NB I

Jut öröm a Fradi-drukkereknek is?

Az Alkotmánybíróság elé került az FTC-stadion beléptetését lehetővé tevő törvényi rendelkezés.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Keddi ülésén tárgyal az Alkotmánybíróság (AB) egy indítványról, amely a Ferencváros által egy éve bevezetett, a stadion beléptetőrendszerének részeként működő vénaszkenner – pontosabban az annak alkalmazását lehetővé tévő jogszabály – alkotmányellenességének kimondását kéri.

Az AB honlapján elérhető indítvány szerint annak benyújtója egy Fradi-szurkoló. Azt írja, az előző szezonra szóló bérletének kiváltásakor személyes adatainak megadása mellett vénalenyomatot is vettek tőle, így szerinte közvetlen érintettként jogosult kezdeményezni az AB eljárását – írja az origo.hu.

A Ferencváros az egyetlen magyar klub, amely a vénaszkenner által rögzített biometrikus azonosítóval ellenőrzi, hogy valóban az lép-e be a tavaly nyáron átadott új stadionjába, akinek az adatai a szurkolói kártyán szerepelnek. Erre a sporttörvény 72. paragrafusának egyes bekezdései hatalmazzák fel, ezek megsemmisítését kéri az indítványozó.

A Fradi-szurkolók egy része tiltakozik a szkenner használata ellen, és emiatt egy éve nem jár a csapat meccseire. Nemrég a szurkolói kártya használatát opcionálissá tette az MLSZ, de ez az FTC saját szabályait nem befolyásolja.

Az indítványozó panaszában azzal érvel, hogy a sportrendezvények biztonságának garantálása ugyan legitim cél, de ennek eléréséhez bőven vannak más, biometrikus azonosítást nem igénylő eszközök, amit hazai és nemzetközi példák is bizonyítanak. Szerinte tehát a jogszabály aránytalan mértékben korlátozza a személyes adataihoz fűződő jogait.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az AB még kedden dönt-e az indítványról.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik