NB I

A Vasas nyerte a Király Kupát

A Szombathelyi Haladás lett a második, a horvát NK Osijek a harmadik, a Diósgyőri VTK pedig a negyedik.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombat délután rendeték a XII. Király Kupát a szombathelyi Király Sportlétesítményben. A felkészülési tornán a házigazda Haladás mellett a bükfürdői edzőtáborból érkező Diósgyőri VTK, az ausztriai edzőtáborba tartó Vasas és a Sopron helyett beugró horvát NK Osijek csapott össze.

Haladás–Vasas

A kupa döntőjében a címvédő Szombathelyi Swietelsky-Haladás a Vasassal találkozott. Mint ismeretes, az elődöntőben a vasiak tizenegyesekkel búcsúztatták a Diósgyőrt, míg a Vasas szintén tizenegyes-párbaj után jutott be a fináléba az Osijek ellen. A Haladás kezdőcsapatában több fiatal is lehetőséget kapott, illetve azok a próbajátékosok, akik az első mérkőzésen nem játszottak.

Már az első percekben veszélyeztetett a Haladás. Radó András tört be a tizenhatoson belülre, a Vasas védői azonban még odaértek, mielőtt ellőhette volna. A szombathelyiek fiatal támadója büntetőért reklamált, de a játékvezető kirúgást ítélt. A zöld-fehérek szervezetten futballoztak, a Vasas jobbára csak a saját térfelén tudta járatni a labdát.

Ennek ellenére a 12. percben Bori Gábor iramodott meg a jobb szélen, beadását pedig Novák Csanád juttatta Rózsa Dániel kapujába (0-1). A Haladás védelme ezúttal nem állt helyzet magaslatán. A 15. percben Radó sprintelt a labdáért, de Pajovics becsúszása a játékszert és Radót is elvitte, de ezúttal sem kapott tizenegyest a Haladás. Az első negyedóra után ivószünetet rendelt el a játékvezető, mivel még mindig harminc fok körüli volt a hőmérséklet.

Sokat elárult a Haladás előrejátékával kapcsolatban, hogy Leandro Martíneznek egészen a saját térfelére kellett visszajönnie a labdákért. A 24. percben Lázok beadására Novák érkezett, de Jánvári még időben odaért, és felszabadított. A 26. percben Czvitkovics Péter rúghatott jó helyről szabadrúgást, a rutinos középpályás azonban pár centit tévedett.

Az első félidőben egyik csapat sem nyújtott kiemelkedőt, de a fővárosiaknak valamivel több lehetőségük volt, egyet pedig ki is használtak. A Haladásnak ötlettelen volt a támadójátéka, nem nagyon tudták veszélyeztetni Nagy kapuját.

A második játékrészt is a Vasas kezdte aktívabban. A 36. percben Novák Csanádot ugratták ki, aki egy csellel elfektette Markovicsot, de pont az előtte elfutó Lázok Jánost találta el, aki a halóba lőtte a labdát, viszont már előtte lesen tartózkodott, így a játékvezető érvénytelenítette a találatot. A pontatlan passzok miatt a csapatok nem jutottak előbbre a középpályánál. A 43. percben Vida lépett ki és centerezett, Novák azonban a kapu fölé perdített. A játékvezető befújta a lest, így kirúgás helyett szabadrúgással jöhetett a vasi együttes.

A 48. percben egy bal oldali beadást követően Czvitkovics Péter kapásból bombázott a szombathelyiek kapujára, Rózsa elképesztő bravúrral hárította a próbálkozást. Az 51. minutumban Radó ugratta ki Martínezt, aki elvitte a kapus mellett, ám Hermány elsodorta a zöld-fehérek támadóját. Ezúttal valóban jogos büntetőt reklamált a Haladás és a vasi szurkolótábor – hiába. Az 55. percben Gál Mátyás használta ki a szombathelyi védők tétovázását, és elhozta a labdát, majd átemelte a kifutó Rózsát is, de pár centit tévedett. Ezzel alighanem eldönthette volna az aranyérem sorsát a Vasas, amely azonban így is megőrizte előnyét, és megnyerte a XII. Király Kupát.

Szombathelyi Swietelsky-Haladás – Vasas FC 0-1 (0-1)

Haladás: Rózsa – Gaál, Czingráber (Schimmer, a félidőben), Markovics, Jánvári – Nagy P., T. Wils – Németh L., Radó, Martinez – Vouho (Tihanyi, a szünetben). Edző: Mészöly Géza

Vasas: Nagy G. (Hermány, a félidőben) – Bori, Pajovics (Görgényi, a félidőben), Grúz, Hangya (Adamovics, a szünetben) – Vass P., Czvitkovics, Lázok (Gál, 48.), Vida – Novák (Kenesei, 48.), Berecz Edző: Szanyó Károly

Gólszerző: Novák (12.)


Diósgyőr–Osijek

A Diósgyőr és az Osijek játszotta a bronzmérkőzést. A DVTK friss szerzeménye, a magyar labdarúgás egyik üdvöskéje, Kitl Miklós is a kezdőcsapatban kapott lehetőséget.

Az összecsapást a horvátok kezdték jobban, már az ötödik percben megszerezték a vezetést Spoljaric révén. A magyar együttes kicsit belealudt a kezdésbe, de hamar megtalálta a ritmust, és rendezte a sorait. Ettől függetlenül a tizedik percben az eszékiek próbálkoztak átlövéssel, de Ivan Rados ezúttal hárítani tudott. A 12. percben Kitl gyűjtött be egy labdát az alapvonal előtt, majd visszagurította Bognárnak, aki tizenkét méterről a rövid felsőt vette célba, de Mikovic hatalmas bravúrral védeni tudott.

A 16. percben egy rövid ivószünet után folytatódhatott a bronzmérkőzés. A huszadik percben egy védőről lepattanó labdát Grumics kapásból a kapu fölé bombázott. Ebben sokkal több volt. A 24. minutumban percekig állt a játék Csicsvári kemény belépője után. Az első félidőben a sok szabálytalanság miatt kevésszer alakulhatott ki folyamatos játék.

A második játékrészben sem változott semmi, már ami a kidolgozott helyzeteket illeti. A találkozó jobbára a középpályán zajlott. A negyvenedik percben a horvátok középpályása, Sorsa próbálkozott, lövése nem sokkal kerülte el Rados kapuját. Két perccel később ismételten az eszékiek vezettek támadást, Mandic egyedül vihette a kapusra, de túl önzetlen volt, a DVTK védői pedig visszaértek. Az ötvenedik percben egy szögletet követően Barczinak kellett tisztázni a gólvonalról.

Az utolsó percben a horvátok még egy életerős bombával tesztelték Egyed Balázst, aki a kapufa segítségével hárítani tudott. Ennek ellenére így is az eszékieké lett a bronzérem.

Diósgyőri VTK – NK Osijek (horvát) 0-1 (0-1)

DVTK: Rados (Egyed, 45.) – Eperjesi, Csicsvári, Németh M., Nemes M. – Halmai – Barczi, Bognár I., Kitl (Icsó, a szünetben) – Grumics, Takács T. (Balogh A., 53.) Edző: Bekő Balázs

Gólszerző: Arsenic (4.)


Elődöntők

Haladás–Diósgyőr

Jobban kezdett a Haladás, a hatodik percben Ante Batarelo kapott jó labdát, de a lövését az utolsó pillanatban blokkolta Kovács Gábor. A szöglet is tartogatott veszélyeket, de a nagy kavarodásban a miskolci védők kapcsoltak gyorsabban, és tisztázni tudtak. A kilencedik percben felébredt a piros-fehér csapat is: egy baloldali beadásra Boros érkezett tökéletesen, de Bosnjak blokkolni tudott.

A nagy melegre való tekintettel a játékvezető már a 16. percben ivószünetet rendelt el. Halmosi Péter magára vállalta a vezető szerepet: 22. percben a szombathelyiek csapatkapitánya verekedte át magát a miskolci védőkön, a centerezését a cseh próbajátékos, Pavel Fort a kapu mellé perdítette. A 24. minutumban Németh Márió kapott jó labdát Gosztonyitól, de az U20-válogatott játékos túlkombinálta, így a lövése már nem okozott gondot Antalnak. Mindkét együttes jobbára a baloldalon vezette a támadásokat, a másik oldal csak elvétve volt játékban.

A 27. percben Németh Máriót ugratta ki Tamási, de Lipták tisztázni tudott. Az első félidő lefújása előtt Halmosi próbálkozott 20 méterről, de lövése elkerülte Antal Botond kapuját.

Az első játékrészben a Diósgyőr jól tartotta a labdát, de a piros-fehérek utolsó passzai nem sikerültek, így nem forgott veszélyben Király Gábor kapuja. A szombathelyieken érezhető volt, hogy bizonyítani akartak, különösen hazai környezetben.

A második félidőben a borsodiak magukhoz vették az irányítást, a széleken próbáltak kezdeményezni, de a belőtt labdák nem okoztak problémát a vasiak védelmének. A 37. percben Predrag Bosnjak ápolása miatt állt pár percet a játék. A szombathelyiek balhátvédje nem is tudta folytatni a játékot, Török érkezett a helyére.

Meleg perceket élt át a Haladás, és ezúttal nem az időjárás volt a bűnös. A 39. percben Barczi próbálkozását védte bravúrral Király, majd két perccel később Takács fejését hárította a válogatott hálóőr. A veterán kapuson múlott, hogy nem került komoly hátrányban a vasi együttes. Az 55. percben a Diósgyőr csapatából kiállították Okukát, majd kisebb lökdösődés alakult ki a két együttes között. A találkozó hátralévő részében már nem született gól, így a tizenegyesek döntöttek.

A Haladás kezdte a büntetőket, Gosztonyi magabiztosan értékesítette. A DVTK-tól Egerszegi ugyancsak a bal alsót választotta. Jancsó András következett, aki pontosan lőtt. Koman Vladimir sem hibázott. A belga próbajátékos Wils is a jobb alsót választotta. Takács Tamás középre bombázta a labdát. A fiatal védő, Czingráber is magabiztos volt. Kovács Gábor elküldte a másik sarokba Királyt, majd a jobb alsóba lőtt. Török Milán szinte lemásolta Kovács tizenegyesét. Bognár nagyon könnyelműen lőtte középre, Király úgy védett, hogy ki sem esett a kezéből a labda.

Szombathelyi Swietelsky-Haladás – Diósgyőri VTK 0-0 – tizenegyesekkel 5-4

Haladás: Király – Angyal, Jagodics M., S. Wils, Bosnjak (Török, 41.) – Németh M., Batarelo, Tamási Zs. (Grabant, 52.), Halmosi (Czingráber, 57.) – Gosztonyi, Fort (Jancsó, 52.). Edző: Mészöly Géza

DVTK: Antal B. – Okuka, Kovács G., Lipták, Huszics – Egerszegi – Nikházi, Koman, Barczi (Bognár I., 41.), Bacsa (Takács T., a szünetben) – Boros (Eperjesi, 57.). Edző: Bekő Balázs

Kiállítva: Okuka (55.)


Vasas–Osijek

A második elődöntőben a Vasas és a horvát Osijek találkozott egymással.

Már a mérkőzés elején egymásnak rontott a két csapat. A kezdeményezést a Vasas ragadta magához. Az ötödik percben Murcsa Benedek kapott jó labdát a tizenhatos jobb sarkánál, majd egy tolás után gyönyörű mozdulattal tekert a hosszú felső sarokba (1-0). Szépségdíjas találat volt. A horvátok nem játszottak sokáig hátrányban, ugyanis a tizedik percben Strkalj nagyon pontos távoli lövésnek köszönhetően egyenlítettek (1-1). A piros-kékek hálóőre, Póser csak beleérni tudott.

A 15. percben már vezethettek volna az eszékiek, de Póser ezúttal bravúrral hárított. A játék jobbára a középpályán folyt, mind a két együttes stabilan, fegyelmezetten védekezett, így komolyabb lehetőség az első félidőben már nem alakult ki.

A második játékrészt is statikusan kezdték a csapatok, amin a friss emberek sem tudtak változtatni. Mind a két csapatra a pontatlan előrejáték volt a jellemző, ebből kifolyólag nagyon kevés helyzetről lehetett beszámolni. Az utolsó percben Novák Csanád kapott jó centerezést, de a Kecskemétről érkező támadó rosszul találta el a játékszert, így veszélytelen volt a próbálkozás. Jöhettek a tizenegyesek, ott pedig a Vasas volt a nyerő (4-3).

Vasas FC – NK Osijek (horvát) 1-1 (1-1) – tizenegyesekkel 4-3

Vasas: Póser – Preklet, Pajorics (Osváth, 42.), Grúz, Görgényi (Vass P. 42.) – Ádám M. (Hangya, a szünetben), Adamovics (Vida 42.), Szivacski (Lázok, 42.), Gál (Berecz, 42.) – Kenesei (Novák, 45.), Murka (Czvitkovics, 48.). Edző: Szanyó Károly

Gólszerzők: Murka (5.), illetve Strkalj (10.)

Olvasói sztorik