NB I

Az „átkozott” ötödik forduló

Nem garancia a végső sikerre az első négy bajnoki megnyerése az NB I-ben; 19 hibátlan rajtolóból öt lett bajnok.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Ferencváros négy fordulót követően egyedüliként százszázalékos az NB I-ben, immár négy pont előnnyel vezetve ősi riválisa, az Újpest előtt. Az elmúlt két évtizedben több alkalommal is előfordult, hogy egy (vagy több) csapat hasonlóan jól rajtoljon, azonban ez nem minden esetben volt elég a bajnoki cím megszerzéséhez.

Az MTK lendülete hirtelen hagyott alább

Az 1995–1996-os szezonban az újonc, ám a bajnoki rajt előtt igencsak megerősödő MTK indított négy győzelemmel, ám a lendület hirtelen elfogyott, legközelebb csak a 12. fordulóban tudott győzni. A szezon végén az ötödik helyet csípte el, a jó rajt ellenére sem volt esélye a bajnoki cím megszerzésére.

Egy évvel később az MTK újra repülőrajtot vett, az Újpesttel együtt megint négy győzelemmel kezdett. A két csapat aztán az ötödik fordulóban találkozott egymással: a Hungária körúton megrendezett meccsen az MTK győzött 2-1-re. Garami József csapata az első tizenöt (!) mérkőzését mind megnyerte, végül a bajnoki címet is magabiztosan gyűjtötte be. Az Újpest kilenc ponttal lemaradva a második helyen végzett.

Elsőkből ötödikek

Az 1997–1998-as szezonban már szinte természetes volt, hogy ezúttal is robbant az MTK, ezúttal is négy győzelemmel indítottak Illésék. Ugyanilyen mérleggel kezdett a Győri ETO is, így a két csapat ötödik fordulóbeli, budapesti összecsapása igazi rangadónak számított. A Rába-partiak idegenben is győztek 4-2-re, és csak a nyolcadik fordulóban vesztettek először pontokat. A kiváló rajt ellenére végül csak a negyedik helyen végzett a Győr, míg az MTK ötödik lett.

1999 őszén a Vasas rajtolt négy győzelemmel, az ötödik fordulóban azonban Győrben kikaptak a piros-kékek és végül a harmadik helyen zártak a bajnokságban. Egy évvel később ismét az MTK (ki más?) kezdett a legjobban, ezúttal is négy győzelemmel nyitott. Az ötödik fordulóban vesztette el első pontjait, de az alapszakasz B-csoportját végül megnyerte. A rájátszás már korántsem volt ennyire sikeres, a csapat végül csak a hatodik helyre futott be.

2001-ben a Zalaegerszeg is négy sikerrel rajtolt, aztán az ötödik fordulóban jött az immár megszokott pontvesztés. Az alapszakaszt Bozsik Péter csapata a második helyen zárta, a rájátszás végére azonban mindenkit maga mögé utasított, megszerezve története első bajnoki címét. 2002-ben a Ferencváros és a Győr kezdett az immár megszokott négy győzelemmel, hogy aztán az ötödik fordulóban mindketten elveszítsék százszázalékos mérlegüket. Az alapszakaszt a Fradi még az első, a Győr pedig az ötödik helyen zárta, a bajnokság végére mindketten egy helyet csúsztak vissza.

A Kaposvár állította meg a Fradit

Két évvel később a címvédő Fradi megint négy győzelemmel kezdett, aztán az ötödik fordulóban kikapott Kaposváron. A bajnokságot a második helyen zárta. 2007-ben a Budapest Honvéd indított négy sikerrel, de az ötödik fordulóban „természetesen” kikapott, végül pedig csak nyolcadik lett. 2009-ben az MTK és a Videoton veszítette el százszázalékos mérlegét az ötödik (…) fordulóban. A székesfehérváriak végül a Debrecen mögött egy ponttal lemaradva ezüstérmesek lettek, az MTK a hatodik helyre futott be. A 2011–2012-es szezonban három csapat is négy győzelemmel rajtolt. A Pécs az ötödik, a Debrecen és a Győr a nyolcadik fordulóban búcsúzott addig tökéletes mérlegétől. A bajnokságot végül a Debrecen veretlenül nyerte meg, a Győr harmadik lett, a remekül kezdő baranyaiak végül a tizenkettedik helyre csúsztak vissza.

A Vidinek sem ment az ötödik fordulóban

2013-ban a Videoton kezdett négy győzelemmel, annak rendje és módja szerint az ötödik fordulóban ikszeltek Győrben, majd a negyedik helyre futott be. Tavaly már semmit nem bíztak a véletlenre Fehérváron, tíz győzelemmel nyitva végül magabiztosan nyerték meg a bajnokságot.

Olvasói sztorik