NB I

A Szomszédok maga az NB I

Rajtol a futball-szappanopera új fejezete, lássuk, melyik egykori gazdagréti szereplő melyik hazai csapatnak felel meg!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kicsi, szegényes, igénytelen, és valójában egy pszeudo-valóság. Olyan, mintha igazi lenne. Ez a magyar televíziózás „kultikus” sorozata, a Szomszédok. És ez a magyar labdarúgó-bajnokság, amely ismét elindul, elavult múlt századi sajtóközhellyel szólva: hogy „tévé elé ültesse” a nézőket.

A Rangadó.hu a párhuzamos valóságok elméletét továbbgondolva felfejti, melyik egykori Szomszédok-szereplő karaktere melyik hazai NB I-es csapaténak felel meg. És persze azt is megmondjuk, miért.

Minek is ragoznánk tovább, íme a futball-szomszédok válogatottjának tizenhatos kerete!

Vágási Feri – Videoton: Feri érti az idők szavát, rendszeresen próbálkozik új irányvonallal, ráadásul hazai pályán erős: Gazdagréten (haha, érted, „gazdag”!) simán lepofozza a nagyhangú vagányokat. És beszáll az internetbe, bár nem igazán tudja, mi az, és kissé csóró is hozzá: hát nem pontosan így vannak a magyar élcsapatok a nemzetközi kupaszerepléssel?

Vágási Jutka – Puskás Akadémia: ő a nemzet egyik szorgos napszámosa, aki az utánpótlás nevelését tűzte zászlajára, de a napi gondok rendre redőnyt vonnak pedagógusi homlokára.

Taki bácsi – Ferencváros: ez nem lehet kérdés. Nagy múltja van, amiből szívesen mesél, ő a lakótelep legnépszerűbb embere, a kisemberek boldogítója. Igaz, a járgánya igencsak elavult, de nem baj, a telepen így is ő a király.

Lenke néni – Nyíregyháza: a vidéki emberek sorsát is szívén viseli, ám nem igazán érti már ezt a modern világot, a sok jövés-menést, hogy a dolgok napról-napra változnak. Neki mindegy, ki nyer, ő úgyse fog.

Alma – Lombard Pápa: a piaci társadalom legalsó szintű szorgos hangyája, aki egy gyakorlatilag senkit sem érdeklő presszóban próbálja lelkiismeretesen kiszolgálni azt a néhány embert, aki néha betér.

Szelényi János – Paks: a környezettudatos polgár, akinek néha voltak szép napjai. Manapság anyagi problémái vannak, hiába a megfeszített munka, amire a családi élet is rámegy.

Mágenheim doktor – Debrecen: hát igen, a sorozat egyik központi szereplője, aki értelmet ad a mindennapok taposómalmának. És akiért néha még lehet rajongani, bár kopaszodik és nem egy David Hasselhoff, de mindenkin segít és önzetlenül robotol, mint Dombi Tibi.

Júlia – Kecskemét: a magyar valóság elfogadó-szkeptikusa, aki szerint ugyan sose jó sehogy, de legalább nem is lesz jobb. Úgyhogy fogadjuk el, hogy ha nem is leszünk főszereplők, legalább az a néhány mondat mindig jut nekünk, amivel mégse vagyunk statiszták, és lehet kozmetikázni (haha, érted) az eredményeken.

Julcsi – Dunaújváros: még nem érti igazán a világot, de a szerepe szerint elég, hogy ő az aranyos majdnem-felnőtt kisgyerek, aztán majd meglátjuk, mire viszi.

Szikszay Etus – Győr: valaha biztos szép volt és sikeres, bár jelenleg egyik sem. Ellenben ő a folyamatos, sőt állandó Lehetőség szimbóluma, aki mindig tudja, mit kellene tenniük másoknak, hogy sikerüljön az, amit ő sose fog elérni, mert a sikernél fontosabbnak tartja mások boldogulását és a világrend egyben tartását.

Gábor Gábor – Honvéd: nagy lendület, modern felfogás, üzleti érzék, ahogy azt Móricka elképzeli. Időnként felvesz, majd azonnal kirúg teljesen alkalmatlan alkalmazottakat, aztán a kamerába megmagyarázza. Egyértelmű.

Sümeghy Oszkár – Haladás: valamikori sikerekről zengő hangon szónokoló tenor, akinek zord külseje mögött teljesen alkalmatlan színészi és néptribuni képességek rejlenek. Kioktató szólamai már a lépcsőházban sem érdekelnek senkit, ő a lakótelep olykor szerethető hülyéje.

Kutya úr – Pécs: aki tudja, mi kell az embereknek, csak ahelyett, hogy csinálná, beszél róla. Valaha ő is sikeres volt, állítólag.

Virág doktor – Újpest: csupa anekdota, csupa öreges fiatalság, csupa kedves manír, és mindezt arra pazarolja, hogy egy tisztességben megőszült, kamerába okoskodó nagymamának udvaroljon. De legalább neki tényleg van múltja.

Böhm bácsi – MTK: szelíd, aranyos bácsi, senkinek sem árt, mindenki szereti.

Janka néni – Diósgyőr: ő a rendre hívatlanul betoppanó családtag, aki jól kioktat mindenkit. Lendülete megkérdőjelezhetetlen, rajongótábora népes. Csak a családban nem szeretik, mert abba is beleszól, milyen legyen a világítás a nagypapa ravatalán. Ugyanakkor a kevés életszagú szereplő egyike a művalóság műnyelvű szappanoperájában…

Olvasói sztorik