NB I

A jövő sikereinek zálogai? Magyarok, akikről beszél a futballvilág

Németh Krisztián, Nikolics Nemanja és Bogdán Ádám remek formájában bízhatunk.

Kapcsolódó cikkek

A futball csapatjáték, és sajnos a magyar bajnokság résztvevőinél, illetve válogatottunk esetében is sok szó esik mostanában az alacsony színvonalról, a lassú játékról, az ötlettelenségről és a játékosok állóképességének hiányáról. Egy dolog azonban kétségbevonhatatlan: felfedezhető egy fontos pozitívum a kiemelkedő egyéni teljesítményeknek köszönhetően.

Az alábbi három labdarúgó nem itthon játszik, és még azt sem lehet mondani, hogy a válogatottban brillírozna, az elmúlt hetekben-hónapokban nyújtott produkciójukat látva mégis igaznak véljük, hogy az egyéniségekben fejlődik a magyar foci.

Németh Krisztián, Nemanja Nikolics és Bogdán Ádám neve egyre többször olvasható és hallható a nemzetközi futballéletben. Mindhárman egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és hétről hétre kiváló teljesítménnyel örvendeztetik meg csapatuk rajongóit. Előbbi kettő gólokkal, míg Bogdán a kupabeli bravúros kapusteljesítményével.

Németh Krisztián

Mindig is nagy tehetségnek ígérkezett, 2007-ben, 18 évesen a Liverpool leigazolta. A Vörösök tartalékcsapatában ontotta a gólokat, a felnőttek között azonban nem tudott gyökeret verni, a következő időszakot sérülésekkel is tarkítva kölcsönben a Blackpoolnál, később az AEK Athénnál töltötte. Ekkor azt hihettük, ő is csak egy lesz azon magyar fiatalok közül, aki a fényes jövőkép dacára eltűnnek a süllyesztőben. 2012-ben került Hollandiába, ahol ismét felfelé kezdett ívelni a karrierje, a Rodában ismét rátalált góllövőcipőjére, két évvel később azonban mégis szerződést bontottak vele. Így került a manapság egyre népszerűbb észak-amerikai profiligába (MLS), amit sokan visszalépésnek gondoltak, mára viszont ő a Sporting Kansas City egyik legfőbb gólfelelőse, komoly rajongótáborral rendelkezik a tengerentúlon. Briliáns formájának köszönhetően már több klubbal hírbe hozták, és mivel a legjobb korban van (26 éves), nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan egy nevesebb európai csapat lecsap rá.

Nikolics Nemanja

Ha manapság megkérnénk egy külföldit, mondjon egy mai magyar futballistát, a többség valószínűleg kapásból rávágná Nikolics nevét. Klubszinten ő a legjobb formában játszó magyar játékos, aki teljesítményével méltán lett nemzetközileg ismert. A bajnoki címek és a nemzetközi kupaszereplés a Videotonnal – amelyekhez számos góllal járult hozzá – már korábban is felkeltették nagyobb európai klubok figyelmét, viszont csak idén nyáron, szerződése lejárta után váltott csapatot, és igazolt a tízszeres lengyel bajnok Legiához, azóta pedig megállíthatatlan. Elmondása szerint ehhez az is hozzájárul, hogy a lengyel bajnokság ritmusa, és csapatának játékstílusa is nagyon fekszik neki. Nem csoda hát, hogy rendszeresen lehetőséget kap a válogatottban is. Látván ezt a hihetetlen góllövő-formát, szóba hozták angol, német és orosz csapatokkal is, mégsem valószínű, hogy a télen klubot váltana. Ne feledjük, még csak 27 éves, tehát amennyiben marad ez a jó szériája az idény egészében, jövő nyáron összejöhet neki akár egy Premier League- vagy Bundesliga-szerződés is.

Bogdán Ádám

Ő lehet az egyetlen ebből a trióból, akinek már nem igazán vannak klubváltási ambíciói. Önmagában nagy dolog, hogy egy fiatal magyar hálóőr Angliában állandó lehetőséget kap, mint tette ezt évekig a Bolton Wanderers színeiben. Az, hogy a Liverpool menedzserének megakadt rajta a szeme, még nagyobb dicsőség. Talán a nyár legjobb magyar vonatkozású sporthíre volt az ő átigazolása, annak ellenére, hogy tudtuk: Simon Mignolet mögött egyelőre csak második számú lehet. Rendre hangoztatja azóta is, hogy keményen edz a kezdőcsapatba kerülésért, ami eddig kétszer sikerült is neki. Mindkétszer a kupában, és mindkétszer parádézott. Szeptember 28-án debütált, és egy szoros meccs után a tizenegyespárbajban kivédett három lövése segítette a Vörösöket a továbbjutáshoz a Carlisle United ellen. Október elején, a Liverpool edzőváltása kapcsán azonban sokan úgy gondolták, hogy Jürgen Klopp nem tart igényt elődje igazolásaira, így honfitársunknak is távoznia kell. A német szakember azonban cáfolta a pletykákat, és a hétközi kupafordulóban ismét a kezdőbe jelölte a magyar kapuvédőt, akiben nem kellett csalódnia, hiszen többször óriási bravúrokat mutatott be a Bournemouth ellen 1-0-ra megnyert meccsen. A találkozó után Klopp briliánsnak értékelte kapusa teljesítményét. A hamarosan induló FA Kupában az angol szaksajtó véleménye szerint Bogdán – aki odakint már a „vörös Buffon” becenevet kapta – többször kap lehetőséget majd a kezdőcsapatban, sőt ha továbbra is ilyen magas színvonalon teljesít, hamar a csapat első számú kapusa lehet.

Ez a trió a példa rá, hogy korántsem olyan reménytelen a magyar futball helyzete, ahogyan sokan gondolják. Ha sikerül a kiemelkedő tehetségeinket hosszú távon játszatni a válogatottban, bátran lehet rájuk építeni egy többféle taktikával, támadásban és védekezésben egyaránt magabiztosan működő alakulatot. Egy ilyen csapatnak pedig a későbbiekben nem szabad, hogy gondot okozzon az Európa-bajnokságra való kijutás.

Olvasói sztorik