NB I

Bene áthidalná a hiányzó lépcsőfokot

Ifj. Bene Ferenc jól érzi magát a DVTK utánpótlás-igazgatójaként, de a jövőben szeretne újra vezetőedző lenni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Diósgyőrről manapság csak a gyenge tavaszi szerepléssel, illetve Tomiszlav Szivics vezetőedző távozásával kapcsolatban lehet híreket hallani; kevesen tudják, hogy mindeközben ifj. Bene Ferenc vezetésével milyen komoly munka folyik a miskolci utánpótlásban. A szakember tavaly télen lett a DVTK utánpótlás-igazgatója, és a hazai futballberkekben az a hír járja, hogy évtizedes lemaradásokat sikerült behoznia a munkájával.

– Nagyon megtisztelő, ha így látják az elmúlt időszakbeli munkánkat. A kollégáimat is idevenném, mert ez egy hatalmas csapatmunka volt. Másfél év alatt felépítettünk egy olyan rendszert, ami a DVTK futballkultúráján alapszik, és egységes képzést alakítottunk ki. Amikor kétezer-tizennégy januárjában átvettem az utánpótlás szakmai munka irányítását, akkor az ifjúsági csapataink kiesésre álltak, de mondhatom, hogy az új rendszerrel és új edzésmódszerrel sikerült olyan eredményeket elérnünk, amelyek az elmúlt húsz-harminc évben nem voltak tapasztalhatók Diósgyőrben. Az U21-es csapatunk hetedik, az U17-es pedig ötödik az NB I-es tabellán. Természetesen az a célunk, hogy a következő években minél több játékost juttassunk fel az első csapathoz – kezdte ifj. Bene Ferenc.

– Mik a közeljövő legfontosabb feladatai?
– A közeljövőben az lesz a legfontosabb, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki a felnőtt és az utánpótlás-csapatok között. Ez természetesen játékosok feláramoltatásában nyilvánulna meg. A másik, hogy megtaláljuk azt a hiányzó lépcsőfokot, ami az ifjúsági és az NB I-es bajnokság között van. Azoknak a játékosoknak szeretnénk átmenetet biztosítani, akik az ifjúsági korosztályból kinőve még nem érettek az NB I-es szintre. Olyan lehetőségre gondolok, ahol felnőtt futballtapasztalatot szerezhetnek; ezzel áthidalnánk a hiányzó lépcsőfokot a tehetséggondozásban. Talán ez a legfontosabb rövidtávú célkitűzés.

– Mit szól Tomiszlav Szivics távozásához, és ahhoz, hogy az U21-es tréner, Vitelki Zoltán vette át a felnőtt csapat irányítását?
– Részese voltam annak, amikor a DVTK bejutott a kupadöntőbe és olyan hétmeccses győzelmi szériát produkált, amire a hetvenes évek óta nem volt példa. Együtt dolgoztam a szakmai stábban Tomiszlav Sziviccsel, akivel a mai napig jó a kapcsolatom. Nem szabad elfelejteni, hogy volt egy ilyen sikeres időszaka a klubnak, amiről csupa jó emléket őrzök. Ebből a szempontból sajnálom a távozását, de természetesen nagyon örülök, hogy az utánpótlásból olyan kollégáim kerültek oda Vitelki Zoltán vezetésével, akikkel együtt dolgoztam az elmúlt másfél évben. Vitelki Zoli egy diósgyőri ikon, jó szellemiségű edző, nagyon sok sikert kívánok neki. Amennyire tudom, a háttérből támogatni fogom.

– Pro licences edzői diploma és nagyobb tapasztalat birtokosaként az fel sem vetődött, hogy ön lesz a megbízott vezetőedző a hátralévő öt mérkőzésen?
– Nagyon sok feladatom van az utánpótlásnál, ezért ez most nem aktuális. A rövidtávú céljaim az utánpótláshoz kapcsolódnak, és az elmúlt időszakban nagyon sok szakmai tapasztalatra tettem szert. Edzőként természetesen célom, hogy a jövőben újra vezetőedzői pozícióba kerüljek, de nagyon jól érzem magam Diósgyőrben, amíg megfelelő szakmai feladat talál meg – mondta ifj. Bene Ferenc.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik