NB I

Még mindig túllihegik a szabályokat

Rangadó
Rangadó

2015. 07. 24. 12:08

Abszurd igazoltatásokkal lassította a forgalmat a rendőrség a Békéscsaba–Debrecen bajnoki előtt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Új, szurkolóbarát szabályozási rendszerre van szükség a sportrendezvényeknél Kósa Lajos szerint, mert a jelenlegi egyenesen nézőriasztó. Szeptemberben jogszabály-módosítási javaslatcsomagot terjesztenek a parlament elé, ugyanakkor azt is szeretnék elérni, hogy a biztonság ne csökkenjen a sportpályákon.

A honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként Kósa kezdeményezte korábban, hogy vizsgálják felül azokat a törvényeket, jogszabályokat, rendeleteket, amelyek a sportrendezvények biztosítására vonatkoznak. A fideszes honatya korábban már leült tárgyalni az élvonalbeli klubok képviselőivel, az egyeztetés következő fázisában pedig a szurkolókat hallgatja meg a bizottság, majd szakértők bevonásával kidolgozzák az érintett jogszabályok módosítására vonatkozó indítványt. Kósa Lajos szerint a javaslatcsomag parlamenti vitája szeptemberre várható – írja a Dehír.hu portál.

– Az is már egyfajta eredmény, hogy az MLSZ a korábbi álláspontját megváltoztatta. Itt volt Csányi Sándor, amikor a válogatott meccsen beszéltünk arról, hogy mi a helyzet ezzel a szurkolói regisztrációval, és a korábbi nagyon elutasító merev álláspontjukat feladva, megváltoztatva azt mondták, hogy nézzük meg, hogy mi van akkor, ha a csapatokra van bízva a szurkolói kártya kérdése, hogy kötelező, vagy nem kötelező – mondta Kósa Lajos.

A túlkapásokra azonban nincs magyarázat. Arra sem, ami például a Békéscsaba–Debrecen szezonnyitó előtt történt.

– Látjuk, hogy arra a munkára, amit elindítottunk, szükség van, hiszen a Békéscsaba-meccsen mi történt? Teljesen érthetetlen módon – amire a rendőrségnek egyébként nincsen felhatalmazása – az történt, hogy a negyvenhetes úton útzárat csináltak, mindenkit megállítottak, aki Debrecen felől jött, megkérdezték, hogy meccsre megy-e, aztán aki Debrecenből jött és meccsre ment, annak az adatait elkérték, felírták, regisztrálták. Kérdem én, milyen alapon? Ha nincsen bűncselekményre, vagy szabálysértésre utaló ok, akkor a rendőr nem kérdezheti, hogy hova megyek, mit csinálok, elvégre demokrácia van. Látszik, hogy itt még mindig túllihegik a szabályokat. Ezeket korlátozni kell, mert mindenki legnagyobb megdöbbenésére, például a parlamenti bizottsági meghallgatáson az országos rendőrkapitány úr azt mondta, hogy márpedig ő nem tud semmiféle indokolatlan rendőri szigorról, ők óvatosan és körültekintően próbálnak eljárni. Lehet, hogy így próbálnak eljárni, de a valóság nem ezt mutatja.

Kósa ismét hangsúlyozta, a mostani rendszer nem szurkolóbarát, és főleg nem családbarát.

– Debrecenben például, amikor a Niksics ellen játszottunk, akkor olyan rendőrkutyás járőrözés volt, amit nem is értettem, hiszen volt itt két biciklis, meg három nyugdíjas, akik egyébként debreceniek voltak, mert a niksicsiek nem is itt voltak, hanem a másik szektorban, hozzáteszem, ők is voltak vagy kétszázan, vagy még annyian sem, és rendkívül békések voltak, szóval semmiféle rendzavarás nem volt. Vagy mondhatnám a Fradi-meccset, ahol ugye azt még mindig nem szüntették meg, hogy ha ötkor van a meccs, háromkor már a Lurdy Ház parkolójában kell vasárnap töltenem az időt, hogy megengedjék, hogy bemenjek a stadionba, mikor van jegyem. Moziba se úgy jár az ember, hogy az előadás előtt két órával már a parkolóban ül, hogy majd bemehessen! Az egész rendszer „nézőbarátságtalan”, főleg „családbarátságtalan”. Hogyha azt mondja az MLSZ, hogy jöjjenek a családok, a gyerekesek, akkor másképp kell csinálni. Nekem vannak kisgyerekeim, de nem fogok két órát a négyéves fiammal egy parkolóban ücsörögni Pesten, mert hogyha nem megyek oda, nem engednek be a stadionba. Nonszensz az egész.

A politikus arra kérdésre, hogy vajon a sporttörvény módosítása ehet-e a megoldás, igennel válaszolt. A szurkolókkal ősszel egyeztetnek, majd a bizottság összeállítja a javaslatcsomagot. A cél az, hogy „békés, biztonságos, családbarát, gyerekbarát, nagyszerű sportélményben részesülhessenek mindazok, akik jegyet vesznek, sőt az a cél, hogy könnyű legyen nekik jegyet venni, és ellátogatni a focimeccsre. Ez esetleg segíthet a magyar labdarúgás színvonalán is.” Azonban hozzátette, a beléptetési szigor továbbra is a klubokra lesz bízva, igaz, az eddigi tapasztalatok szerint a túl szigorú beléptetésnek sem volt eredménye – utalva a Fradi-pályán bedobott petárdára, mely után a bíróság nem alkalmazta az erre vonatkozó törvényt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Two fans of the Paris' football team Paris Saint-Germain, show three tickets they bought on March 18, 2013 in Paris, to attend the Champions League quarter final match between PSG and FC Barcelone, on April 2, in Paris. Above is a ticket for a PSG-Valenciennes Ligue 1 match.  AFP PHOTO MARTIN BUREAU / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.