NB I

Szpisljak: „Ez egy maraton, nem sprint”

A Békéscsaba vezetőedzője a kieséstől és a kirúgástól sem fél, hiszen hosszú még a szezon.

Kapcsolódó cikkek

Hét fordulót követően az NB I tabellájának utolsó helyén tanyázik a Békéscsaba 1912 Előre együttese. Az újonc három pontot gyűjtött eddig, hat veresége mellett csupán a Puskás Akadémiát tudta legyőzni. A viharsarkiak vezetőedzője, Zoran Szpisljak a Rangadó.hu érdeklődésére az eddig szereplésről, a problémákról és azok megoldásairól is nyilatkozott.

– Az eltelt hét forduló alatt tapasztaltuk, hogy igazából miről szól ez a bajnokság, és mik a nehézségek. Sok mindent tanultunk az elmúlt időszakban, az elejétől kezdve nehéz volt a feladat, hiszen tizenkét csapatosra csökkent a mezőny, és ezzel javult a liga minősége, magasabb szinten kell helytállnunk. A másik része, hogy a csapat felépítésének, alakításának periódusában vagyunk. Az NB II-ből jutottunk fel az élvonalba, több játékost kellett hozni és beépíteni a csapatba. Ez nem valósulhat meg egyik napról a másikra, ehhez több időre van szükség. A csapat hétről-hétre javul, még ha ez az eredményekben nem is mutatkozik meg. Lehet arról beszélni, hogy az első fordulóban a DVSC ellen többet érdemeltünk, mint vereség, és ugyanezt mondhatom a Haladás elleni találkozóra is. Persze, voltak olyan meccsek, például a Paks és az Újpest ellen, amikor kevesebbet tudtunk mutatni, de a Puskás ellen bizonyítottuk, hogy van keresnivalónk ebben a bajnokságban, és igenis tudunk pontokat szerezni – mondta Zoran Szpisljak.

– Melyek voltak az eddigi vereségek legfőbb tanulságai?
– Az első hét fordulóban megtanultuk, milyen fontos a védekezés ezen a szinten. Ha a csapat úgy védekezik, hogy ne kapjunk gólt, akkor mindenféleképpen nagy esélye van, hogy egy, vagy akár egy fél helyzetből tudjon több pontot szerezni. Erre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, és többet kell dolgoznunk, hogy ezt a részt jobban meg tudjuk oldani. Az első hét meccsen ebben volt a legnagyobb problémánk. Az utolsó pillanatokban sikerült Vaskó Tamást és Vadász Viktort szerződtetünk, akik erősítést jelentenek a csapatunknak. A másik fontos dolog, hogy a kidolgozott helyzeteket meg kell próbálnunk minél jobban kihasználni, gólra váltani. Ezen a szinten ritka az olyan meccs, amelyen egy csapatnak hat-hét helyzete van. Itt adódik kettő-három, és azokból kell profitálni. Erre kell még jobban odafigyelnünk. Lezárult az átigazolási időszak, ez a keretünk, ezzel kell most dolgoznunk. Januárig ebből kell kihoznunk a maximumot.

– Mi kell ahhoz, hogy az Előre elkezdje gyűjteni a pontokat és elinduljon felfelé?
– Az egyéni védekezésről nem szeretnék beszélni, de a csapatvédekezésünknek stabilabbnak kell lennie. Kevesebb területet szabad engedni az ellenfeleknek, és le kell zárnunk a kapu előtti részeket. Ezekben a dolgokban nagyobb koncentrációval kell fellépnünk, és ha ezeket a részeket jobban tudjuk uralni, akkor kevesebb lehetőséget adunk az ellenfélnek, és akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy pontot, pontokat tudjunk szerezni.

– Mit gondol, kik lesznek a riválisaik a bennmaradásért folytatott küzdelemben?
– Jelen pillanatban nagyon nehéz megmondani, hogy melyek azok a csapatok, akik a tabella végén lesznek. Nagyon sok hasonló, egyforma gárda van, úgyhogy ez hétről-hétre fog változni. Nagyon kiegyenlített a bajnokság. Ha kivesszük a kiemelt csapatokat, a Fradit, a Debrecent, a Videotont, akkor azt mondom, hogy a többiekkel fel lehet venni a versenyt. Persze, vannak azok a klubok, amelyek már évek óta ott vannak az NB I-ben, ezáltal több a rutinjuk. Játszottunk már ilyen csapattokkal az elmúlt fordulókban, és azt tapasztaltuk, hogy ha odafigyelünk, akkor van esélyünk. Jelenleg nem tudom megmondani, kik fognak harcolni a kiesés ellen. Korai erre még válaszolni.

– Mit szól ahhoz, hogy sokan már most biztos kiesőként tekintenek a Békéscsabára, és temetik csapatát?
– Az első naptól kezdve tisztában voltam azzal, hogy minket a kieső csapatok közé fognak sorolni, hiszen most jutottunk fel. Nagy a feladat, de ez egy maraton, nem sprint. Még az elején vagyunk, a maraton pedig hosszú, és majd a végén meglátjuk, ki hol tart, és kinek mi lesz a pozíciója. A végelszámolásnál kell majd erről beszélni. Az más dolog, hogy kinek mi a véleménye. Mi nem így gondolkozunk. Azért dolgozunk, hogy felépítsük a csapatot, és képesek legyünk versenyezni ezen a szinten. Majd később kiderül, hogy a Békéscsaba hol lesz a tabellán, és miképp fejezi be a bajnokságot.

– Az ön állása nincs veszélyben? Élvezi a vezetőség bizalmát?
– Abszolút! Már az elején tisztáztuk, amikor tavaly átvettük a csapatot, hogy itt egy hároméves projektről lesz szó. Az első év a csapat felépítése, a második a feljutás, a harmadik pedig a bennmaradás az NB I-ben. Mi egy évvel hamarabb oldottuk meg a feljutás kérdését, ami még nagyobb nehézséget okozott, hiszen gyorsabban kellett reagálni, több játékost kellett hozni, új csapatot kellett építeni. A vezetőséggel tisztáztuk már júniusban, hogy ez nem lesz egyszerű dolog. Sokat beszélgetünk a tulajdonossal, és maximális bizalom van felém az ő részéről.

Olvasói sztorik