NB I

Halmai a Hali ellen, az MTK még mindig idegenben

Az OTP Bank Liga harmadához ér a hétvégén, a hat meccs érdekességeit szedtük össze cikkünkben.

Kapcsolódó cikkek

Közeleg az NB I 11. fordulója, amivel elérkezünk a bajnokság egyharmadához. Az újabb kör hat újabb párosítást tartogat számunkra az idei idényből, ezt követően csak olyan párharcok jönnek majd, amelyekből egyet – ellenkező pályaválasztás mellett – idén már láttunk. A Rangadó.hu a forduló néhány érdekessége közül szemezgetett.

Diósgyőr–Haladás

– Három élvonalbeli mérkőzésen lépett pályára idén a DVTK-ban Halmai Ramon. A középpályás most édesapja csapata ellen bizonyíthat, hiszen köztudott, hogy a székesfehérvári születésű Halmai Gábor jelenleg a Haladás társtulajdonosa.

– Történelme legjobb helyezése felé tart a Szombathelyi Haladás, amely a 2008–2009-es szezonban újoncként lett bronzérmes az NB I-ben, ezen kívül viszont nem sikerült még dobogóra állniuk. Most azonban egy ponttal a Honvéd, kettővel az MTK és a Debrecen előtt helyezkednek az ezüstérmes pozícióban.

– A diósgyőriek egyik legfiatalabb játékosa, Kitl Miklós több mint egy évvel azután született, hogy Király Gábor bajnokin bemutatkozott a Haladásban.

Debrecen–Újpest

– Az Újpest elmúlt négy bajnokijából háromszor vezetett, de mindháromszor két gólt kapott. A DVTK és az FTC ellen ez vereséget jelentett, az MTK 2-0-ról egyenlített.

– A Debrecen csapatából a liláknak régi ismerős lehet Tisza Tibor: a támadó kisebb megszakításokkal öt évet húzott le Újpesten és átlagban csaknem minden második meccsen betalált. A Hajdúságban minden harmadik meccsen eredményes.

– Az UTE keretében is van két korábbi debreceni játékos: Mohl Dávid nem igazán került pályára náluk (összesen egy bajnokin játszott, a Diósgyőrtől 1-0-ra kaptak ki), Kabát Péter viszont még az Európa Ligában is játszott, harkovi őrbódé-rongálása emlékezetes.

Videoton FC – Puskás Akadémia

– Garancsi István érkezése óta a Vidi egyszer sem állt kieső helyen, idén azonban már másodszor csúsztak le oda.

– A két klub közötti kapcsolat ismert és köztudott, ezért számos játékos fordult meg a másik csapatban. Horváth Tamás, Tar Zsolt, Nagy Zsolt, Kocsis Gergő, Hudák Martin, Polonkai Attila, Zsótér Donát és Lencse László mind-mind pályára léptek a Vidiben, bár nem mindannyian bajnokin.

– Négy egymás ellen játszott NB I-es találkozójukon a felcsútiak eddig csak egyszer tudtak betalálni; 2014 áprilisában Tischler egalizált, de aztán Zé Luís és Oliveira eldöntötték a meccset (1-3).

Vasas–Paks

– A Vasas újoncként egyelőre elkerüli a kiesést, ami a Paksot még sohasem érintette: 2006-os feljutásuk óta egyszer sem estek még ki.

– A hazaiaknál Könyves Norbert szép éveket töltött Pakson, két és fél szezon alatt 16 gólig jutott, az utolsóban épp tízig. Lázok János nem sok sikerélményt tudhat magáénak Tolnából, de egyet mindenképp: karrierje talán legszebb meccsén Újpesten egy 6-0-ás kiütés során rúgott négy gólt. A 2013 márciusi meccs óta Lázok hat gólt lőtt az NB I-ben.

– A két csapat történelme során csak egyetlen döntetlent játszott: 2010-ben a később Pakson is megforduló Hrepka góljával vezetett a Vasas, de aztán többek között Tököli is eredményes volt, 2-2 lett a végeredmény.

Békéscsaba–MTK

– A Békéscsaba több mint tíz év után győzött az NB I-ben ismét hazai pályán, 2005 áprilisában a Honvéd ellen gyűjtötték be legutóbb a három pontot.

– Majdnem pontosan 20 éve nyert a Csaba az MTK ellen az NB I-ben, 1995. szeptember 16-án 3-1 lett a mérkőzés végeredménye.

– Az MTK nyolc meccses (!) idegenbeli sorozatának felénél tart, a Vasas elleni siker után Debrecenben kikaptak, Pakson és Újpesten döntetlent játszottak.

Ferencváros–Honvéd

– A Ferencváros most listavezető, a Honvéd pedig bronzérmes pozícióban van. Az utolsó alkalom, mikor ez a két csapat együtt szerepelt a dobogón, az 1992–93-ban volt, akkor viszont fordítva: a kispestiek lettek a bajnokok, a Fradi bronzérmes.

– Bár a Honvéd sem éli éppen történelmének legszebb időszakát, az elmúlt években mégis egészen sokszor sikerült borsot törnie az FTC orra alá. 2011 és 2013 között például öt meccsből négyszer nyertek, és csak egy mérkőzés lett döntetlen.

– A Honvéd tavaly mindkét kupasorozatban összekerült a Fradival, mindkettőt megnyerték a zöld-fehérek, de mindkétszer közel állt a bravúrhoz a Kispest: a Magyar Kupában tizenegyesekkel estek ki, a Ligakupában pedig 1-0-ra megnyerték a visszavágót.

Olvasói sztorik