NB I

Ömlik a TAO-pénz Felcsútra

A Puskás Akadémia rekordösszeget zsebelt be a tavalyi naptári évben; 9 milliárdnál járnak.

Kapcsolódó cikkek

A tavalyi naptári évben a korábbinál ismét több, 2.25 milliárd forint TAO-pénz vándorolt a felcsúti focialapítvány kasszájába. Ezzel a 2010 óta elnyert összeg kicsivel a 9 milliárd forintot is meghaladja – derül ki az mfor.huösszeállításából.

Az MLSZ honlapján található jegyzék szerint tavaly még tovább nőtt az az összeg, amit A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a TAO-pénzekből össze tudott szedni. A már említett, 2.25 milliárdos összeg közel 700 millióval több, mint 2013-ban, és ezzel ismét a legtámogatottabb lett az Orbán Viktor miniszterelnökhöz köthető alapítvány. Ám hiába nőtt a támogatottság, tavaly a 2013-as 5.6 milliárdnál kisebb nyereséget tudtak elérni, 4.3 milliárd forintot. Igaz, a hazai foci egén a nyereség termelése már önmagában is rendkívüli és dicséretes teljesítménynek számít.

A TAO-pénzek elosztása – ahogy azt már a korábbi években megszokhattuk – ezúttal sem volt egyenletes. A felcsútiak támogatottsága kiemelkedő, ám 2014-ben egy másik egyesületnek legalább a lépést sikerült tartania velük. A Szeged 2011 Sportszolgáltató és Labdarúgó Kft. esetében ugyanis 1.11 milliárd forintot támogatást hagyott jóvá az MLSZ, amelyből azonban csak 29 millió erejéig adtak ki támogatási igazolást.

A harmadik helyre 785.3 millió forinttal a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC került, amely egyébként az elmúlt években ha nem is a legtöbb összeget zsebelte be, de mára szép kis summát tudhat magáénak a TAO-pénzeknek köszönhetően. Összesen ugyanis már 1.6 milliárdra rúg az egyenlegük, ez pedig közel a négyszerese a tavaly elért eredményüknek, a 415.4 millió forintos nyereségnek.

Érdekesség, hogy TOP10 TAO-támogatott között ismét feltűnt Tiszakécske sportegyesülete: 357,6 millió forintot kaptak a vállalkozóktól (legutóbb 2011-ben részesültek 2,7 milliós támogatásban). Tiszakécske jelentős támogatottsága azért is érdekes, mert helyi kötődésű az „új-Közgépként” aposztrofált Duna Aszfalt, amely egyre több és egyre jelentősebb közbeszerzéseket szerez meg magának.

Felcsút mellett 2014-ben nem panaszkodhattak a kormányközeli kapcsolatottal rendelkező más egyesületek sem. A kisvárdai Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának harmadosztályú fociklubja 135 milliót kapott a TAO-rendszernek köszönhetően, míg 2013-ban ez még csak 41 millió forint volt. Jelentős összeg folyt be a Tállai András államtitkárhoz köthető Mezőkövesd Zsóry FC kasszájába is: a 2013-as 357 millió forint után tavaly 223 millió sportfejlesztési támogatásban részesültek.

Elképesztő összeg Felcsúton

A tavalyi 2.25 milliárd forinttal együtt 2010 óta összesen már 9.047 milliárdot zsebelt be az „orbáni focialapítvány” a TAO-pénzekből. Azt, hogy a támogatási rendszer igazi nagy nyertesei lettek, vitathatatlan kijelentéssé teszi az a tény, hogy a második legtöbbet elnyerő Újpesti TE is ennek csak töredékének örülhetett, 1.8 milliárd forintnak. A dobogó harmadik fokára pedig a tavaly 96 millió forint támogatásban részesülő Szigetszentmiklósi TK került közel 1.4 milliárd forintos TAO-pénzzel.

Az első osztályú klubokhoz köthető Debreceni Labdarúgó Akadémia 1.26, a Diósgyőri FC 1.25, az FTC Labdarúgó Zrt. pedig 1.068 milliárdot kapott.

A tavalyi naptári évben az Újpestnek kiemelkedően a legtöbb összeget ítélte meg az MLSZ: 535 millió forintot. Ennek közel felét tudta megszerezni magának az MTK: 236 milliót; míg a dobogó harmadik fokára a Diósgyőr került 226.8 millióval. A Ferencváros 182.9 milliós támogatásban részesült, a tavaszi bajnok Videoton pedig 142.9 milliót kaszált.

Olvasói sztorik