NB I

A Honvéd légiósai a leghasznosabbak

Játszottunk egy picit a számokkal és megnéztük, melyik csapat használja ki legjobban a külföldiekben rejlő tudást.

Kapcsolódó cikkek

A mostani szezontól kezdve az MLSZ szabályozásának értelmében azok a klubok részesülnek a legnagyobb arányban a központi támogatásból, amelyek a keretükben maximum hét, a pályán maximum három (a nemzetközi kupában induló csapatoknál 10, illetve 5) külföldi játékost szerepeltetnek. A dotáció érdekében a szabályt a legtöbb klub betartja, vagy igyekszik betartani, így – elméletben – csak a jobb minőségű légiósok maradhattak az NB I-ben, kevesebb a lehetőség a kísérletezgetésre.

Természetesen tudjuk, hogy a labdarúgásban a teljesítménynek nem a gólok száma az egyetlen fokmérője, mégis érdemes megnézni, melyik csapatban hányszor volt eddig eredményes külföldi játékos, és a gólok száma, illetőleg a pályán töltött perceik milyen arányban vannak a magyarokéhoz képest. A tabellán alulról fölfelé haladva vesszük sorra a csapatokat. A számolgatásból kihagytuk a kapusokat, mivel idén eddig egyetlen kapus sem talált be a magyar NB I-ben.

Békéscsaba

Hat gólt szerzett eddig az utolsó helyen álló Békéscsaba, ebből ötször magyar játékos talált be és csak a spanyol Ezequiel Calvente találata született légióstól.

Légiósok által szerzett gólok százalékszáma: 17%

Légiósok által játszott percek százalékos aránya: 30%

Videoton FC

A bajnokságban eddig ötször volt eredményes a Vidi, ebből azonban három gólt is idegenből érkezett játékos jegyzett: kettőt Filipe Oliveira, egyet Mirko Ivanovszki.

Légiósok által szerzett gólok százalékszáma: 60%

Légiósok által játszott percek százalékos aránya: 34%

Diósgyőri VTK

Nyolc találatnál jár a DVTK, ebből kettőt lőttek külföldiek, név szerint Grumics és Okuka találtak be.

Légiósok által szerzett gólok százalékszáma: 25%

Légiósok által játszott percek százalékos aránya: 17%

Vasas

Hét gólig jutott a Vasas nyolc meccsen, de eddig csak magyarok találtak be.

Légiósok által szerzett gólok százalékszáma: 0%

Légiósok által játszott percek százalékos aránya: 20%

Puskás Akadémia

A szintén hétgólos felcsútiak négy találatát a bombaformában futballozó Pekár László szerezte, de a maradék kettőt is magyarok lőtték (Sallai és Márkvárt), a hetedik Heris öngólja volt.

Légiósok által szerzett gólok százalékszáma: 0%

Légiósok által játszott percek százalékos aránya: 32%

Újpest

Kúszunk felfelé, az Újpest már két számjegyű gólmennyiségnél jár, tíznél. Szankovics, Diagne, Perovics (2) és Bardhi is gólt lőtt, Heris pedig a saját kapujába talált be. Ötször ünnepelt külföldi a lila-fehéreknél.

Légiósok által szerzett gólok százalékszáma: 50%

Légiósok által játszott percek százalékos aránya: 42%

Debreceni VSC

A Loki is tízszer örülhetett, Sidibe és Castillion egyszer-egyszer találtak be, a maradék nyolc alkalommal magyar volt a gólszerző.

Légiósok által szerzett gólok százalékszáma: 20%

Légiósok által játszott percek százalékos aránya: 29%

Paks

A tolnaiak már évek óta arról híresek, hogy egyetlen külföldi sem található a keretében (természetesen Molnár Péter kapus is magyar, bár szlovákiai állampolgár), most sincs ez másként, így mind a tíz góljuk magyar játékos jóvoltából született.

Légiósok által szerzett gólok százalékszáma: 0%

Légiósok által játszott percek százalékos aránya: 0%

Honvéd

Ha a Paksra azt mondtuk, nem szoktak külföldi játékost igazolni, akkor a Honvéd épp az ellentéte. Sokáig emlékezetes marad, amikor 2014 telén egyszerre kilenc légióst mutattak be egy sajtótájékoztatón, és az idei 12 góljuk nagyobbik részét sem magyarok szerezték. Kamber (3), Youla (3) és Ignjatovics is ünnepelt már idén, összesen tehát hét találat érkezett a légiós-különítménytől.

Légiósok által szerzett gólok százalékszáma: 58%

Légiósok által játszott percek százalékos aránya: 29%

MTK

A kék-fehérek 11 gólnál járnak; rájuk sem mondhatjuk, hogy tele lenne a padlás külföldiekkel, de azok meglehetősen eredményesen játszanak idén, hiszen Ramos, Thiam és Strestík is lőtt már gólt.

Légiósok által szerzett gólok százalékszáma: 27%

Légiósok által játszott percek százalékos aránya: 34%

Haladás

A meglepetésre második Haladás csupán hét gólnál jár, ebből kettőt például az MTK-nak lőtt azon a meccsen, amikor Thiam a 93. percben egyenlített. Mind a hét találat szerzője magyar (még az öngólt fejelő Juhász Roland is).

Légiósok által szerzett gólok százalékszáma: 0%

Légiósok által játszott percek százalékos aránya: 29%

Ferencváros

Természetesen gólszerzés tekintetében is kiemelkedik a mezőnyből a Fradi, amely már 19 alkalommal volt eredményesek. Sesták és Lamah kétszer-kétszer, Nalepa egyszer lőtt gólt, a maradék 14 nagy része pedig természetesen a góllövőlistán éllovas Böde Dániel nevéhez fűződik.

Légiósok által szerzett gólok százalékszáma: 26%

Légiósok által játszott percek százalékos aránya: 45%

Összegzés

A fenti számokon persze még lenne mit finomítani, hiszen nem mindegy, hogy az adott légiós milyen poszton játszik, és az sem egyértelmű, hogy jobb-e a játékos, ha csapata góljainak nagy részét ő szerzi, mégis hátul állnak a tabellán, no meg az idén lejátszott nyolc forduló mintája sem túl nagy.

Szigorúan a számok alapján viszont leírható néhány érdekesség:

– Mezőnyben a Fradi játszatta idén a legtöbb játékpercet légiósokkal, míg (a Paks után) a Diósgyőr a legkevesebbet

– Egy meccsen belül a légiósok által legkevesebb játszott perc (azon kívül, amikor egy sem játszott) 73 volt, ezt a Vasas a Ferencváros elleni meccsén hozta össze, amikor Adamovics volt az egyetlen pályára lépő, őt pedig később lecserélték

– A légiósok által játszott legtöbb mezőnybeli játékperc az FTC debreceni fellépése alkalmával jött össze, akkor Dilaver, Ramírez, Nalepa és Lamah végigjátszotta a találkozót, Sestákot le, Csukicsot pedig behozta Thomas Doll

– A Pakson kívül a DVTK az egyetlen, amely légiós mezőnyjátékos nélkül állt ki egy fordulóra, Pakson az egész meccsen csak a már említett Molnár Péter, és kapuskollégája, Ivan Rados volt külföldi

– Az egy légiós-gólra jutó légiós-percek száma alapján a Honvéd hasznosítja legjobban a játékosait: 294 légiós által játszott percenként találnak be; míg a legrosszabb a Puskás Akadémia, hiszen 2326 percet töltöttek idén eddig összesen pályán a külföldi labdarúgóik, de gólt még nem szereztek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik