NB I

Februárban tárgyalják a Fradi-ügyet

Ha negatív ítélet születik az UEFA részéről, akár ötvenmilliót is bukhat a klub.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Február 3-án tárgyalja az UEFA Fellebbviteli Bizottsága az FTC fellebbezését. Mint ismeretes, a tavaly júliusban lejátszott Rijeka–FTC EL-selejtező mérkőzés után az UEFA Fegyelmi Bizottsága első fokon az FTC-t 50 ezer euró pénzbírsággal sújtotta, kötelezte továbbá a soron következő nemzetközi kupamérkőzés zárt kapuk mögött történő lejátszására. A határozat ellen a klub fellebbezéssel élt, és kérte a szankciók törlését, illetve mérséklését.

Az ügyről az FTC Labdarúgó Zrt. igazgatósága elnökét, dr. Berzeviczi Attilát kérdezték a klub honlapján.

– Miért kapta klubunk a büntetést?
– A büntetést alapvetően és nagyrészt kirekesztő, rasszista jelképek, molinók miatt kaptuk. Két molinót tettek ki a vendégszektorba, az egyiken az UEFA az úgynevezett Totenkopf jelet, összességében a neonáci Combat 18 terror szervezet jelképét, a másikon az úgynevezett kelta keresztet fedezte fel.

– Miért fellebbeztünk?
– A horvát rendőrség, a horvát és magyar biztonságiak, és az UEFA kamera felvételei, fotói és jelentései alapján a következő tényállás rögzíthető. A meccsre a vendégszektorba sokan szerettek volna a hazai szektorba szóló jeggyel, illetve sajnálatos módon hamisított jeggyel bejutni. Jöttek jegy nélkül is, ezek közül sokakat a horvátok félreállítottak de többen, főleg az egyénileg utazók a stadionig eljutottak. Egy ideig folyt ezeknek a személyeknek a szűrése, a jegyek tüzetes ellenőrzése, majd a kezdődő balhé, feltorlódó sor miatt a türelmüket vesztett horvátok az egész tömeget, a sorban állókat benyomták a vendégszektorba. Így az a helyzet alakult ki, hogy oda olyanok is bejutottak, akik nem az FTC-n keresztül vettek jegyet, illetve valódi vagy oda szóló jeggyel nem rendelkeztek. A molinókat olyanok is kitehették, akik nem minősülnek „vendégszurkolónak”, sajnos azonban nem sikerült konkrétan beazonosítani a személyeket, akik a feliratokat kitették. Ezért esélyünk is nagyon korlátozott a fellebbezés tekintetében. De megpróbáljuk.

– Azt mondják, a „Tábor” tagjai ott sem voltak. Mi erről a véleménye?
– Ők soha nincsenek ott, ahol balhé van – szerintük. Ez akár jelmondatuk is lehetne, „nem mi voltunk” a két másik mellé, hogy „mindenki takarodjon” és a „mindenkit gyűlölünk”. Az a baj az egésszel, hogy olyan emberekkel, akik semmiért sem vállalják a felelősséget, teljesen lehetetlen együttműködni. Soha nem ők voltak, soha nem határolódnak el semmitől, sem a Csatáry molinó, sem a náci zászló, sem a máltai huhogás nem zavarta őket. Amikor viszont a Csatáry molinó felelősei és a máltai megnyilvánulók közül többeket a klub kitiltott, azonnal a rendbontók mellé álltak, zajos tiltakozásba kezdtek, elvitatva a klub kitiltási jogát, rá sem hederítve arra, hogy miért is történt ez. Tehát mindezek a rasszista és kirekesztő megnyilvánulások szerintük nem voltak problémásak, hanem az a baj, hogy a klub érvényesíti a felelősséget a rendbontók ellen? Ez azért tisztán megmutatja azt, hogyan gondolkodnak valójában ezekben a kérdésekben, és ez az a gondolkodás, amit az UEFA és az FTC vezetése sem szeretne tettekben megnyilvánulni látni a továbbiakban.

– Milyen kár érheti a klubot, ha nem változtatják meg az elsőfokú határozatot?
– A közvetlen kár a pénzbüntetés összege, ötvenezer euró azaz több mint tizenötmillió forint, ehhez adódik a zárt kapus mérkőzés miatt elmaradó jegybevétel, tehát mintegy negyven-ötvenmillió forint közvetlen kárról beszélhetünk akár. Ehhez jön még a közvetett kár, azaz a rosszabb hírnév és az emiatti nehezebb szponzorszerzés, aminek összegét nehéz lenne konkrétan megmondani. Persze mindez a hőzöngőket nem érdekli, viselje az FTC a kárt és oldja meg. Ez a gondolkodás is nagy probléma, mert a szurkolók – még az ultrák is – és a klub egy csónakban ülnek, és nehéz úgy evezni, hogy valakik a csónak alján folyamatosan lyukakat fúrnak. A balhét akkor hagynák abba – egy időre, gondolom –, ha teljesítik a „követeléseiket”. De ebben az utcában a Ferencváros nem tud tovább menni, a klub és a nézőtéri rend nem lehet egy hangos és erőszakos kisebbség túsza. A következő nemzetközi mérkőzésen történő esetleges rendbontás miatt a Fradi több zárt kapus mérkőzés vagy egész kupaszezonra történő eltiltás büntetéssel nézhet szembe, ezt szeretnénk elkerülni, nemcsak az anyagi veszteség és a klub jó híre miatt, hanem azok érdekében is, akik balhé nélkül szeretnének meccsre járni és a csapatnak szurkolni, mert értük is mindig ki kell állnunk.

Olvasói sztorik