NB I

Dárdai: „Nehéz innen kiszakítani”

A szövetségi kapitány kalapot emel a csapata előtt, de továbbra sem mondja meg, hogy megy vagy marad.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A magyar válogatott szombaton 1-0-ra legyőzte Finnországot a Helsinkiben rendezett Európa-bajnoki selejtezőn, az F-csoport hatodik fordulójában.

Dárdai Pál csapata – a litvánok ellen, múlt héten is eredményes – Stieber Zoltán 82. percben lőtt bombagóljával szerezte meg a három pontot, amellyel szinte biztosan legalább a harmadik, pótselejtezőt érő helyen végez a csoportjában.

Szövetségi kapitányunk szerint csapata megérdemelten nyert, mert legalább hat százszázalékos ziccere volt.

– A szezon végén huszáros hajrát vágtak ki a fiúk, le a kalappal előttük! Nagyon szervezett és jó finn csapatot sikerült meglepnünk a labdatartással. Végig kontrolláltuk az első félidőt, megvolt a két-három nagy helyzet is, de kimaradtak – mondta Dárdai Pál. – A szünet után a finnek tizenöt-húsz percig jobbak voltak, utána rátettünk még egy lapáttal. Stiebernek külön gratulálok, mert technikailag rendkívül nehéz lövést sikerült tökéletesen végrehajtania ilyen kiélezett helyzetben.

A jövőről egy szót sem

Dárdai a jövőjével kapcsolatban továbbra sem nyilatkozott, mert elmondása szerint nem tudja, mi szerepel a Hertha BSC és a magyar szövetség közötti megállapodásban. A szakvezető azt viszont hozzátette, „nehéz innen kiszakítania”, mert bár fárasztó, de szívesen jön ide, és stábjával együtt jól is dolgoznak.

– Gratulálok a srácoknak, mert végig fegyelmezetten játszottak, bár én is beleizzadtam a mérkőzésbe, meg az egész stáb, de ez azért van, mert az ember együtt él a csapattal. Úgy gondolom, ha az első félidőben, mindjárt az elején vezetünk egy vagy két góllal, akkor az lett volna, amit terveztünk, de sajnos nem rúgtuk be a helyzeteket. A szünetben mondtam is, nehogy azt higgyük, megnyertük a mérkőzést, csak azért, mert jól kezdtünk – nyilatkozta Dárdai a meccs után a tévében.

Stieber sok ilyen gólt rúg

– A második félidőben kicsit el is veszett a fonal, de átléptük a holtpontot, és utána megint érett a gól, például ott volt Németh Krisztián nagy helyzete. Stieber Zoltán lövése kicsit szerencsés, de tökéletesen kivitelezett volt, ő az edzéseken sok ilyen gólt rúg. Aki pedig az edzéseken sok ilyen gólt rúg, az berúgja meccsen, és ez óriási dolog. Elmondtam ötvenszer, hogy nyomás alatt egyenesbe kell jönnünk, és végül egyenesbe is jöttünk. Ez egy mentális erő, ami ebben a csapatban benne van, és nagyon jó közösség alakult ki, ezért tudjuk ezeket a meccseket megnyerni.

– Nem szabad elfelejteni, hogy két hetet dolgoztunk, tehát lehetett látni, hogy az első félidőben kontrollált futball volt tervezett támadásokkal, amelyekből gólhelyzetek voltak. A második félidőben volt egy kis gödör, akkor próbáltunk cserékkel frissíteni. Így utólag azt mondom, ha ilyen meccsen nyersz idegenben, az óriási dolog. Ezt a mérkőzést a nyári szünetre küldjük a szurkolóknak, akik bíztak a csapatba.

A magyaros szív segített

– Mondtam a szünetben, hogy ha a 85. percben még null-null, akkor sem mehetünk bele ezekbe az adok-kapokba, mert ha szépen, szisztematikusan dolgoznak, akkor megjön az eredménye. Nem néztem a statisztikát, de nagyon sok pontrúgást rúghattunk, amelyekből lehetett volna több veszély is. A második félidőben is megvolt a három százas ziccerünk, és az elsőben is, ha összeszámoljuk. Ha az elején berúgtuk volna a helyzeteket, akkor akár lehetett volna négy-null is, mert kontrázunk. A sok labdabirtoklásban egy kicsit elfáradtunk, de itt a végén jött a magyaros szív.

– Le a kalappal a srácok, és az egész stáb előtt, mert nagyon nagyot melóztak. A szezon végén így kibírni kilencven percet, és a végén döntésre is vinni, ez az igazi magyar szív. Már korábban is elmondtam, hogy ha hozzuk a három pontot, akkor ez egy érdekes csoport lesz, a következő két mérkőzésen sok minden eldől. Nyugodtan beszélhetünk a második helyről, de nem azt mondom, hogy megígérem, hanem, hogy célnak igenis kitűzzük, mert abban a pozícióban vagyunk, és a csapat, ahogy együtt dolgozik, minél többet tudunk rátenni a taktikai elemekre, ezáltal egyre jobban néznek ki a dolgok.

Az egész országban jó hangulat van

– Lehet bízni a csapatban, a közönségben bízhatunk, eddig mindig jó hangulat volt az Üllői úton, az országban is jó hangulat van, úgyhogy ezt a nyári szünetet mindenki ünnepelje meg. Azért mondtam, hogy a görög meccs értékes volt, mert hozzájött ez a három pont, és akkor egy nagyon jó találkozót játszottunk – mondta végül Dárdai Pál.

Mixu Paatelainen, a hazaiak szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy az eddigi eredménytelenség miatt taktikát váltott erre a meccsre, miszerint labdatartás helyett a gyors ellentámadásokra helyezte a hangsúlyt, de ez sem jött be igazán. Értékelése szerint Magyarországnak erős csapata van, amely kiválóan zárja le a területeket, ezért is volt kevés helyzete a csapatának.

Olvasói sztorik