NB I

A klub zárja be az Újpest-stadiont?

Frissítve: a versenyszabályzat szerint nem korlátozhatja a szurkolókat az Újpest FC.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

FRISS:

Az Újpest FC nem korlátozhatja a szurkolókat a belépésben, noha a klub egy csütörtökön megjelent közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb rendbontás esetén bezárja a Szusza-stadiont.

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján olvasható versenyszabályzat szerint a pályaválasztó köteles a mérkőzés megtartásához szükséges valamennyi engedély megszerzéséről gondoskodni, valamint az éves biztonságtechnikai és pályahitelesítési jegyzőkönyvben megállapított nézőszámot (hazai és vendégszurkolók külön-külön feltüntetve) a rendező sportszervezet nem korlátozhatja. A szabályzat alapján egyedül hatósági intézkedés, illetve az illetékes labdarúgó-szövetség fegyelmi határozata nyomán lehet kivételt tenni.

Az Újpest – a honlapján megjelent közlemény szerint – mindent megtesz azért, hogy a negatívan megnyilvánuló szurkolóit az egyesület érdekeinek figyelembevételére ösztönözze, ezért azon van, hogy a nem kívánt cselekmények stadionon kívül maradjanak. A fővárosiak közleményükben stadionbezárást helyeztek kilátásba abban az esetben, ha szurkolóik miatt újabb büntetéseket kapnak – erre azonban úgy tűnik, nincs lehetőségük.

Korábban írtuk:

Az Újpest FC nem csupán egy sportszervezet, a lila-fehér történelem hazánkban egyedülálló megbecsülést és elismerést vált ki minden magyar sportolóból és a sport szerelmeseiből. Azonban nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy az Újpest FC csapatát egy gazdasági társaság üzemelteti – áll a klub honlapján megjelent közleményben.

A klub érdeke, hogy szurkolóit maximálisan kiszolgálja, érdeke, hogy a csapat sikeresen szerepeljen a bajnokságban és a kupasorozatokban, azonban mindemellett érdeke az is, hogy költségvetésében ne keletkezzen olyan mértékű előre nem tervezett kiadás, amely megnehezíti a gazdasági társaság működését.

A Magyar Labdarúgó Szövetség által a klubra kirótt büntetések az előző szezon során meghaladták a 7.7 millió forintot, amely hazánkban egyedülálló mértékű. Az Újpest FC azonban emellett a kiadási tétel mellett számos egyéb ráfordítást is kénytelen a költségvetésében szerepeltetni, amely tovább nehezíti a klub működését. A klub érdeke a fentiek mellett tehát az, hogy ezeket az értelmetlen kiadásokat, büntetéseket kiküszöbölje, s hogy ezek ne akadályozzák a klubot céljainak elérésében.

A klub elismeri, hogy a pozitív és tiszteletre méltó szurkolói jelenlét a stadionban nélkülözhetetlen, a sport szurkoló nélkül nem más, mint egy könyv olvasó nélkül. Azonban a sportszerűtlen szurkolás érdekek ütközéséhez vezet, amelyet az Újpest FC a nemzetközi és magyar jog keretein belül orvosolni kényszerül.

Stadionbezárás

A csapat mindent megtesz azért, hogy a negatívan megnyilvánuló szurkolóit a klub érdekeinek figyelembevételére ösztönözze, ezért azon van, hogy a nem kívánt verbális és nem verbális cselekmények stadionon kívül maradjanak. Amennyiben a szövetség további sportszerűtlen magatartás miatt fegyelmi eljárás keretében elmarasztalja az egyesületet és pénzbírsággal illeti a gazdasági társaságot, a klub elrendeli, hogy a soron következő három hazai mérkőzést a csapat zárt kapuk mögött játssza le, illetve amennyiben ezt követően továbbra is büntetésekkel sújtják a klubot a szurkolói rendzavarások miatt (pl. verbális incidensek), elrendeli, hogy az idény hátralévő valamennyi mérkőzését a csapat zárt kapuk mögött játssza le.

Szankciók

A vezetőség tisztában van vele, hogy a kollektív bűnösség nem megoldás. A cél az, hogy a békés szurkolók közül elkülönítsék a zavart keltő szurkolókat. Az elkövetők beazonosításra és kizárásra kerülnek, és a klub azon elkövetőkkel szemben, akik alapot képeznek arra, hogy az Újpest FC-t a szövetség pénzbírsággal sújtja, polgári peres eljárás keretében kártérítési igényt fog érvényesíteni.

Olvasói sztorik