NB I

Király Gábort megvédi, játékosai szeretnek edzésre járni, a sikerért pedig vérüket adják

A Szombathelyi Haladás sikeredzője, Mészöly Géza úgy látta kapusa nem tehetett a görögök elleni gólokról, de interjúnkban azt is elmondta, mitől sikeresek a bajnokságban.

Kapcsolódó cikkek

Bátran kijelenthető, hogy az OTP Bank Liga meglepetéscsapata a Swietelsky Haladás, amely 14 forduló után a harmadik helyen áll a tabellán. A zöld-fehérek a tavalyi szezonban még a kiesés ellen küzdöttek, de Mészöly Géza érkezése óta mintha varázsütésszerűen valami megváltozott volna Szombathelyen. Az ősz folyamán a DVSC, a Videoton, vagy éppen az MTK idegenbeli skalpját is begyűjtötte a csapat, amely az idény során csak az éllovas Fraditól szenvedett vereséget. A sikerekről Mészöly Géza vezetőedzőt kérdeztük.

– Csak pozitívan tudok beszélni az eddigi időszakról, az eltelt tizennégy forduló egy nagyon egységes csapatot kovácsolt össze. Meccsről-meccsre nagyobb önbizalommal és hittel lépett pályára a társaság. Nagyon örülünk az utolsó két fontos győzelemnek, és bízunk abban, hogy a hátralévő öt idei meccsen tudjuk tartani ezt a minőséget és eredményességet – kezdte a Rangadó.hu megkeresésére Mészöly Géza.

– Tavaly még a kiesés ellen küzdött a Haladás. Hogyan látja, mi az oka az idei jó szereplésnek?

– Nagyon összetett a jó szereplés oka. A tavalyi utolsó négy fordulóban sikerült letenni az alapokat, a nyáron jól sikerültek az igazolások, és ami az egyik legfontosabb, hogy a Swietelsky nagyon stabil hátteret biztosít a csapatnak. A játékosoknak és a stábnak csak a mérkőzésekre kell figyelnünk, és ez adott lehetőséget arra is, hogy ilyen jól megerősítsük a keretet. Érzésem szerint a szakmai stáb is erősödött. Nagyon összetett dolgok ezek, sok apró mozaikból áll össze, de mindenben tudtunk egy picit előrelépni. Érkezett Király Gábor, ami nagyon fontos minden szempontból. Az edzésmunkája és a mérkőzéseken nyújtott teljesítménye is segít minket. Igazi példakép lehet, aki szívén viseli a csapat sorsát, mint egy igazi tulajdonos. Boldogan és szívesen jött vissza Szombathelyre, és érződik is. Neki is voltak kisebb nehézségei, amikor a válogatott Görögországban négy gólt kapott. Megkapta sok helyen, de érzésem szerint nem tehetett a gólokról. Ettől függetlenül ez kicsit megfogta és megviselte őt, de aztán meg tudott újulni, és a hétköznapokban komoly munkát végzett Jakab Csaba kapusedzővel, aminek köszönhetően ismét két nagyszerű mérkőzést hozott le. A játékosok szeretnek edzésre járni, tisztelik egymást és az edzői stábot is. Ennek pedig megvan az eredménye. Természetesen nem tudunk hátradőlni, és azt mondani, hogy minden rendben van. Azon dolgozunk, hogy amikor a Rohonci úton a stadion búcsúztatója lesz, akkor egy szép ünnepet varázsoljunk a szurkolókkal együtt egymásnak. Szeretnénk emlékezetesen búcsúztatni a stadiont, ami sok szép emléket okozott a Haladásnak és a szurkolóknak.

– Remek az eddigi teljesítmény, de az edzőknek mindig van hiányérzete.

– Volt egy-egy mérkőzés, amikor úgy éreztük, hogy nagyon kellett volna a plusz két pont. Gondolok itt a Vasas elleni meccsre, ami nagyon a kezünkben volt. De azzal, hogy az utolsó két mérkőzésen hoztunk két bravúrt, azt a meccset el is felejthetjük, hiszen a dolgok kiegyenlítődtek. Természetesen nagyon szeretnénk ott ragadni az élmezőnyben, és nagyon jó érzés a dobogón lenni, de én mégis inkább pontszámban gondolkozom, hogy minél több pontot gyűjteni még a hátralévő meccseken is. Az utolsó négy mérkőzés hazai pályán lesz, és nagyon számítunk a közönségünkre. Nagyon kell, hogy ismét együtt érjük el ezeket a célokat.

– Reális cél a Haladás számára, hogy a szezon végén a dobogón végezzen?

– Nem akarok ebbe annyira belemenni. Az a legfontosabb, amit megfogalmaztunk a szezon előtt, hogy biztosan nem tudunk minden mérkőzést megnyerni, de egyet ígérhetünk: a vérünket adjuk a Haliért, a győzelmekért, és az adott mérkőzésen mindent elkövetünk annak érdekében, hogy sikeres meccset zárjunk. Decemberben majd vonhatunk egy mérleget, hogy ez valóban sikerült-e. Ha ez még párosul jó eredményekkel, akkor annak aztán külön kell örülnünk. A hátralévő öt mérkőzésen az a cél, hogy ezt meg tudjuk valósítani, és a szurkolók elmondhassák: „na most is érdemes volt Hali-meccsre kijönni”. Ha nem is sikerül mindig nyerni, de az elvárást, amit megfogalmaztam a csapattal szembe, azt én is mindig számon kérem a játékosoktól.

– Tesztelték a trinidadi Jonathan Ricardo Glenn-t. Eldőlt már a támadó sorsa?

– A játékos hazautazott, ugyanis két nagyon komoly világbajnoki selejtezőt fog játszani a válogatottjával. A második meccset USA ellen vívják, szóval tényleg komoly mérkőzések várnak rá. A szerződtetésével kapcsolatban éppen ezért ezt a két selejtezőt is figyelembe fogjuk venni. A héten testközelből megtapasztaltuk, hogy egy nagyon szimpatikus, jó képességű, és jól alkalmazkodó játékos, akinek igazi futballista mozgása van. Volt, amikor picit gyengébben teljesített az edzésen, de volt, amikor kiválóan játszott és gólokat szerzett. Nagyon nehéz négy nap után azt mondani, hogy tökéletes játékosról van szó, akit azonnal igazoljunk le, vagy éppen azt, hogy nincs rá szükségünk. Videóról megtekintjük a két selejtezőt, és a szakmai stábbal, valamint Illés Béláékkal együtt hozunk majd egy döntést. Mindenképp jó dolog, hogy ide tudtuk őt hívni, és testközelből ismerhettük meg. Most úgy érzem, illene a csapatba.

Olvasói sztorik