Hová tűnt Rudolf Gergely?

A volt válogatott csatár nincs bevethető állapotban, leigazolása óta szinte nem is látta őt a fehérvári közönség.

Horváth Ferenc, a múlt héten kinevezett új vezetőedző már barátságos és tétmeccsen is felmérhette a Videoton állományát. A Dunaszerdahely elleni felkészülési találkozó után tegnap az Andráshida ellen Magyar Kupa-mérkőzést játszott a Vidi, győzött, továbbjutott, egyelőre tehát minden rendben van Fehérváron.
Horváth a két meccsen (és nyilván az edzéseken) sok játékost kipróbált a keretből, a szlovákiai csapat ellen huszonegy futballistája lépett pályára, és a kupameccsen is kihasználta mindhárom cserelehetőségét a tréner. Olyan Vidi-játékos is megkapta az esélyt, akit még Bernard Casoni edzősködése alatt Burcsa Győző hozott a klubhoz, például a fiatal légiós, Soumah. De ismét pályára lépett a korábban kölcsönadott Szekeres Adrián, illetve pár fiatal is.
Aki viszont egyik meccsen sem volt ott a keretben, az a nyáron Győrből szerződtetett korábbi válogatott csatár, Rudolf Gergely. Akit, némileg vészmegoldásnak tűnően, Nikolics Nemanja helyére igazolt még a szintén Burcsa vezette menedzsment, amikor úgy tűnt, nem tudják pótolni a Varsóba igazolt gólkirályt.

Nos, úgy tűnik, Rudolffal sem fogják… Július végi szerződtetése óta szinte elvétve bukkant fel a neve a tudósításokban, jóformán semmi nem derült ki arról – sem Casoni, sem az őt váltó Pető Tamás, és egyelőre Horváth Ferenc irányítása alatt sem –, mire és hogyan tudná őt használni a csapat. Rudolf Gergely eddig két bajnoki mérkőzésen játszott a Vidiben – összesen 20 percet. Becserélték Pakson és Békéscsabán, gólt nem lőtt (ahogy a csapat sem), szeptember 26. óta nem találkozni vele a keretben.
A klub hivatalos honlapján Rudolf Gergely nevét utoljára szeptember elsején írták le – amikor a Videoton őszi keretének végleges névsorát ismertették. Azóta nem bukkant fel. Bajnoki epizódjai mellé még egy 20 perces beugrása volt, a Lech Poznan elleni Európa Liga-selejtezőn, a visszavágón. Eddig tehát összesen három hivatalos találkozón játszott a Vidiben, nagyjából egy órát. Hazai pályán pedig egyszer nézhette meg őt a közönség.

Mindez egyrészt azért érdekes, mert a menedzsment-váltás idején, amikor Burcsától Kovács Zoltán vette át a klubigazgatói szerepet, több, szerződéssel rendelkező futballistától is elköszöntek a Videotonnál, miközben új légiósokat, köztük a támadó Suljicot szerződtették. Pető Tamás több meccsen is igazi csatár nélkül állt fel, Gyurcsó, Oliveira és Suljic is játszott elöl – Rudolf azonban csereként sem állt be. Mindennek oka nyilván lehet sérülés is – érdeklődésünkre a klubnál azt a választ kaptuk, Rudolf Gergely nincs száz százalékos állapotban és ennél bővebben nem kívánnak foglalkozni a dologgal. Így a játékost sem érhettük el. Hivatalosan tagja a keretnek, de nem edz és nem játszik.

Rudolf Gergely utoljára május 23-án, még a Győri ETO játékosaként lépett pályára kezdőcsapatban, a Pécs elleni bajnokin. Gólt május 9-én lőtt legutóbb, a Haladásnak. Magyar bajnokin duplázni 2014 szeptemberében tudott, Nyíregyházán. Végigjátszott 90 perce pedig szintén idén májusban volt, amikor a Diósgyőrben 4-1-re kikapó ETO csatársorában szerepelt. A tavalyi szezonban Rudolf 25 meccsen 7 gólt szerzett a bajnokságban.
Valószínűleg a Videoton szurkolói – és edzője? – is érdeklődve várja, mikor láthatják újra piros-kék mezben a nemrég még a magyar válogatottban is alapembernek számító, külföldről is keresett támadót, aki – játékosügynökök korábbi nyilatkozatai szerint – saját maga döntött úgy, hogy inkább a magyar bajnokságban futballozik a légióskodás helyett. A harminc éves csatárról csak egy dolgot lehet biztosan tudni: Nikolics Nemanját egyelőre nem tudta pótolni.