NB I

Szima Gábor: nem indulatból kell edzőt váltani

A DVSC elnöke igyekszik a jelenlegi szakmai stábbal rendezni a sorokat, Kondás nem távozik.

Kapcsolódó cikkek

Hosszú, kétrészes interjút közölt Szima Gáborral, a DVSC-TEVA elnökével a haon.hu. Az elmúlt évtized legsikeresebb magyar klubja nem az elvárásoknak megfelelően rajtolt a bajnokságban, a szurkolók pedig mostanság Kondás Elemér vezetőedző távozását követelik. Ezek a témák is szóba kerültek a beszélgetés során, amelynek legérdekesebb részleteit kivonatos formában közöljük.

Költségvetés, erősítések

„Az, hogy egy klub miként igazol, nem csak szándék, hanem pénztárca kérdése is. Mindig odafigyeltünk arra, hogy a kiadások és a bevételek egyensúlyban legyenek, ez történik a mostani bajnoki szezonban is – kezdte Szima Gábor. – A DVSC költségvetését egyensúlyban kell tartanunk és annyi játékost igazolunk, amennyire lehetőségünk van. Tudom, hogy az 1.2 milliárd forint, amit ebben a bajnokságban a DVSC működtetésére költünk, nagyon sok pénz a szurkolók szemében, de ha versenyképesek akarunk maradni, ezt a költségvetést mindenképpen növelnünk kell. Erre meg is vannak az elképzelésink. Folyamatosan igyekszünk a DVSC támogatói körét kibővíteni, az elmúlt évek során nagyon sok vállalkozást, céget megkerestünk, de sajnos kevés sikerrel jártunk.”

„Például Laczkó Zsolt játékjogát megvettük 150 ezer euróért és eladtuk 850 ezerért, Kouemahát 200 ezerét hoztuk és 850 ezerért vitték el, Bogdanovics pedig 100 ezerét jött és 350 ezret adtak később érte, Brnovics 100 ezerért került hozzánk és 150 ezerért távozott. Egyedül Farkas Balázs volt, akinek játékjogát 150 ezer dollárért vettük meg a Dinamo Kijevtől, de folyamatos sérülései miatt sem nálunk, sem máshol nem tudott bizonyítani. Míg az ingyen igazoltak között olyan futballisták voltak például, mint Ibrahima Sidibe, Adamo Coulibaly, Éger László, Komlósi Ádám, Nenad Novakovics, Czvitkovics Péter, Zsidai László és még sorolhatnám azok neveit, akik meghatározó játékosai voltak a DVSC-nek az elmúlt tíz évben. Állítom, azok a futballisták, akiknek a játékjogáért fizettünk, közel száz százaléka, a szabadon igazolt labdarúgók pedig hetven-nyolcvan százaléka beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Úgy vélem, ez nagyon jó arány.”

Célok, edzőkérdés

„A nemzetközi kupaszereplés kiharcolása a célunk a bajnoki szereplés, vagy a Magyar Kupában elért eredményünk alapján. Az elmúlt tizenhárom évben, a magyar csapatok közül egyedüliként csupán egyszer nem szerepeltünk az európai kupaporondon, vagyis szeretnénk tovább folytatni ezt a hagyományt.”

„Egy dolgot tisztáznunk kell: Kondás Elemér nyilatkozata előtt a szurkolók egy csoportja nem túl szalonképesen követelte az ő távozását. Tehát a nézők nem amiatt haragudtak meg rá, mert nyilatkozott valamit, hanem a szurkolók azt megelőzően, a Haladás elleni mérkőzés alatt elkezdték követelni a távozását. Úgy, hogy a csapat akkor még veretlen volt a bajnokságban, a találkozó null-nullra állt, előtte tíz nappal a nézők felállva tapsolták a gárdát a Rosenborg elleni meccs után. Nem tudom, mi változott meg tíz nap alatt, hogy nulla-nullás állásnál elkezdték követelni a vezetőedző távozását. A tréner a mérkőzés után mondta azt, amit mondott, ami valóban nem volt szerencsés kijelentés.”

„De azt gondolom, nem volt olyan súlyos sértés, hogy ez megbocsáthatatlan bűn legyen egy vezetőedzőtől. Mondott egy véleményt, a szurkolók egy csoportja is mondott a meccs folyamán egy véleményt, úgy vélem, utóbbi sokkal inkább sértő volt. Úgy látom, valami miatt Debrecenben a helyi edzőknek nincs becsülete. Az elmúlt négy esztendőben a Magyarországon kiosztott nyolc trófeából (négy bajnoki serleg és négy Magyar Kupa) négyet a Debrecen nyert, Kondás Elemér irányításával, két bajnoki- és két MK-aranyat. A másik négy trófeán négy különböző csapat osztozott, az Újpest, a Fradi, a Videoton és a Győr. Tehát lehet azt mondani, hogy nem jó a játékunk, a szögleteket nem jól rúgjuk vagy rosszak a szabadrúgásvariációk, de az is tény, hogy az elmúlt négy évben messze a DVSC-TEVA volt a legeredményesebb futballklub.”

Kondás Elemér marad

„Persze, lehetne edzőt váltani, ez egyes szurkolók szemében népszerű döntés is lenne, de ezt nem indulatból kell megtenni. Én nagyobb esélyt adok annak, hogy ha most trénert váltanánk, kevésbé lenne sikeres a csapat, mintha nem kapkodunk és továbbra is a jelenlegi szakmai stáb marad. Most edzőt váltani sokkal nagyobb rizikó, mintha megpróbáljuk a stábbal rendezni a sorokat.”

„Szerintem minden elnök megfogalmazza az észrevételeit. Tizennégy esztendeje vagyok a klub élén, sok mindent láttam és tapasztaltam, több edzővel is együtt dolgoztam és nagyon sokat foglalkozom a futballal. Nem csak szurkolói szemmel nézem, hanem próbálok mögé látni a dolgoknak, természetesen van véleményem, ezt adott esetben el is mondom. Azonban még ha úgy is gondolják egyes emberek, hogy Szima állítja össze a csapatot, ki kell őket ábrándítanom, mert erről szó sincs. Azok az edzők, akik az elmúlt években a klubnál dolgoztak, ezt pontosan tudják.”

Átkapcsolta a tévét, ha focit látott

„Tavaly, a BATE elleni kiesés után volt néhány hónap, amikor ha bekapcsoltam a tévét és focimeccs ment benne, továbbkattintottam a távirányítóval. Holott ez korábban nem fordulhatott volna elő, a magyar meccseket pedig különösen figyelemmel kísértem. Akkor úgy éreztem, nagyon megcsömörlöttem a labdarúgástól, de ez az időszak a múlté, most már úgy gondolom, hogy újra megvan a megfelelő érdeklődésem a futball iránt. Ugyanolyan lendülettel állok a DVSC mindennapos dolgaihoz, mint ezelőtt tíz évvel” – mondta Szima Gábor.

Olvasói sztorik