Magyar foci

Doll: az NB I nem lesz jobb az Eb-szerepléstől

Érdekes interjút adott Thomas Doll. A német edző beszélt a válogatottnál dolgozó honfitársairól és a Fradi sikereinek titkáról is.

Kapcsolódó cikkek

Lassan két éve, hogy Doll átvette a Ferencváros irányítását, és minden jel arra utal, a Magyar Kupa-, a Ligakupa-, valamint a Szuperkupa-siker után ebben az idényben bajnoki címhez segíti a fővárosi együttest. A 49 esztendős tréner hosszú interjút adott a Vasárnapi Blikknek, ebből szemezgetünk.

A csapat

– Folyamatosan fejlődünk. Először stabilizáltuk a gárdát, utána voltak jó igazolások, akik valóban erősítést jelentettek, majd kialakítottunk egy olyan játékot, amelyben nyomást tudunk gyakorolni az ellenfélre, sokat birtokoljuk a labdát. Nem mellékesen a Fradiban összetartó közösség alakult ki, amelyben jól érzik magukat a játékosok.

Az MTK elleni vereség

– Az MTK ellen már láttam hiányosságokat. A lehetőségeinkből gólt kellett volna rúgnunk, de hiányzott az átütőerő. Sajnos egy fontos mérkőzést elveszítettünk, de az MTK játékosai minden egyes párharcba beleálltak. Amikor pedig egy csapat ennyire harcias, akkor azt lehet mondani, hogy nem jogtalanul nyerte meg a mérkőzést.

A célok

– A klub 2004 után lehet ismét magyar bajnok, mindenki az aranyéremre vágyik, de a Magyar Kupában szeretnénk az idén is döntőt játszani. Ha a nyáron, de akár már a télen is sikerül hasznos igazolásokkal megerősíteni a keretet, akár a nemzetközi kupákban is sikeresek lehetünk.

Nemzetközi porond

– Még bajnokok sem vagyunk, úgyhogy erről korai beszélni, de természetesen ez a célunk vagy álmunk. Jó sorsolás és szerencse is kell egy kupameneteléshez. Nálunk nincsenek olyan lehetőségek, mint több külföldi riválisnál, hogy vagyonokat fizessünk focistákért. De mindenki végzi a munkáját a maga területén, hogy akár a Bajnokok Ligájában, akár az Európa-ligában elérhessük a csoportkört.

Budapest

– Fociedzőként akkor érzem jól magam, amikor a csapatom sok pontot gyűjt, az tökéletes párosítás, ha mellette csodaszép városban tölthetem a szabad perceimet. Az emberek mentalitása, hogy nem nyüzsögnek úgy, mint a legtöbb nagyvárosban, nagyon szimpatikus. Kelet-németországi időszakomra emlékeztet, talán azért is érzem ilyen jól magam. Természetesen a stadionban szeretek lenni a leginkább, de szívesen töltöm az időmet a Duna-parton, a barátaimmal pedig kedvelem a lakásom környékét, a Liszt Ferenc tér és a bazilika hangulatát.

Válogatott

– A magyar válogatott mindkét összecsapáson taktikailag nagyon okosan megoldotta a feladatát. A fiúk egységesen küzdöttek az utolsó pillanatig az Eb-ért. Norvégia ugyanakkor csalódást okozott, egyértelmű, hogy a skandinávok híján vannak az olyan egyéniségeknek, akik problémát tudtak volna okozni a jól záró magyar védelemnek.

– A kapcsolatom Bernd Storckkal teljesen normális. Ő jó szakember, Jürgen Röber segítőjeként remekül dolgozott a Herthánál és a Dortmundnál. Persze bajnokok nem lettek a berliniekkel, de nehéz is az egy olyan országban, ahol a Bayern München szerepel. Remek húzása volt Andreas Möller idehívása is. Épp a megfelelő időben kérte fel a korábban Németországban a menedzsmentben dolgozó segítőjét, akinek hihetetlen nemzetközi tapasztalata van, amit nagy tornákon szerzett játékosként. A magyar focisták sokat tanulhatnak tőle. Az Eb-szereplés kiharcolása szenzációs siker az országnak, de ne várják, hogy óriási javulást hoz a ligának. Arra viszont jó, hogy felhívja a figyelmet magára Magyarország.

Olvasói sztorik