NB I

Sok helyen megszűnt a foci

Rangadó
Rangadó

2015. 04. 26. 15:32

Az elmúlt húsz évben több élvonalbeli klub is lehúzta a rolót – nem mindenhol kezdték újra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Immár végérvényesnek tűnik, hogy a Győri ETO csapata legfeljebb a harmadosztályban kap indulási jogot a következő szezontól. Borkai Zsolt győri polgármester elmondta, szerinte nincs remény az élvonalbeli tagság meghosszabbítására, szóval nagyon úgy fest, a klub csatlakozik az amúgy népes „NB I-es hullócsillagok” táborába.

2015 tavasza két patinás klub „temetője” is lehet, nem beszélve a további, szintén komoly gondokkal küzdő egyesületekről. Mint ismert, február elején a már csak harmadosztályú, egykor azonban jóval szebb napokat is látott Veszprém FC vezetői jelentették be, a bizonytalan anyagi finanszírozás miatt már a tavaszt sem tudja vállalni a csapat, így befejezi szereplését.

Ha visszaemlékszünk, az NB I-ben legutóbb Egerben esett meg, hogy a klub az idényt már csak szenvedve tudta lezárni, majd 2013 nyarán elköszönt a profi közegtől – minden bizonnyal jó időre. Csak azért nem írjuk, hogy csöndben távozott, mert az egri bundabotrány igencsak hangos levezetése volt az amúgy katasztrofális idénynek. A csapat a megyei bajnokságban éledt újra.

Szintén abban a szezonban tűnt el a másodosztályból a kilencvenes évek egyik meghatározó csapata, a Vác FC, amely a különböző tulajdonosi vitáknak köszönhetően került a megszűnés szélére. A megyei első osztályból indult újra a váci foci Csank János irányításával, és úgy tűnik, rövidesen ismét másodosztályú csapata lesz a városnak.

A Halinál sikerült, Sopronban még nem

A Veszprémhez hasonlóan zárta NB I-es pályafutását a Sopron, amely a nagyobb sikereit még Matáv FC néven könyvelhette el. A főszponzor kivonulása azonban megrendítette a nem sokkal korábban még kupagyőztes csapatot, és az olasz tulajdonos vezetése alatt meg is szűnt az idény (2007–2008) kellős közepén. A soproni példán is látszik, hogy nagyon hosszú időbe telik újraéleszteni a futballt: az SVSE-GYSEV azóta a másodosztályig felküzdötte magát, de ott igencsak megragadt.

Hosszú volt az út a Szombathelyi Haladásnak az élvonalig, de a vasi megyeszékhelyen sikerült ismét NB I-es csapatot építeni, és az idei szezontól eltekintve az elmúlt hét évben stabil tagja az alakulat a legmagasabb osztálynak. A Haladás a jelenleg a Pápát szponzoráló Lombard cég égisze alatt teljesítette a 2003–2004-es szezont, de az osztályozón kiharcolt bennmaradást követően az NB I-es indulási jogot átvitte a Veszprém megyei városba a tulajdonos, így Szombathelyen gyakorlatilag megszűnt a foci. A helyi összefogásnak köszönhetően végül a Pápa jogán a másodosztályban indulhatott a csapat, ahonnan egy szezonnal később osztályozón kiesett, az átszervezések miatt azonban bennmaradhatott. 2008-ig kellett várni a feljutásra, ugyanis egy adminisztrációs hiba miatt egy idénnyel korábban hiába lett bajnok a pályán, lemaradt az élvonalról.

Szintén 2004-ben szűnt meg egy rövid időre a siófoki foci. A kiválóan teljesítő Balaton FC tulajdonosa ugyanis Miskolcra tette át székhelyét, nehéz helyzetbe hozva ezzel a futball helyi szerelmeseit. 2005-ben aztán a Bodajk FC-vel egyesülve ismét elindult felfelé a klub, amely jelenleg BFC Siófok néven a másodosztályban szerénykedik.

Hosszabb volt az út a Dunaújváros csapatának, amely becsületből, a keretet ifijátékosokkal feltöltve fejezte be a 2002–2003-as szezont – az azt megelőző három évben sorrendben bajnok, ezüstérmes és negyedik helyezett volt, de a főszponzor szintén kiszállt, így elindult a lejtőn –, majd kiesett a másodosztályba. Az együttes aztán 2008 őszén megszűnt, hivatalosan is eltemették, de a helyi labdarúgás a Pálhalma csapatának köszönhetően idén már ismét az élvonalban képviselteti magát.

Gyászos év volt 2000

Szintén nem húzta ki az utolsó NB I-es idényét a 2000 tavaszán megszűnt Szeged LC, amely négy meccsén nem állt ki anyagi gondjai miatt, így az MLSZ kizárta a bajnokságból. Ugyanebben a szezonban a Gázszer is hasonló sorsra jutott: hiába szerepelt kifejezetten jól a csapat az élvonalban, télre elfogyott a pénz, így a tavaszi idényben már a Pécs indult a helyén az élvonalban.

