NB I

Futball-terápia

Sikersorozat a Terápia az HBO-n, teljesen érthető módon. Remek színészek, remek forgatókönyv, amilyen egyszerű, olyan ütős alapötlet. Elképzeltük, hogyan szólna mindez a magyar futballra átírva.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Andráshoz, a sármos, ötvenes pszichológushoz minden nap más páciens érkezik, hogy a kanapén ülve elmondja élete nyílt vagy titkolt traumáit, dilemmáit, kibeszélje magából a problémákat. András (Mácsai Pál) hallgat, közbeszól, együtt érez és mélyre ás. A történetet kizárólag a párbeszédek és monológok működtetik, mégis izgalmas, színes, megunhatatlan. Mert a karakterek nagyszerűek. Miért is ne lehetne ilyeneket a magyar futballban is találni? Pozitív kép, sikeres arculat kell a sportágnak a médiában, le kell ültetni a nézőket a képernyő elé? Íme, a recept: néhány jól felskiccelt szereplő a díványon.

Hétfőn Sándor érkezik páciensként. Nagy titokban jár, környezete nem sejtheti, hogy kételyek gyötrik. Mert kifelé ő maga „a” sikeres nagyvállalkozó, milliárdos üzletek felett diszponáló hazai nagytőkés. Ám pár hónapja hozott egy rossz döntést: egy alkalmatlan embert nevezett ki fontos posztra. Azóta egyik hibát a másikra halmozza, ráadásul elbizonytalanodott, ami az üzleti életben végzetes lehet. Andrásnak minden türelmére és tapasztalatára szüksége van, hogy beismertesse a pácienssel, amit ő görcsösen hárít: nem ért a futballhoz. Sándor ráadásul megbízhatatlan páciens, minden második héten Berlinbe utazik, de nem árulja el, miért.

Kedden Attila jön a kanapéra. Magabiztos és jól öltözött, egykori labdarúgó, jelenleg edző. Ám hamar kiderül, az elegancia csak a ruházatára jellemző. Valójában tele van kételyekkel, amióta véletlenül összekevert egy északír bekket egy finn pályaedzővel. A terápia során feltárul a gyermekkora, amikor a hátsó salakoson egyszer egész délután tolódnia kellett és ez nyomot hagyott a lelkében.

Szerdán Vladan vár lelki kezelésre. Jól menő menedzser, aki az első foglalkozás alatt majdnem leszerződteti András kisebbik gyerekét egy görög harmadosztályú klubhoz, noha a srác még csak négy éves. Később nála is felszínre kerülnek az elfojtott problémák, kiderül, egyszer otthagyott egy fél bosnyák ificsapatot egy zuglói öltözőben, és azóta nem találja őket. Bűntudatát munkamániával kompenzálja, mint kiderül, valójában egy Audiban lakik. Andrásnak nincs vele könnyű dolga, mert nem szeret nyilatkozni.

Csütörtökön különösen problémás kliens jön: Zoltán nem emlékszik már a saját vezetéknevére, mert tíz éve csak a kezdőbetűivel találkozik a sajtóban. Bíróságról bíróságra jár, maga sem tudja már, eredetileg miért ítélték el. András hosszú és nehéz munka árán vezeti vissza őt a kezdetekhez, amikor a kölyök háromban eladott egy Szokolya–Morgó rangadót két sajtos lángosért. Menthetetlen.

Pénteken aztán Andráson a sor: elmegy régi ismerőséhez, Ágneshez, aki rajta végez analízist. A pszichológus végül bevallja, életében nem látott még focimeccset, de a világ legjobb játékának tartja a magyar futballt, mert csodálatosan megél belőle.

Olvasói sztorik