NB I

Vége a diósgyőri nyeretlenségnek

A Lombard Pápa ellen született meg a hajrágólokat szerző DVTK első tavaszi sikere.
OTP Bank Liga, 26. forduló
Diósgyőri VTK – Lombard Pápa Termál FC 2-1 (1-1)
Diósgyőr, 2500 néző. Játékvezető: Pintér Cs.
DVTK: Antal B. – Okuka, Szalai V., Németh M., Eperjesi – Egerszegi – Bacsa (Marjanovics, 76.), Bognár I. (Grumics, 69.), Barczi (Gosztonyi, a szünetben) – Griffiths, Takács T. Edző: Vitelki Zoltán
Pápa: Szűcs L. – Jagodics B. (Vankó, 93.), Csizmadia, Bogunovics, Nagy T., Völgyi – Pongrácz, Frizoni (Csilus T., 84.), Randelovics, Seye – Popin. Edző: Kovács László
Gólszerzők: Bacsa (41.), Egerszegi (90.), illetve Seye (25.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Megbízott edzők csapatai találkoztak Diósgyőrben, hiszen a tavasszal egyedüliként nyeretlen DVTK-t Vitelki Zoltán, a vendég Lombard Pápát pedig Kovács László irányítja. A hazaiak közül Ivan Rados, Kovács Gábor, William Alves, Szenad Huszics és Koman Vladimir sérülés miatt hiányzott, Julian Jenner pedig már nem tagja a keretnek.

A várakozásnak megfelelően a borsodiak kezdtek aktívabban, sokkal többet birtokolták a labdát, és igyekeztek támadásokat kialakítani. A 11. percben Okuka labdáját Griffiths az elvetődő Szűcs Lajosba lőtte. Ezután Takács Tamás próbált beleérni egy távoli lövésbe, de centikkel a kapufa mellett gurult el a labda. A huszadik percben Bognár István indítása, majd Okuka passza után Takács lőtt fölé. Három perccel később Griffiths remek egyéni megmozdulása után Barczi kecsegtető helyzetbe került, de a kapufa mellé lőtt.

A 25. percben Barczi felelőtlenül eladta a labdát a saját térfelén, Seye lecsapott rá, majd magabiztosan a hálóba lőtt (0-1). Öt perc elteltével Bogunovics távoli szabadrúgása elsuhant a kapufa mellett. A kapott gól látható nyomokat hagyott a miskolciakon, akik egy ideig képtelenek voltak épkézláb támadásokat vezetni, de a 41. percben mégis egyenlítettek: Bognár beadása után Egerszegi lőtt, a lesgyanús pozícióban helyezkedő Bacsa Patrik pedig becsúszva a hálóba továbbított (1-1).

A szünet után Takács Tamás fejelt egy szögletet követően, Szűcs a gólvonalról ütötte ki a labdát. A túloldalon Pongrácz került nagy ziccerbe, de Antal Botond bravúrral védett. Az 53. percben Bacsa labdája elsuhant keresztben a kapu előtt, Griffiths nem tudott beleérni. Három perccel később ismét Antal kapus nyerte a Pongrácz elleni párharcot, majd Seye tekert a kapu fölé. A 64. percben Takács lőtte el keresztben a labdát a gólvonal előtt, Bacsa nem tudott beleérni.

A 77. percben Okuka kísérletét másodjára fogta Szűcs, az ott ólálkodó Grumics nem tudta a hálóba továbbítani. Három perccel később Gosztonyi szabadrúgása kerülte el a kapufát. A kilencvenedik percben Egerszegi Tamás fejelt a hálóba közelről egy szabadrúgást (2-1). Az első és a második félidő végén is eredményes volt a hazai csapat, amely hosszú idő után megszerezte első tavaszi sikerét, tehát Vitelki Zoltán győzelemmel debütált az élvonalban.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya elemezte:

Nem értek egyet ezzel asok edzőváltással a bajnoki hajrában, ez nagyon nagy kapkodást mutat. És ez nem csak a kiesés elkerüléséért küzdő klubokra jellemző, mert a Diósgyőrnél egész tavasszal probléma van – kezdte Glázer Róbert.

A mérkőzésen végig nagyon sok helyzet volt, ezek közül a Diósgyőr alakított ki többet, és megérdemelten nyert. Az első félidőben mégis a Pápa funkcionált jobban. Mindkét csapat 4-4-2-es játékrendszerben futballozott. Eleinte úgy nézett ki, mintha Popin középpályás lenne, de aztán előrehúzódott, és a vendégek is két csatárral játszottak. Az első felvonásban Bognár István a mezőny legjobbja volt, nagyon szép labdákat adott, sokat futott és sokat is szerelt. Az első félidőben is több helyzete volt a DVTK-nak, ennek ellenére csapatként egy kicsivel veszélyesebbnek éreztem a Pápát.

Én nem görcsösséget éreztem a hazaiakon, hanem tompaságot. Nagyon szép jobb oldali támadások futottak a hazaiak részéről, tehát a Lombard bal oldalát bontották meg. Ez nem véletlen: Frizoni játékát nagyon régóta figyelem, az alapképességei nem rosszak, de rendkívül sokat színészkedik és indolens a viselkedése. Ez most is észrevehető volt. Mindezt a védekezése rovására csinálja, ráadásul ezúttal Okuka azon a szélen rendkívül jól segítette a támadásokat, Bognártól nagyon szép labdákat kapott.

Úgy láttam, mintha leshelyzet lett volna az egyenlítőgólnál, ennek ellenére benne volt a levegőben. A küzdéssel nem volt semmi gond, le a kalappal, bár a játék gyorsasága hiányzott, és rendkívül kevés néző volt. A hazaiak közül Barczi tűnt meglehetősen indolensnek, már a vendéggól előtti rossz passzát megelőzően is voltak hibái. Sokat ment keresztbe, sokszor elkérte a labdát, de ötven százalékban el is szórta, elég nagy hibaszázalékkal játszott. A gól előtti szituációról az a véleményem, hogy egy ificsapatban nem szabad így keresztbe passzolni a labdát, az edzők ezt tiltják, és gondolom, el is mondják a játékosoknak. Nagy hibát követett el.

A második félidőben rendkívül sok szép támadás és helyzet volt mindkét csapat részéről: először reflexmozdulattal védett Szűcs Lajos, majd Pongrácznak volt két nagy lehetősége. Ma a játék ennek ellenére nem hozott tűzbe, és Bognár István fokozatosan kezdett elfáradni, a passzai, a pontrúgásai, a szögletei sem voltak jók, le is kellett cserélni. A győztes gól előtti oldalszabadrúgásnál rosszul álltak fel a pápaiak, fölösleges volt négy embernek a sorfalban lennie. Az utolsó tíz percre Popint hátravitte az edző – akkor megfogalmazódott bennem, hogy még jobban magára húzza az ellenfelet. Bár ez nem ment fel senkit az alól, hogy egy ilyen oldalszabadrúgásból gólt kapjon, mert ez védekezési hiba volt.

A helyzetek alapján közelebb állt a sikerhez a Diósgyőr, a győzelme megérdemelt, bár az őszi játékát meg sem közelíti. Ezzel a vereséggel a Pápa rendkívül rossz helyzetbe került, és kemény a további sorsolása. Talán már ők is elkönyvelték, hogy megvan az egy pont, ezért is kellett Popinnak hátramennie. Erre ráfáztak a végén – mondta végül Glázer Róbert.

Olvasói sztorik