2000 tavasza igencsak gyászos véget ért az NB I-ben: a fenti két együttes mellett a szintén kieső Diósgyőrnél is ekkor húzták le azt a bizonyos rolót. Már télen kezdődtek a gondok, a játékosok jelentős része eligazolt, a szezon befejezése is nagy nehézséget okozott, majd kiesett és megszűnt a csapat. A szurkolóknak köszönhetően azonban feléledt, és a megyei bajnokság után a Borsod Volánnal egyesülve rövid időn belül már az NB II-ben szerepelt. Érdekes időszak kezdődött ezzel, hiszen nem sokkal később a Bőcs és a Monor is Miskolcra „költözött”, majd 2004-ben ismét az élvonalba jutott a csapat. Az akkori kálváriát valószínűleg senki sem felejti: a klub licencproblémái miatt nem indulhatott volna az NB I-ben, így esett meg, hogy a Balaton FC is Miskolcra tette át székhelyét. 2010-ben újra kiesett a DVTK az NB I-ből, de rövid időn belül vissza is jutott.

Gyakorlatilag iskolapéldája a felelőtlen gazdálkodásnak az élvonalban 1994-ben debütáló, Stadler József által megálmodott Stadler FC. A vezetőség a feljutás évében új stadiont építtetett Akasztón – az ország akkori egyik legmodernebb arénáját –, amelyben az első mérkőzésre mintegy tízezer ember volt kíváncsi a Parmalat ellen, de nem sokkal később a Ferencvárost például 22 ezer érdeklődő szempár követte a lelátókról. 1998 jelentette a csapat végét, akkor ugyanis Stadler József a gazdasági ügyei miatt börtönbe került, a klub kiesett, és végleg megszűnt. A stadion ma is áll, apróhirdetésekkel foglalkozó lapokban keresnek neki gazdát.

Tiszakécskén is egy akkor jelentős befolyással rendelkező befektető, Szabó Tamás épített pillanatok alatt élvonalbeli klubot. A csapat 1997-ben jutott fel az első osztályba, de a Stadlerrel együtt ki is hullott a szezon végén. A folytatás némileg hasonló volt itt is: Szabó távozott, a klub anyagi lehetőségei így lényegesen szűkültek, majd jött egy fúzió a Cegléddel, de végül 2001-ben megszűnt.

A fővárosban sem fenékig tejfel…

Négy bajnoki címmel a háta mögött, 1997-ben köszönt el az első osztálytól az addigra már teljesen széthulló Csepel FC. A főváros egyik korábbi meghatározó csapata az alacsonyabb osztályban is csak vegetálni tudott, majd 2004-ben megszűnt. Hogy nem végleg, az Takács Krisztiánnak, a klub egykori utánpótlás-játékosának köszönhető, aki 2007-ben Csepel FC néven a BLSZ I-ben élesztette újjá a klubot.

1887-ben alapították a III. Kerületi TVE-t, amely története során összesen 25 idényt töltött az élvonalban, de két külföldi tulajdonos, David Altomare és Konsztantinosz Mokalisz 2002-ben majdnem örökre romba döntötte a több mint egy évszázados hagyományt. A kilencvenes évek második felében érkeztek, majd áldásosnak éppen nem nevezhető tevékenységük során az óbudaiak újoncként nem tudtak megragadni az NB I-ben. Ezután jött a drasztikus lépés: egyesültek a Csepellel, ám ez a kaland nem tartott sokáig, hiszen 2002-ben máris átköltöztették a csapatot működtető céget Tatabányára. A III. Kerület nem sokkal később feltámadt, de a felnőtt labdarúgás térképére csak évek múlva került fel ismét. Napjainkban az NB III-ban szerepel.

A Vasas is megjárta a hadak útját az elmúlt években, nem is egyszer. A helyzet 12 évvel ezelőtt volt a legkritikusabb, amikor a Magyar Labdarúgó Liga döntése értelmében a bizonytalan gazdasági helyzetbe került klub nem szerepelhetett a tavaszi idényben. Felfüggesztették az NB I/B-ben játszó angyalföldiek játékjogát, így nem léphettek pályára a meccseken. Rendezniük kellett volna az adósságaikat, de Markovits László ügyvezető elnök kijelentette: a klubnak nincsen semennyi pénze arra, hogy megmentse a futballt.

A szurkolók egy gyászbeszéd után jelképesen eltemették szeretett csapatukat, a kezdőkörben elhelyeztek egy koszorút, többen sírva fakadtak. Mindez 2003 márciusában történt, de a korábbi évek felelőtlen gazdálkodása ellenére is eljött a feltámadás, a Kecskemétről átköltöző Jámbor János, Vancsa Miklós kettősnek hála. Bár azóta is számos megpróbáltatáson ment keresztül az együttes – amelyet olasz, német és magyar szerencselovagok is megpróbáltak romba dönteni –, de mostanság újra ők a főnökök a Fáy utcában, a csapat pedig az NB I kapuján kopogtat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Liverpool's Egyptian midfielder Mohamed Salah celebrates scoring the team's fourth goal during the English Premier League football match between Liverpool and Watford at Anfield in Liverpool, north west England on March 17, 2018. / AFP PHOTO / Lindsey PARNABY / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.