NB I

Újabb börtönbüntetés a magyar–román miatt

Legalább három alkalommal követ, majd egy sörösüveget dobott a rendőrök felé.

Kapcsolódó cikkek

Csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a bíróság újabb embert ítélt börtönbüntetésre, aki a szeptember 4-i Magyarország–Románia mérkőzést biztosító rendőrökre támadt. Az ítélet nem jogerős – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.

A vád szerint a 39 éves férfi tagja volt a rendőröket támadó agresszív csoportnak, ennek során legalább három alkalommal követ, majd egy sörösüveget dobott a jogszerűen intézkedő, dobótávolságon belül álló rendőrök felé. A terhelt a támadás során maszkot viselt.

Az ügyészség a férfit azonosította, gyanúsítottként kihallgatta, majd csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki és kettő év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre, 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint öt évre eltiltotta sportrendezvények látogatásától. Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős.

A mérkőzés előtti napon, illetve a meccs napján a rendőrökkel szembeni támadásokkal összefüggésben a Budapesti Nyomozó Ügyészség eddig összesen 12 embert állított eredményesen bíróság elé hivatalos személy elleni erőszak miatt. Közülük öt vádlottat a bíróság végrehajtandó börtönbüntetésre, míg a további hét terheltet felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, egyúttal a terhelteket határozott időre eltiltotta a sportrendezvények látogatásától – írta a fővárosi főügyész.

A rendőrség szeptember 7-én azt közölte, összesen százhúsz embert keresnek a labdarúgó-mérkőzés előtt a belvárosban történt garázdaság miatt. A közlemény szerint a BRFK „csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt” indított eljárást.

A gól nélküli döntetlennel végződött Európa-bajnoki selejtező során több atrocitás történt a környéken. A zavargásokat nem sokkal éjfél után sikerült felszámolni a budapesti Groupama Arénánál. A mérkőzés előtt, alatt és utána is egy 1500-2000 fős csoport tagjai rendszeresen és tartósan támadták a biztosításban részt vevő rendőröket. Üvegeket, pirotechnikai eszközöket, köveket és a földből kitépett közlekedési jelzőoszlopokat dobáltak feléjük.

A rendőrség a meccset követő éjszaka 51 ember állított elő a rendbontások miatt. A történtek során a szurkolók és a rendőrök közül összesen 38-an sérültek meg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik