NB I

„Sok Fradista nyalja ki a seggem” – írta Varga Zoltán

Előkerült a legendás játékos trágár verse.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Bors írta meg először, hogy egy aukción árverésre bocsátják a Ferencváros és a magyar válogatott egykori legendás labdarúgója, Varga Zoltán trágár verses levelét. A korszakos jelentőségű dokumentumot bárki megvásárolhatja – akinek sok pénze van – a Darabanthaukciós házban, február 28-ig.

Hogy mennyiért fog elkelni, és ki adja érte a legtöbbet, egyelőre talány, de az biztos, hogy nem állítják ki aranykeretben az új Fradi Múzeumban… Bár a 2010-ben elhunyt Varga játékosként és edzőként is emlékezetes időszakot töltött a Ferencvárosnál, és a szurkolók a mai napig legendaként tisztelik, ez a „költemény” alighanem alaposan árnyalja a róla kialakult képet. Hogy miért? Például ezért:

„A zöld-fehér színtől káprázik a szeme,

Sok Fradista nyalja ki a seggem,

Maradt ott egy szolga, úgy hívják, Rákosi!

A nagy mellű Flóri dirigálhat neki.

Nem leszek én senki lábakapcája

Szolgálja ki őtet az anyja picsája.

„Végül hozzád írok, jó barátom, Flóri,

Ki ezelőtt egy évvel akartál meglógni.

Neked nem sikerült megkopott a szemed,

Az irigységtől, tudom, meghasad a szíved.

Mivel két dudás nem fér egy csárdába,

Éppen ezért léptem le így, hamarjában.

Így most kettőnk között eldőlhet a vásár,

Te lettél a Fradiban egyedül a császár.

Tiéd a dicsőség, enyém a haszon,

Beveheted ezért a hontalan faszom.”

A teljes vers, nagy méretben ide kattintvaolvasható, bár a hajtásoknál a papír már némileg megrongálódott, ezért néhány szó olvashatatlan.

– Az írás eredetiségéhez aligha férhet kétség. Igaz, egy l-lel és i-vel írja Illovszky nevét, de valószínűleg csak gúnyból – mondta a Bors cikkében Csonka Krisztián, a Darabanth aukciós ház szakértője, aki szerint a futballista – húszezer forintról induló – magánleveléről van szó, amelyet a címzett hölgy örökösei bocsátanak árverésre.

Arról nem szól a fáma, hogy Varga hol és mikor írta ezt a verset, de a szövegből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy külföldön, a disszidálása után, akkor viszont adódik a kérdés: hogyan jutott hozzá olyan írógéphez, amelyen vannak magyar ékezetes betűk?

– Sajnálom, hogy egy ilyen magánlevél kapcsán került szóba Zoli, aki Albert-fóbiában szenvedett – mesélte Géczi István, aki szintén Varga csapattársa volt egykor. – Hiába mondogattam: Zoli, te vagy a király, Flóri meg a császár, sohasem tette túl magát ezen. Ezért sem tudta igazán kifutni magát. Mellesleg Albert nem akart kimenni, Vargát meg az hatvanhatos vébéről hazaküldték, mert a menyasszonya éppen akkor mehetett ki Jugoszláviába, és a vezérkar attól félt, hogy lelépnek… Az is megérne ugyanakkor egy misét, ha együtt vonnánk mérleget arról, miért nem lett belőle a képességeinek megfelelő futballista.

Olvasói sztorik