NB I

Még mindig túllihegik a szabályokat

Abszurd igazoltatásokkal lassította a forgalmat a rendőrség a Békéscsaba–Debrecen bajnoki előtt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Új, szurkolóbarát szabályozási rendszerre van szükség a sportrendezvényeknél Kósa Lajos szerint, mert a jelenlegi egyenesen nézőriasztó. Szeptemberben jogszabály-módosítási javaslatcsomagot terjesztenek a parlament elé, ugyanakkor azt is szeretnék elérni, hogy a biztonság ne csökkenjen a sportpályákon.

A honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként Kósa kezdeményezte korábban, hogy vizsgálják felül azokat a törvényeket, jogszabályokat, rendeleteket, amelyek a sportrendezvények biztosítására vonatkoznak. A fideszes honatya korábban már leült tárgyalni az élvonalbeli klubok képviselőivel, az egyeztetés következő fázisában pedig a szurkolókat hallgatja meg a bizottság, majd szakértők bevonásával kidolgozzák az érintett jogszabályok módosítására vonatkozó indítványt. Kósa Lajos szerint a javaslatcsomag parlamenti vitája szeptemberre várható – írja a Dehír.hu portál.

– Az is már egyfajta eredmény, hogy az MLSZ a korábbi álláspontját megváltoztatta. Itt volt Csányi Sándor, amikor a válogatott meccsen beszéltünk arról, hogy mi a helyzet ezzel a szurkolói regisztrációval, és a korábbi nagyon elutasító merev álláspontjukat feladva, megváltoztatva azt mondták, hogy nézzük meg, hogy mi van akkor, ha a csapatokra van bízva a szurkolói kártya kérdése, hogy kötelező, vagy nem kötelező – mondta Kósa Lajos.

A túlkapásokra azonban nincs magyarázat. Arra sem, ami például a Békéscsaba–Debrecen szezonnyitó előtt történt.

– Látjuk, hogy arra a munkára, amit elindítottunk, szükség van, hiszen a Békéscsaba-meccsen mi történt? Teljesen érthetetlen módon – amire a rendőrségnek egyébként nincsen felhatalmazása – az történt, hogy a negyvenhetes úton útzárat csináltak, mindenkit megállítottak, aki Debrecen felől jött, megkérdezték, hogy meccsre megy-e, aztán aki Debrecenből jött és meccsre ment, annak az adatait elkérték, felírták, regisztrálták. Kérdem én, milyen alapon? Ha nincsen bűncselekményre, vagy szabálysértésre utaló ok, akkor a rendőr nem kérdezheti, hogy hova megyek, mit csinálok, elvégre demokrácia van. Látszik, hogy itt még mindig túllihegik a szabályokat. Ezeket korlátozni kell, mert mindenki legnagyobb megdöbbenésére, például a parlamenti bizottsági meghallgatáson az országos rendőrkapitány úr azt mondta, hogy márpedig ő nem tud semmiféle indokolatlan rendőri szigorról, ők óvatosan és körültekintően próbálnak eljárni. Lehet, hogy így próbálnak eljárni, de a valóság nem ezt mutatja.

Kósa ismét hangsúlyozta, a mostani rendszer nem szurkolóbarát, és főleg nem családbarát.

– Debrecenben például, amikor a Niksics ellen játszottunk, akkor olyan rendőrkutyás járőrözés volt, amit nem is értettem, hiszen volt itt két biciklis, meg három nyugdíjas, akik egyébként debreceniek voltak, mert a niksicsiek nem is itt voltak, hanem a másik szektorban, hozzáteszem, ők is voltak vagy kétszázan, vagy még annyian sem, és rendkívül békések voltak, szóval semmiféle rendzavarás nem volt. Vagy mondhatnám a Fradi-meccset, ahol ugye azt még mindig nem szüntették meg, hogy ha ötkor van a meccs, háromkor már a Lurdy Ház parkolójában kell vasárnap töltenem az időt, hogy megengedjék, hogy bemenjek a stadionba, mikor van jegyem. Moziba se úgy jár az ember, hogy az előadás előtt két órával már a parkolóban ül, hogy majd bemehessen! Az egész rendszer „nézőbarátságtalan”, főleg „családbarátságtalan”. Hogyha azt mondja az MLSZ, hogy jöjjenek a családok, a gyerekesek, akkor másképp kell csinálni. Nekem vannak kisgyerekeim, de nem fogok két órát a négyéves fiammal egy parkolóban ücsörögni Pesten, mert hogyha nem megyek oda, nem engednek be a stadionba. Nonszensz az egész.

A politikus arra kérdésre, hogy vajon a sporttörvény módosítása ehet-e a megoldás, igennel válaszolt. A szurkolókkal ősszel egyeztetnek, majd a bizottság összeállítja a javaslatcsomagot. A cél az, hogy „békés, biztonságos, családbarát, gyerekbarát, nagyszerű sportélményben részesülhessenek mindazok, akik jegyet vesznek, sőt az a cél, hogy könnyű legyen nekik jegyet venni, és ellátogatni a focimeccsre. Ez esetleg segíthet a magyar labdarúgás színvonalán is.” Azonban hozzátette, a beléptetési szigor továbbra is a klubokra lesz bízva, igaz, az eddigi tapasztalatok szerint a túl szigorú beléptetésnek sem volt eredménye – utalva a Fradi-pályán bedobott petárdára, mely után a bíróság nem alkalmazta az erre vonatkozó törvényt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik