Hírek

Az MLSZ kiszűri az adócsalókat

Azt javasolják, hogy az egyesületek közvetlenül a támogatókkal tartsák a kapcsolatot TAO-ügyben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Dárdai Pál a Hertha BSC megbízott vezetőedzője lett, az MLSZ örül a kinevezésnek, amelyre az egész magyar labdarúgás büszke lehet.

– Sok sikert kívánunk Palinak, reméljük, eredményesen dolgozik majd a Herthánál is. Ettől függetlenül természetesen a stábbal együtt végzi tovább a munkáját. Itthon vannak a stábtagok, segítik a felkészülést, az információáramlás megvan, ez nem befolyásolja a válogatott melletti munkáját – mondta a Sport TV Mai helyzet című műsorában Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. Hozzátette, a kapitány életritmusa megváltozik a felnőtt csapat mellett. – Ahogyan az első órákban tájékozódtam, lehet, hogy még több ideje lesz a magyar válogatottra, hiszen a gyerekekkel a korosztályos csapatnál kapcsolatot kellett tartani a szülőkkel, az iskolákkal és egyebekkel, tehát több utánajárással, több időveszteséggel járt. Felnőtt csapatnál ilyen feladatok nincsenek.

Téma volt a TAO-pénzek elosztása is, amelyről néhány napja a Mészöly Focisuli szakmai alelnöke, Újvári Gábor nyilatkozott az utanpotlassport.hu oldalon, az MLSZ pedig közleményben reagált. Sipos Jenő azt kérte, ha valaki szabálytalanságokról, bűncselekményekről tud, tegye meg bejelentését az MLSZ-nél vagy bármelyik hatóságnál. Ezt követően a 2011-ben indult programról beszélt, amely célja az infrastruktúra fejlesztése, illetve a sportolók számának növelése, ezeket illetően pedig jelentős eredményekről számolt be: 133 ezerről 215 ezerre nőtt az igazolt labdarúgók száma, és az elmúlt három-négy évben közel ezer pálya épült vagy újult meg döntően TAO-támogatásból. Ismertette a rendszer működését, és a közvetítőkről is szólt.

– A sportszervezetek elkészítik a programjukat, azt eljuttatják az MLSZ-hez március-áprilisban, majd a szövetség két hónapon belül elbírálja a pályázatot, vagy jóváhagyja, vagy részben jóváhagyja, vagy elutasítja különböző okok miatt. Ez alapján bizonyos összegek kijönnek, ekkor kapnak egy határozatot a sportszervezetek, ezután mehetnek a cégekhez, vállalatokhoz pénzért. Az az ideális állapot, és az MLSZ is azt szeretné, ha közvetlen kapcsolat lenne a sportszervezet és a cégek, adományozó vállalatok között, nem lennének közbeiktatva közvetítők. A legnagyobb baj az, ha ilyen van, hogy irreálisan magas közvetítői díjakat kérnek az információ szerint, legalábbis ahogyan hallottuk ebben a bizonyos nyilatkozatban. Az MLSZ célja tehát az, hogy az egyesületek közvetlenül a támogatókkal tartsanak kapcsolatot.

A szóvivő megjegyezte: természetesen ebbe az ügymenetbe nem lehet beleszólni, mert nem lehet tudni, hogy az egyesületek milyen módon jelentkeznek a cégeknél.

– A közvetlen kapcsolat azért is nagyon fontos, mert egyéb más kapcsolatok is létrejöhetnek, amikor mondjuk szponzori szerződések vagy egyéb, TAO-n kívüli támogatások vannak, akkor a bizalom alapján ezek a kapcsolatok tovább működhetnek. Tehát mi is azt gondoljuk, hogy nincs szükség olyan közvetítőkre, akik mondjuk a nagy részét esetleg lenyúlják ennek a pénznek ilyen-olyan módon. Azt mindenképpen fontosnak tartom elmondani, hogy a TAO ellenőrzés rendszere tavaly január elsejétől az MLSZ-hez került, a kollégáink folyamatosan nézik a dokumentumokat, és emellett most már bevezettük a helyszíni ellenőrzéseket, ami annyit jelent, hogy a dokumentumok ellenőrzése mellett megnézzük azt, hogy valós teljesítések történtek-e adott esetben az építkezéseknél, a tárgyi beszerzéseknél, edzőtáboroknál vagy az edzők foglalkoztatásánál. Tehát egyre szűkül az a lehetőség, amin esetleg az ügyeskedők próbálkozhatnak, és a tapasztalatok felhasználásával reméljük, teljesen bezárul ez a kör, és valóban oda kerül minden egyes forint, ahova kell, az utánpótlásba, a tömegsportba és a fejlesztésekbe – foglalta össze, hogyan próbálta eddig szabályozni a szövetség azt, hogy visszaélések történjenek.

A tapasztalatokat folyamatosan elemzik, és további szigorításokat terveznek.

– A helyszíni ellenőrzések számát idén a duplájára fogjuk emelni, valamint az adatok elektronikusan befutnak a rendszerbe, és össze lehet hasonlítani, hogy egyik és másik sportszervezet mondjuk mennyiért szerezte be ugyanazt a tárgyi eszközt. Áttekinthetőbb lesz a rendszer, az ellenőrzés is elmegy abba az irányba, hogy valóban kiszűrje azokat, akik nem valók a rendszerbe – mondta végül Sipos Jenő.

Olvasói sztorik