NB I

Csak a Videoton lesz gondban a légiósokkal?

Jelenleg 11 külföldi játékosa van a bajnoknak, a többi klub viszont a határ alatt maradt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Mint ismert, új légiós-szabályt vezetett be a szövetség a hétvégén kezdődő idénytől az NB I-ben. Noha a korlátozás opcionális, alighanem a csapatok többsége igyekszik betartani, hiszen csak így juthatnak hozzá a többi között a szerencsejáték-pénzekből származó jelentős bevételekhez.

A szabályozás szerint a támogatások jelentős részét, közel egyharmadát csak azok az együttesek kaphatják meg, amelyek legfeljebb hét, nem hazai nevelésű játékost alkalmaznak a keretükben, a központi források elosztásánál pedig további előnyt élveznek azok a klubok, amelyek legfeljebb három nem hazai nevelésű labdarúgót szerepeltetnek a bajnoki mérkőzéseken. A nemzetközi kupákban érdekelt együttesek némi kedvezményt kapnak: tíz és öt az engedélyezett külföldiek száma a jelentős bevételi pluszforráshoz.

A HLSZ adatbázisa, a klubhonlapokon szereplő keretek, illetve a legfrissebb átigazolási hírek alapján a Rangadó.hu megnézte, vajon hogy állnak a rajt előtt a csapatok a légiósokkal.

Csapat Légiós
Videoton FC 11
Debreceni VSC 8
Ferencvárosi TC 7
Újpest FC 6
Bp. Honvéd 6
Diósgyőri VTK 6
MTK 6
Szombathelyi Haladás 6
Békéscsaba 1912 Előre 5
Puskás Akadémia FC 4
Vasas FC 2
Paksi FC 1

Úgy tűnik, egyedül a Videoton lehet gondban ebben a tekintetben. A Bajnokok Ligája-selejtezőben győzelemmel rajtoló együttes keretében 11 légiós szerepel: Paulo Vinícius, Dinko Trebotics, Kees Luijckx, Filipe Oliveira és Marko Pajac ott voltak a BL-meccsre utazó keretben, míg Braniszlav Danilovics, Filip Pajovics és Mirko Ivanovszki csak adminisztrációs okok miatt maradtak le. Rémi Maréval sérülés miatt nem állhatott a csapat rendelkezésére, Arturo Álvarez az Arany Kupa miatt volt távol, Alhassane Soumah pedig szerdán csatlakozott a kerethez.

A többi csapat az átigazolási időszak eddigi részében tartotta magát a korláthoz: a szintén nemzetközi vizeken „evező” Debrecen nyolc, a Ferencváros hét, az MTK pedig hat külföldit tud a soraiban. Szintén hat külföldi játékos szerepel az Újpest, a Honvéd, a Diósgyőr és a Haladás keretében, míg Békéscsabán ötre nőhet ez a szám a nyáron. A Puskás FC keretében négy, a Vasasnál kettő játékost találtunk, míg Pakson továbbra is a szlovák állampolgárságú Molnár Péter az egyedüli – a fenti szabály szerint – nem honi játékos.

Olvasói sztorik