NB I

„Lehet, egy percet sem játszik majd, de akkor miért van ott?”

Petres Tamás annak idején ugyanúgy csapat nélküli játékosként került be a válogatottba, mint most Kleinheisler László, de nem ért egyet Storck döntésével.

Kapcsolódó cikkek

A magyar válogatott Norvégia elleni keretében általános meglepetésre helyet kapott Kleinheisler László is, aki tétmérkőzésen hónapok óta nem lépett pályára, miután a Videotonnál indexre tették. Bernd Storck viszont bízik benne, bár csak az utánpótlás-válogatottban látta játszani. Érdekes párhuzamot mutat az ő története egy régebbi Vidi-játékoséval: Petres Tamás 1989-ben NB I-es gólkirály lett, a következő idényben azonban szerződési viták miatt kikerült a piros-kékek keretéből. Mészöly Kálmán mégis meghívta a nemzeti csapatba, ahol 1990 márciusában góllal debütált az Egyesült Államok ellen, utána pedig még háromszor pályára lépett a válogatottban, miközben csapat nélküli futballistaként egy percet sem játszott az NB I-ben.
A Rangadó.hu megkérdezte az évek óta a Sándor Károly Akadémia u17-es csapatait edző egykori gólkirályt, hogyan emlékszik a saját bemutatkozására, illetve mit gondol a Kleinheisler-sztoriról. Petres Tamás szerint nem igazán érthető a kapitány mostani döntése.

– Van különbség a kettőnk története között, mert én annak idején az őszi szezonban még futballoztam a Videotonban, utána végigedzettem a telet és tavasszal kerültem be a válogatottba – elevenítette fel a történetet Petres – Utána viszont felfüggesztették a játékjogomat, nem játszhattam és az már problémát okozott. Az mindig nagyon meglátszik egy játékos teljesítményén, ha nem lép pályára tétmeccsen. Ahogy jöttek az újabb válogatott meccsek, erősen megmutatkozott rajtam is a meccshiány. Tavasszal már csak a válogatottban léptem pályára. Kleinheisler László viszont egész ősszel nem játszott, ami biztos, hogy nem hat pozitívan a teljesítményére, ha be is került a válogatott keretbe.
A kérdésre, hogy akkor mi dönthetett a vörös hajú középpályás beválogatása mellett, Petres Tamás csak találgatni tudott.
– A szövetségi kapitánynak figyelembe kell vennie, hogy a rendelkezésre álló játékosok közül abszolút értelemben kik a legjobbak, de azt is, hogy kik vannak a legjobb formában. Hogy kivel tudja megvalósítani leghatékonyabban az elképzeléseit. Kleinheisler a képességei alapján alkalmas lehet a válogatottságra, csak nincs semmilyen tapasztalata, sajnos nemhogy nemzetközi, de még magyar sem. Nem vagyok biztos benne, hogy ő a jó megoldás azon a poszton. Ha mellé tesszük például Varga Józsit, aki folyamatosan játékban van, nem lehet összemérni a tapasztalatukat. Ismétlem, a képesség alapján lehet, hogy indokolható a döntés (a szövetségi kapitány azt nyilatkozta, Kleinheisler az egyik legjobb futballistánk – a szerk.), de a játékhiány biztos, hogy nem könnyíti meg a középpályás dolgát.

– Elképzelhetőnek tartom, hogy egy percet sem fog játszani a két mérkőzésen. A szűkített keretben is szokott lenni biztonsági ember, arra az esetre, ha valaki megsérül, lehet, hogy Kleinheisler is ilyen lesz. Az biztos, hogy jó benyomást tett a kapitányra, különben aligha vinné ki egy ilyen fontos mérkőzésre – tette hozzá a volt fehérvári gólkirály, akit végül a pótselejtező esélyeiről is megkérdeztünk. Petres igen mérsékelten optimista az első meccs előtt.
– A világranglista helyezés ellenére a norvégok az esélyesebbek. Rajtuk kívül is van vagy harminc válogatott, amely a listán mögöttünk van, mégis jobb nálunk… Elég, ha a Rosenborg magyar klubok elleni szereplésére gondolunk. A pillanatnyi formán nyilván sok minden múlik majd, az első meccsen reálisan nézve már az remek lenne, ha nem kapnánk ki, vagy legalább nyitott maradna a továbbjutás kérdése. Az biztos, hogy tisztán szakmai alapon vizsgálva a két válogatottat, nem mellettünk szólnak az esélyek. A játékosoknak meg kell feszülniük a pályán, ez az alap, aztán majd meglátjuk, mi lesz. Jobban örültem volna, ha legjobb harmadikként összejön a továbbjutás, de hát az túl szép lett volna – fogalmazott az egykori csatár.

Olvasói sztorik