NB I

Dunaújvárosban játszhat az Újpest

Elképzelhető, hogy a Szusza Ferenc Stadion felújítása miatt februárra albérletet kell találniuk a liláknak.

Kapcsolódó cikkek

A klub csütörtöki sajtóbeszélgetésén Gyarmati Eszter ügyvezető elmondta: a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetőivel történt közelmúltbeli egyeztetésen kiderült, hogy a létesítmény részleges rekonstrukciója – a jelenlegi tervek szerint – december 1-jén kezdődik, és előreláthatólag 120 napig tart.

Amennyiben a klubnak nem sikerül elérnie, hogy a munkálatok ideje alatt is hazai pályán játszhassa mérkőzéseit a csapat, a februárra kisorsolt három bajnoki találkozót (a Videoton, az MTK és a Debrecen ellenit) „albérletben” kellene rendezni. A sajtóeseményen elhangzott, hogy az Újpest közelében található létesítmények közül vélhetően a REAC, a BVSC és a Vác stadionját sem engedélyezné élvonalbeli meccsekre a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), és mivel a kispesti Bozsik-stadion bontása előreláthatóan a tavaszi idény rajtja előtt kezdődik, az NB II-es Dunaújváros otthona lenne a legközelebbi megoldás.

Mivel az MTK is az Illovszky-stadionban rendezi hazai mérkőzéseit, a Vasas angyalföldi pályája csak akkor kerülhetne szóba, ha az MLSZ beleegyezne, hogy az Újpest a kötelezően kijelölt szombati játéknap helyett februárban vasárnap játsszon.

Az ügyvezető úgy fogalmazott: a lelátók, a klubház és a Megyeri úti fejépület – 800 millió forintos – felújítása során látványos változások nem várhatók. A kéréseiket, javaslataikat megfogalmazták, de az NSK illetékesei ezeknek csak a tíz százalékát fogadták el. A klubot működtető gazdasági társaság belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet korábban meg akarta vásárolni a stadiont, de azóta elállt ettől a tervétől.

Ennek ellenére komoly beruházások fűződnek a nevéhez, hiszen a Váci út külső szakasza mellett (az Ezred utcában) kialakított épületben a felnőtt csapat – nem budapesti – játékosai, az Attila utcában az U17-es és U19-es keret – távolabbról származó – tagjai laknak, a Tábor utcában pedig már javában üzemel az utánpótlás-központ.

Az Újpest FC a bajnoki rajt előtt megfogalmazott elvárásokhoz képest némileg gyengébben teljesített eddig, hiszen 14 forduló után mindössze a hetedik helyen áll az OTP Bank Ligában. Gyarmati Eszter úgy vélekedett: a nyáron igazolt játékosok közül többen még mindig nem illeszkedtek be tökéletesen a csapatba, mert tavasszal nem voltak edzésben, illetve játékban, éppen ezért a közös téli felkészüléstől komoly előrelépést vár.

Hangsúlyozta: őket nem ragadta el a honosítási hullám, nem kívánják követni a közelmúltban divattá vált folyamatot, vagyis az Újpest külföldi játékosai nem fognak magyar állampolgársági vizsgát tenni.

A csapat összeállításáról ezúttal is elmondta, hogy az a vezetőedző feladata, és bár fontos a klub számára, hogy az MLSZ ún. fiatal-szabályának, illetve légiós-szabályának betartása révén részesüljön a központi támogatásból, nem ez az elsődleges szempont.

Az újpestiek a mostani idényben eleinte komoly összegű büntetéseket kaptak az MLSZ-től a szurkolóik viselkedése miatt, de ezek a szankciók néhány hete megszűntek. „Nagy öröm, hogy nem kell büntetéseket fizetnünk, de még nagyobb, hogy sikeres az együttműködésünk a szurkolóinkkal” – mondta az ügyvezető, aki ennek a hátteréről csak annyit árult el, hogy volt egy „informális egyeztetésük” a drukkerekkel.

Ami a vezetői struktúrát illeti: szerinte a sportigazgatói rendszer nem vált be (Kovács Zoltán március közepén távozott). Elhangzott továbbá, hogy az internetes közösségi térben mindenkit előszeretettel kritizáló újpesti polgármesterrel, Wintermantel Zsolttal jó a klub viszonya; a karácsonyi ünnepek közeledtével pedig három karitatív akcióval is készülnek.

A magyar válogatott csütörtöki és vasárnapi Európa-bajnoki pótselejtezőjével kapcsolatban az ügyvezető elmondta, hogy a Norvégia elleni siker, és ezáltal a jövő évi, franciaországi kontinenstornára való kijutás a magyar labdarúgás szereplőinek közös büszkesége lenne. Gyarmati úgy vélekedett: nagy előrelépés volna az Európa-bajnoki részvétel, hiszen a magyar futball ismét bekerülhetne a sportág európai köztudatába, így a renoméja jelentősen javulna. Szerinte gazdasági szempontból leginkább azok a klubok járnának jól, amelyek delegálnak játékosokat a válogatott keretbe, márpedig ezt az Újpest pillanatnyilag nem mondhatja el magáról.

Olvasói sztorik