NB I

Filkort korábban a Fradi is hívta

Tíz év Itália után érzelmi okok miatt is döntött az Újpest mellett a középpályás.

Kapcsolódó cikkek

Filkor Attila nagyon fiatalon külföldre igazolt, és tíz éven keresztül futballozott légiósként, mielőtt – idén nyáron – hazatért, és Újpestre igazolt. Az MTK után Olaszország következett, de az AC Milan és az Internazionale első keretében sem tudott gyökeret ereszteni, ezért minden évben kölcsönadták a másodosztályba, egyszer pedig Franciaországba.

A 27 éves középpályás a mostani idényben eddig csak háromszor tudott kezdőként pályára lépni tétmeccsen, négyszer pedig becserélték, mert két időszakban is sérüléssel küzdött. Az Újpest FC múlt csütörtöki sajtóbeszélgetésén elmondta, hogy volt egy izomszakadása, amely után túl gyorsan tért vissza, ezért begyulladt az ülőidege. Fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket szedett. Az kondíciója némileg romlott a kihagyás miatt, de nem jelentősen, hiszen az erőnléti edző irányításával készült, illetve úszott is.

Az itáliai időszakról elmesélte, hogy a két ország eltérő labdarúgókultúrája miatt különbözik a felkészülés is: odakint inkább a taktikára fordítják a figyelmet, idehaza viszont változatosabbak, jóval technikásabbak az edzések. Változatlanul nagyon szereti az olasz életstílust és az embereket, de rendkívül sok volt neki az a tíz év, amit egyedül töltött. Ráadásul a szurkolók sem könnyítik meg a labdarúgók dolgát odakint, hiszen ha jól megy egy csapatnak, akkor túláradó a rajongásuk, ha viszont rosszul, akkor a kritikát viszik túlzásba, nem egyszer előfordult, hogy az edzés is félbeszakadt miattuk.

Ami az öltözői kultúrát illeti, az is jelentősen különbözik a magyarországitól, hiszen az olaszoknál szinte alig beszélnek egymással a játékosok, sőt nem is köszönnek egymásnak, a magyarokat meglehetősen lenézik, ezért aki ilyen hosszú időt eltölt itáliai kluboknál, annak mentálisan nagyon erősnek kell lennie. „Büszke vagyok arra, amit elértem, mert nagyon nehéz volt végigcsinálni. Ez az időszak segített, hogy felnőjek” – mondta Filkor. Azt nem tudja, lesz-e olyan magyar, aki bekerül a Milan, az Inter, vagy hasonló kaliberű olasz csapatok első keretébe, de ő többször is nagyon közel állt hozzá, ám végül mindannyiszor el kellett mennie kölcsönbe.

Egy időben elterjedt vele kapcsolatban, hogy egyáltalán nem nyilatkozik a magyar sportújságíróknak. Emlékei szerint olyasmit írtak, amit soha nem mondott, egyrészt ezért döntött így, másrészt pedig azért, mert szeretett volna kizárólag a focira koncentrálni, és úgy élni, mint a többi fiatal; a problémáit nem szerette volna megosztani a nyilvánossággal.

Korábban hívta a Ferencváros, de akkoriban még nem akart hazajönni, idén nyáron pedig más magyar klubok is megkeresték, ám az Újpest – érzelmi okok miatt is – előnyt élvezett nála. Jelenleg csak arra vágyik, hogy élvezze a futballt, elkerüljék a további sérülések, illetve az Újpest jó eredményeket érjen el, a jövőt nem tervezgeti, úgyhogy a válogatottba való visszakerülés sem foglalkoztatja.

Conténak kellett, Allegrinek nem

Az újpestiek 24 éves szenegáli csatára, Mbaye Diagne egyelőre remek mutatókkal rendelkezik az NB I-ben, hiszen kilenc meccsen játszott, és már hat gólnál tart. Újságírói érdeklődésre elmesélte: amikor annak idején aláírta szerződését a Juventushoz, hitt benne, hogy tartósan bekerülhet a felnőtt csapatba. Akkoriban Antonio Conte volt a vezetőedző, akinek tetszett a játéka, úgyhogy többször az első csapattal edzhetett. Miután a tréner távozott, Massimiliano Allegri irányításával is pályára léphetett egy edzőmeccsen, ám több lehetőséget nem kapott, ezért jobbnak látta, ha távozik, és olyan klubot keres, ahol számítanak rá.

Újpesten Mario a beceneve, a csapattársak Mario Balotellire utaltak a becenévadáskor, hiszen a szenegáli támadó is olyan fenegyerek, mint az olasz válogatott világhírű játékosa. A Ferencváros elleni gólja után a mobiltelefonjával fényképezte magát, a Vasas elleni meccs hajrájában történt tizenegyesügyről pedig Balogh Balázs is beszélt…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik