Hírek

Az MLSZ kiszűri az adócsalókat

Rangadó
Rangadó

2015. 02. 05. 19:56

Azt javasolják, hogy az egyesületek közvetlenül a támogatókkal tartsák a kapcsolatot TAO-ügyben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Dárdai Pál a Hertha BSC megbízott vezetőedzője lett, az MLSZ örül a kinevezésnek, amelyre az egész magyar labdarúgás büszke lehet.

– Sok sikert kívánunk Palinak, reméljük, eredményesen dolgozik majd a Herthánál is. Ettől függetlenül természetesen a stábbal együtt végzi tovább a munkáját. Itthon vannak a stábtagok, segítik a felkészülést, az információáramlás megvan, ez nem befolyásolja a válogatott melletti munkáját – mondta a Sport TV Mai helyzet című műsorában Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. Hozzátette, a kapitány életritmusa megváltozik a felnőtt csapat mellett. – Ahogyan az első órákban tájékozódtam, lehet, hogy még több ideje lesz a magyar válogatottra, hiszen a gyerekekkel a korosztályos csapatnál kapcsolatot kellett tartani a szülőkkel, az iskolákkal és egyebekkel, tehát több utánajárással, több időveszteséggel járt. Felnőtt csapatnál ilyen feladatok nincsenek.

Téma volt a TAO-pénzek elosztása is, amelyről néhány napja a Mészöly Focisuli szakmai alelnöke, Újvári Gábor nyilatkozott az utanpotlassport.hu oldalon, az MLSZ pedig közleményben reagált. Sipos Jenő azt kérte, ha valaki szabálytalanságokról, bűncselekményekről tud, tegye meg bejelentését az MLSZ-nél vagy bármelyik hatóságnál. Ezt követően a 2011-ben indult programról beszélt, amely célja az infrastruktúra fejlesztése, illetve a sportolók számának növelése, ezeket illetően pedig jelentős eredményekről számolt be: 133 ezerről 215 ezerre nőtt az igazolt labdarúgók száma, és az elmúlt három-négy évben közel ezer pálya épült vagy újult meg döntően TAO-támogatásból. Ismertette a rendszer működését, és a közvetítőkről is szólt.

– A sportszervezetek elkészítik a programjukat, azt eljuttatják az MLSZ-hez március-áprilisban, majd a szövetség két hónapon belül elbírálja a pályázatot, vagy jóváhagyja, vagy részben jóváhagyja, vagy elutasítja különböző okok miatt. Ez alapján bizonyos összegek kijönnek, ekkor kapnak egy határozatot a sportszervezetek, ezután mehetnek a cégekhez, vállalatokhoz pénzért. Az az ideális állapot, és az MLSZ is azt szeretné, ha közvetlen kapcsolat lenne a sportszervezet és a cégek, adományozó vállalatok között, nem lennének közbeiktatva közvetítők. A legnagyobb baj az, ha ilyen van, hogy irreálisan magas közvetítői díjakat kérnek az információ szerint, legalábbis ahogyan hallottuk ebben a bizonyos nyilatkozatban. Az MLSZ célja tehát az, hogy az egyesületek közvetlenül a támogatókkal tartsanak kapcsolatot.

A szóvivő megjegyezte: természetesen ebbe az ügymenetbe nem lehet beleszólni, mert nem lehet tudni, hogy az egyesületek milyen módon jelentkeznek a cégeknél.

– A közvetlen kapcsolat azért is nagyon fontos, mert egyéb más kapcsolatok is létrejöhetnek, amikor mondjuk szponzori szerződések vagy egyéb, TAO-n kívüli támogatások vannak, akkor a bizalom alapján ezek a kapcsolatok tovább működhetnek. Tehát mi is azt gondoljuk, hogy nincs szükség olyan közvetítőkre, akik mondjuk a nagy részét esetleg lenyúlják ennek a pénznek ilyen-olyan módon. Azt mindenképpen fontosnak tartom elmondani, hogy a TAO ellenőrzés rendszere tavaly január elsejétől az MLSZ-hez került, a kollégáink folyamatosan nézik a dokumentumokat, és emellett most már bevezettük a helyszíni ellenőrzéseket, ami annyit jelent, hogy a dokumentumok ellenőrzése mellett megnézzük azt, hogy valós teljesítések történtek-e adott esetben az építkezéseknél, a tárgyi beszerzéseknél, edzőtáboroknál vagy az edzők foglalkoztatásánál. Tehát egyre szűkül az a lehetőség, amin esetleg az ügyeskedők próbálkozhatnak, és a tapasztalatok felhasználásával reméljük, teljesen bezárul ez a kör, és valóban oda kerül minden egyes forint, ahova kell, az utánpótlásba, a tömegsportba és a fejlesztésekbe – foglalta össze, hogyan próbálta eddig szabályozni a szövetség azt, hogy visszaélések történjenek.

A tapasztalatokat folyamatosan elemzik, és további szigorításokat terveznek.

– A helyszíni ellenőrzések számát idén a duplájára fogjuk emelni, valamint az adatok elektronikusan befutnak a rendszerbe, és össze lehet hasonlítani, hogy egyik és másik sportszervezet mondjuk mennyiért szerezte be ugyanazt a tárgyi eszközt. Áttekinthetőbb lesz a rendszer, az ellenőrzés is elmegy abba az irányba, hogy valóban kiszűrje azokat, akik nem valók a rendszerbe – mondta végül Sipos Jenő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

TALLINN, ESTONIA - AUGUST 15: Karim Benzema of Real Madrid jumps over a tackle from Stefan Savic of Atletico Madrid during the UEFA Super Cup between Real Madrid and Atletico Madrid at Lillekula Stadium on August 15, 2018 in Tallinn, Estonia.  (Photo by Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.