NB I

Légiósok: húzóemberek vagy alibi futballisták?

Megnéztük, hány meccs jutott a tavaszi szezon eddigi részében a télen érkező légiósoknak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerdán sajtótájékoztatót tartott a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége. A többi között szó esett arról, hogy könnyen lehet, már nyáron csökkentik az NB I létszámát, ugyanis több klub nem kapott licencet a bizottság elsőfokú ítélete alapján, illetve szóba került az is, miképpen ösztönzi majd az MLSZ a klubokat arra, hogy minél kevesebb tucatlégióssal árasszák el a legmagasabb osztályt.

Utóbbi kapcsán utánajártunk, vajon a legfrissebb NB I-es külföldi igazolások, a télen szerződtetett légiósok mennyire erősítik meg azt a feltevést, miszerint viszonylag sok az úgymond alibijátékos a határainkon túlról érkezők között.

Vegyes a kép

Való igaz, nem egy légiós epizódszerepet – vagy még azt sem – tölt be klubcsapatánál a honi mezőnyben, de találunk azért olyan példát is, amely szöges ellentéte ennek.

Emlékezzünk csak vissza, nem kis meglepetést okozott a Bp. Honvéd vezetése, amikor februárban nem kevesebb, mint kilenc légiós érkezését jelentette be. Közülük ketten, Bratiszlav Punosevac és a Laziótól kölcsönbe érkező Josip Elez lépett pályára eddig mind a tíz tavaszi meccsen. A többiek jelentősen elmaradnak ettől: a francia Jean-Pierre Morgannek négy találkozó jutott, Jesus Manuel Meza három, Francis Koné és David Izazola kettő-kettő, Lucas Ontivero és Joszip Projics pedig egy-egy meccsen mutathatta csak meg magát, John Jairo Palacios Granjának pedig csak harmadosztályú meccsek jutottak.

Más képet mutat a télen hat új légióst bejelentő Nyíregyháza. Mátyus János csapatában Juraj Halenár és Mihael Kovacsevics is alapemberré vált, egyetlen percet sem hiányoztak még tavasszal. Zurabi Arziani a Videoton ellen piros lappal mutatkozott be – és azóta is minden bajnokiján kapott egy sárgát, kivéve legutóbb, a Haladás ellen –, de amikor éppen nem eltiltott, akkor vele is számol a vezetés, csakúgy, mint a tíz meccset játszó Igor Zofcákkal. Deniss Ivanovs és Dato Darcimelija sem lógnak ki a sorból: előbbi nyolc, utóbbi hét NB I-es meccsel rendelkezik már, igaz Darcimelija javarészt csereként kap csak bizonyítási lehetőséget.

Valakinek bejött, valakinek nem

Pécsett és Győrött öt-öt légiós érkezését jelentették be a téli átigazolási időszakban. A pécsieknél Branko Pauljevics tíz, Dimitar Makrijev és Ivor Weitzer pedig kilenc-kilenc meccsen van eddig túl, de Branko Ojdanics hat bajnokija sem rossz mutató újoncként. Mario Tadejevicsnek viszont eddig nem jutott sok idő a bizonyításra: két meccsen 24 percet töltött a pályán.

Az már biztos, hogy jövőre nem lesz NB I-es a Győri ETO, így minden bizonnyal nyáron elköszönnek a többi között Vladica Brdarovszkitól, Dan Bucsától, Luis Ibaneztől, Njongo Prisótól és Miroszlav Sztevanovicstól is. Brdarovszki és Ibanez mind a tíz tavaszi bajnokin pályára lépett, míg Bucsa nyolc alkalommal húzhatta eddig magára az ETO-mezt. Prisóról viszont már áprilisban felröppentek a hírek, hogy többet nem lép pályára a súlyos anyagi gondokkal küzdő Győrben, és azóta nem is volt keretben.

A pécsiekhez hasonlóan licencproblémákkal küzdő Pápánál viszont halványabbak ezek a mutatók: bár a négy légiós – Mouhamadou Seye, Euloge Ahodikpe, Alekszandar Randjelovics és Yannick Mbengono – már korábbról ismerheti a magyar bajnokság légkörét, egyedül Seye harcolt ki magának stabil helyet. Kilencszer jutott szóhoz, ezalatt négyszer volt eredményes, míg Randjelovics hat, Yannick és Ahodikpe pedig három-három meccsen szerepelt.

A Videoton három télen szerződtetett légiósa közül Mirko Ivanovszki eddig 108 percet harcolt ki magának a csapatban, ezzel ő a legfoglalkoztatottabb – mindezt öt bajnokin hozta össze. Rémi Marévalnak eddig tíz perc jutott, míg a sérülése miatt eleve hátrányból induló Kees Luijckx még vár az NB I-es debütálásra.

Két-két légióst igazolt a Szombathelyi Haladás és a Kecskemét is. A vasi együttesnél a Juventus kötelékébe tartozó kapus, Laurentiu Branescu két meccsen jutott szóhoz, de a Videoton elleni 7-0-s vereség óta nem kapott helyet a kezdőcsapatban. Arnaud Bühler sem váltotta meg a világot: hat meccsen összesen 278 perc jutott neki. Kecskeméten Nebojsa Szkopljak egy percet sem hiányzott tavasszal, míg Sztefan Radoja négyszer volt kezdő, és összesen hat mérkőzésen lépett pályára.

Egy-egy légióssal erősített télen a DVTK, a Dunaújváros és az Újpest. Diósgyőrben Milos Krsztics már nyolc meccsnél jár, de az újpesti Mihajlo Perovics is hétszer kapott eddig lehetőséget. Dunaújvárosban Nikola Grubjesics számít új embernek, ő viszont csak epizódszerepekig jutott: bár öt meccs áll a neve mellett, ezeken alig több mint negyven percet töltött átlagban a pályán.

Olvasói sztorik