NB I

Zoran Szpisljak is esélyes a felcsúti kispadra

Nem kizárt, hogy az edző akkor is távozik Békéscsabáról, ha sikerül feljutniuk az élvonalba.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Vasas az utolsó forduló eredményeitől függetlenül bajnok lesz az NB II-ben, ráadásul licencet is kapott, úgyhogy biztosan ott lesz a 12 csapatos élvonal nyári rajtjánál. Hogy – papíron – ki lesz az angyalföldiek vezetőedzője, egyelőre kérdéses.

A vezetőségnek nem lenne oka az edzőkérdéssel foglalkozni, hiszen a Szanyó Károly, Tóth András páros remek munkát végzett. Igen ám, de egyiküknek sincs pro licence, anélkül pedig nem lehet NB I-es meccsen irányítani. A Vasasnál a szövetség méltányosságában reménykedtek, de a Digi Sport televízió reggeli műsorában Szalai László, az MLSZ edzőképzésének vezetője a közelmúltban nem nyilatkozott pozitívan az üggyel kapcsolatban

– Szanyó Károly esete teljesen más, mint Dárdai Pálé: ő 2009-ben végezte el az A-licencet, azóta két pro-tanfolyam indult, 2011-ben és 2013-ban, de ő egyikre sem jelentkezett. Valószínűleg nem volt még akkor terveiben az NB I-es edzősködés – magyarázta Szalai László. – Meg kell találni a módját, hogy jelentkezzen a következő tanfolyamra, amelyet 2017-től indítunk, bár megfelelő igény esetén talán 2016-ban elindulhat, ám idén ősztől biztosan nem. Az NB I-es kispadhoz szükséges végzettséget nem mi írjuk elő, mi csak felkészítünk. A klubnak, vagyis ez esetben a Vasasnak kell végiggondolnia, mi a megoldás a feljutás esetén: nehéz ügy, nem szeretnénk kivételezni, nincs is rá szükség. Karcsinak el kell végeznie a tanfolyamot, akkor lehet teljes értékű harcos az NB I-ben. De azért megpróbálok segíteni az ügyben, felvettem a kapcsolatot az UEFA-val.

Az átmeneti megoldás az lehet, hogy megbíznak egy pro licenccel rendelkező edzőt, hogy kvázi strómanként üljön le a kispadra. Éppen ezértvetődhetett fela közelmúltban a Szigetszentmiklós szakmai igazgatója, Várhidi Péter elcsábítása, ám a Rangadó.hu értesülése szerint nem benne gondolkoznak az angyalföldi vezetők. Nem is logikus, miért lenne szükség „külsős” szakembert igazolni, hiszen a Vasas Kubala Akadémián is lehet találni megfelelő végzettséggel rendelkező edzőt, ilyen például Simon Antal. Az U21-es csapat trénere jó kapcsolatban van a Jámbor János, Vancsa Miklós duóval (legutóbb Egerben dolgoztak együtt), úgyhogy minden bizonnyal ő lenne a legjobb megoldás Szanyó licencproblémájára.

A Vasas mellett valószínűleg a Békéscsaba jut fel az élvonalban. Az utolsó NB II-es forduló előtt a Gyirmótnak is van esélye, de a viharsarkiak lépéselőnyben vannak, és a kiesőhelyen álló Ceglédet fogadják. Edzőjük, Zoran Szpisljak közmegelégedésre tevékenykedik, de nem kizárt, hogy feljutás esetén sem marad a csapat élén, a Rangadó.hu információja szerint ugyanis ő az egyik komoly kiszemelt a Puskás Akadémiánál!

Nemrégiben írtunk róla, hogy Pintér Attila lehet a befutó; pénteken megtudtuk, hogy bár tárgyaltak vele (a közelmúltban több felcsúti meccsen ott volt), végül mégsem benne gondolkoznak. A korábbi jelöltek közül Horváth Ferenc minden bizonnyal Kispesten köt ki, úgyhogy egyedül talán a Videotontól távozó Joan Carrillo lehet Szpisljak vetélytársa Benczés Miklós megüresedő helyéért.

Olvasói sztorik