NB I

Székesfehérvár, mint Európa egyik futballóriása

A Guardian összeállításában a városok népességéhez képest elért futballsikereket vizsgálják, és a Videoton városát is kiemelik a legsikeresebbek között.

Kapcsolódó cikkek

Érdekes eszmefuttatást közölt a The Guardian honlapja Melyek a legsikeresebb futball-városok? címmel. A cikkbenazt vizsgálják, hogy a hagyományosan a nagyvárosokhoz, illetve világvárosokhoz köthető nagy futballklubok mellett melyek azok a csapatok, amelyek európai léptékkel kifejezetten kicsinek mondható településeken is sikeresek tudnak lenni.

„Tekintettel arra, hogy a futballt általában a nagyvárosok uralják, mint Manchester, London, Liverpool, vajon melyek a brit és az európai futball legsikeresebb városai?” – tette fel a kérdést Stuart Holmes. A cikk szerint az egyik probléma maga a „város” kifejezés definíciója, mert nem mindegyik európai nyelv tesz különbséget a települések között például a népesség szerint – van, ahol 250 ezer lakos fölött neveznek városnak egy helyet, de ismerünk kétezer lakosú városokat is. És maga London sem egyetlen város, hiszen az agglomerációt is beleszámolják.

De az Egyesült Királyságban viszonylag egyszerű a kiindulási pont, mert a városi rangot hivatalosan ítélik oda. Ez alapján például Blackburn az egyik legsikeresebb kisváros, melynek csapata, a Rovers a régi időkben kétszer nyerte meg az angol bajnokságot és egyszer a Premier League-t is (1995). Emellett hatszor diadalmaskodott az FA Kupában. Úgy tűnik, ez a város a listavezető, de hozzáteszik, Sunderland is a nyomában van, amelyet hivatalosan csak 1992-ben nyilvánítottak várossá, ám addig már hatszor nyert bajnokságot a csapatuk.

Ami a kisebb európai országokat illeti, egy tanulmány szerint Írország csapata, a Dundalk az egyik etalon, a kiscsapat 11 bajnoki címet szerzett már kilenc kupagyőzelem mellett. A cikk felsorol emellett máltai, skót, luxemburgi „örökös” bajnokokat, de minket jobban érdekel az utolsó bekezdésben említett többi európai példa. Ezek ugyanis nem csak a bajnoki, hanem az európai kupaszereplés alapján kerültek említésre – hozzátéve, hogy a fent említett többféle város-fogalom miatt nem lehet konkrét választ adni a kérdésre, melyik a legsikeresebb európai kisváros.

Ám két példát így is kiemelnek: az egyik a francia Lens, amely mindössze 30 ezer lakossal rendelkezik, csapata mégis nyert francia bajnokságot, szerepelt UFA Kupa-elődöntőben és kétszer már a Bajnokok Ligája főtáblájára is eljutott. A másik példa pedig nem más, mint Magyarország élcsapata, a Videoton FC. A mindössze 90 ezres Székesfehérvár (legalábbis a Guardian szerint, az itthoni adatok nagyjából 98 ezerre becsülik a város lakosságát) prominens klubja kétszer nyert magyar bajnokságot, egyszer Magyar Kupát (a cikk így fogalmaz: bőven dicsekedhet hazai trófeákkal), és európai kisváros létére 1985-ben UEFA Kupa-döntőt játszott – emlékezik meg a brit portál a fehérvári futball legnagyobb sikeréről.

Olvasói sztorik