnokin. A Fradi-ultrák bejutottak a stadionba, és a két tábor igazi focihangulatot teremtett Székesfehérváron.

Nemrég a ferencvárosi keménymag a Nagyecsed elleni Magyar Kupa-meccsre is elutazott, hiszen oda sem kellett szurkolói kártya, igaz, a szurkolók akkor kikeltek magukból, hiszen a meccs után a Ferencváros játékosai nem mentek ki a lefújás után hozzájuk, hogy megköszönjék a biztatást. Volt, aki zsoldosoknak nevezte a Fradi-focistákat, és közölte, hogy többet nem mennek meccsre az ultrák.

Az indulatok azóta lecsillapodtak, és a tábor ismét szerette volna elkísérni a csapatot, ezúttal a második helyen álló Paks elleni idegenbeli bajnokira. A Szurkolók Személyiségi Jogok nélkül csoport meg is kereste a paksi vezetőséget, amely az SZSZJN szerint először még azt válaszolta, hogy megpróbálják elintézni, hogy az egész vendégszektort (1100 főt) megkapják a fradisták.

A helyzet később nagyot fordult: a paksiak – a szurkolók szerint tartva az FTC-vezérkar reakciójától – visszakoztak, s honlapjukon közölték, a két klub megállapodása értelmében csak szurkolói kártyával lehet megtekinteni a meccset. A lap megkereste a tolnai egyesületet, amelytől a következő választ kapta: – Korábban valóban arról volt szó, hogy nem kell szurkolói kártya a meccsre, de ebből azt kell kiemelni, hogy korábban. Most más a helyzet, kérem fogadják el ezt a döntést, és azt, hogy nem szeretnénk megindokolni, hogy miért tettük kötelezővé a szurkolói kártyát.

Nincs tűzszünet, tart a háború

„Ferencvárosi” vezetés, akik mindent megtesznek, hogy Fradisták ne lehessenek ott a meccsen?!A vezetés újabb…

Szerző: Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül2015. november 30.

A Fradi-ultrák tehát lemaradnak erről a meccsről is, a paksi klub pluszbevételtől eshet el. A székesfehérváriak szolidaritást vállalnak a fradistákkal, és nem utaznak el a szerdai, Ferencváros-Videoton meccsre.

A ferencvárosi szurkolókat képviselő C-közép ezek után nyílt levélben fordult Csányi Sándor MLSZ-elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz, illetve a médiához, melyet szöveghűen közlünk.

Tisztelt MLSZ, Csányi Sándor és Orbán Viktor úr,
Tisztelt Média,

Önök bizonyára már értesülhettek arról, hogy Kubatov Gábor másfél év óta kötelezi az összes (kivéve VIP és Skybox vendég) FTC szurkolót arra, hogy vénaszkenneljenek, ha meccsre akarnak menni. Mostanában a helyzet annyira eszkalálódott, hogy úgy tűnik Kubatov Gábor és a Fradi rendezi az egész magyar bajnokságot, szabja meg a bejutási feltételeket nem csak a Groupama Arénába, de bárhová ahol a Fradi játszik. Nem hagyhatjuk már tovább szó nélkül, kérjük olvassák el rövid írásunk és válaszoljanak!
Nemrégiben nagy szavakat hallhattunk Kósa Lajostól a helyzet megoldására, illetve az MLSZ eltörölte a kötelező kártyarendszert. A Ferencvárosnál azonban semmi sem változott. Sőt. Az MTK meccs után a Paks is csak a Fradi meccsre vezette be a kötelező kártyát a hazaiak részére is. Mivel már “semleges” szektor sincs kijelölve mióta az MLSZ opcionálissá tette a kártyát, ezért azt kell megállapítsuk, hogy az utóbbi hónapok “könnyítései” ellenére csak MLSZ kártyás vagy kártya nélküli semlegeses vagy fradista nézők számára nincs bejutási lehetőség magyar bajnokira, ahol a Fradi játszik. Normális ez?
A Fradi-tábor előzetes egyeztetéseket folytatott a paksi vezetőkkel, ami alapján nyilvánvaló volt, hogy a paksiak semmiféle kártyarendszert nem akarnak továbbra sem a beléptetéshez és nagy szeretettel várják a nagy Fradi tábort, esetleg szektorok módosításával is. A levelezést az SZSZJN lementette, bővebben erről itt olvashatnak. Azonban pár nap után “valamiért” hirtelen meggondolták magukat a paksiak, és bár nem kellene nekik de a saját hazai szektorukba is paksi kártyát kérnek, a Fradi meg folytatja az eddigi gyakorlatát, idegenbe is csak olyan vehet jegyet, aki rendelkezik “vénaszkennelt” kártyával.
Mindezekért a kérdéseink:
– Hogyan látogathatja meg a Paks – Ferencváros mérkőzést egy MLSZ kártyával, más klubkártyával vagy kártya nélküli szurkoló? Hol a kijelölt szektor neki, hogyan, mikor és hol vehet jegyet?
– Tervezik e szabályzatba építeni a mostani gyakorlatot, hogy a Fradi bárhol és bárkivel játsszon minden szektorba kötelező a kártya, kártya nélküli, de még csak MLSZ kártyás bejutási lehetőség sincs? Vagy, esetleg, tervezik e mindezt a gyakorlatot szabályzatban tiltani és minden klub szurkolói számára egységes feltételeket teremtetni?
Egyéb járulékos vonzata a Fradinál bevett gyakorlatnak az, hogy a Debrecen szurkolók után a Videoton szurkolói sem utaznak el a mérkőzésre a Groupamába, tiltakozva a Fradi szurkolókat ért hátrányos megkülönböztetés ellen. Önök úgy gondolják, hogy ez egy jó folyamat, örülnek ezeknek a jelenségeknek?
Röviden, tömören: meddig hunynak még szó nélkül szemet afölött, amit Kubatov Gábor a Ferencváros szurkolóival tesz? Meddig hagyják, hogy megkülönböztessenek szurkolókat, csak azért mert a Fradinak szeretnének szurkolni, Fradi meccsre szeretnének menni?
Csányi úr, Orbán úr, tisztelt MLSZ, kérjük válaszoljanak. Kubatov Gábor rendezi a magyar bajnokságot, szabja meg a bejutás feltételeit a mérkőzésekre?
Üdvözlettel, a C-közép szerkesztősége.
Pentz Balázs
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik