NB I

Botka Endre: az NB I-es focista, aki nem néz meccseket

A válogatott keret játékosa senkit nem akar másolni. A Honvédot pedig annak ellenére szereti, hogy nincsenek sztárgázsik.

Kapcsolódó cikkek

Vécsei Bálint után ismét van Honvéd-futballista a felnőtt válogatott keretében, miután Bernd Storck szövetségi kapitány az U21-es válogatott után a nagyok között is számít a szélsőhátvéd Botka Endrére. A kispesti akadémia növendéke 2014-ben még kölcsönben Kecskeméten futballozott, most a Digi Sport csütörtöki adásában saját játékstílusáról és a válogatott lehetőségről is beszélt.

– Számít arra, hogy ott lesz a pályán a következő Eb-selejtezőkön?

– Egyelőre nem lehet tudni, de nagyon bízom benne, hogy a pályán tudom segíteni a csapatot. Egy évvel ezelőtt még nem gondoltam volna, hogy ez a kérdés felmerül. A Kecskemétre kerülésem előtt még nem volt NB I-es meccsem – kezdte Botka Endre.

– A válogatott behívó után azt üzente, hogy érdemes hajtani az akadémián. A kerettagsában milyen része van az ottani képzésnek?

– Maximálisan annak köszönhetem, hiszen rengeteget tanultam az akadémián. Ott váltam érett futballistává, teljesen felkészítettek minket az NB I-re. Az élvonalban gyorsabb a játék, nem szabad hibázni, hiszen azt egyből megbosszulja az ellenfél. Akár egy rossz meccs is elég lehet ahhoz, hogy a jövőben az ember ne legyen kezdő.

– A válogatott keretben Fiolával és Osváthhal harcol a bekerülésért. Mit gondol, miben jobb náluk?

– Más a játékunk. Talán én többet veszek részt a támadójátékban. Bízom benne, hogy a jövőben ezzel tudok kicsit kitűnni. Az akadémián már az első évtől kezdve ilyen képzést kaptam.

– Javítja a csapatba kerülési esélyeit, hogy a válogatott négy napon belül két meccset játszik?

– Ha a görögök ellen már nem fog számítani az eredmény, akkor talán nagyobb az esély arra, hogy szerepet kapjak. Nagyon bízom benne, hogy kijutunk az Eb-re.

– Az idei bajnokságban eddig jól teljesít a Honvéd. Mi jelenleg a csapat legfőbb erénye?

– Úgy gondolom, hogy nagyon gyorsan tudunk átmenni védekezésből támadásba. Gyors szélsőink vannak, ezáltal a széleken jól tudjuk megbontani az ellenfél védelmét. Jönnek a beadások, de sajnos sok helyzetet hagyunk ki minden meccsen, ami mostanában meg is bosszulja magát.

– A hétvégén a Ferencváros otthonában lépnek pályára. Megszakad a Fradi veretlensége?

– Bízom benne. Ebben az évben nagyon erős a Fradi, nem tudom, mennyire lehet őket megszorongatni, de nagyon remélem, hogy szombaton meglesz az első vereségük. Megpróbáljuk minél többet tartani a labdát, hiszen a Fradi minden meccsen rámegy a labdabirtoklásra. Ezt szeretnénk csökkenteni, és sok támadást kialakítani.

– 2018-ig köti szerződés a Honvédhoz, ahol Hemingway elnök szerint nincsenek sztárgázsik. Mi az, ami egy sajátnevelésű fiatalt a klubnál tud tartani hosszútávon?

– A nagyon jó közösség, és az, hogy ott nőttünk fel. Úgy gondolom, hogy a Honvédnél mindig jellemző volt a klubhűség.

– Ha a fejlődését vesszük figyelembe, akkor a tervei szerint mikor kell távoznia a csapattól?

– Egyelőre nagyon jól érzem magam, de minden játékos álma, hogy kikerüljön külföldre. Úgy gondolom, hogy most nagyon jó időszakban vagyok, és amint lehet, szeretnék majd külföldre igazolni. Elsősorban azonban most a Honvéd számomra a legfontosabb.

– A nemzetközi mezőnyben van kedvenc játékosa a saját posztján?

– Természetesen igen, de nem nagyon szoktam meccseket nézni. Egyéniség szeretnék lenni, nem szeretném senkinek a játékát másolni, külön egyéniség szeretnék lenni. Majd ha ott leszek, akkor meglátom azt a közeget is.

Olvasói sztorik