NB I

Összegyűjtöttük az NB I vándormadarait

L’Imam Seydi már a harmadik magyar csapatánál próbálkozik, de vannak nála jóval rutinosabb országjárók is.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerződést kötött a Nyíregyháza csapatával a Debrecenből távozó támadó, L’Imam Seydi. A szenegáli játékos lassacskán bejárja a teljes északkelet-magyarországi régiót, hiszen Diósgyőrben kezdte itthoni pályafutását. Nem ritka jelenség a magyar bajnokságban, hogy egy-egy légiós több klubnál is feltűnik – közülük szemezgetünk a Rangadó.hu legújabb összeállításában.

Kétségkívül az elmúlt évtized legnagyobb vándormadarai között tarthatjuk számon a magyar élvonal első japán légiósát, Homma Kazuót. A szegedi Tisza Volán, majd a Pápa színeiben találkozhattunk először a nevével, de megfordult a fent már említett Diósgyőr, Nyíregyháza párosnál is. A Balaton-partján a Siófokot erősítette, néhány mérkőzés erejéig a Vasasban és a Fradiban is megfordult, legutóbb pedig az NB II-es Veszprémben szerepelt, mielőtt tavaly külföldre igazolt volna.

Szintén több helyen feltűnt hazánkban a román Daniel Usvat: a Haladásban mutatkozott be az élvonalban, majd a BVSC, a Cegléd, a Nagykanizsa, az FC Fehérvár, a Siófok, a Pápa és több alacsonyabb osztályú csapat mezét is magára ölthette.

Catalin Azoitei jelenleg utánpótlásedzőként dolgozik a szombathelyi akadémián, mellette pedig megyei szinten még mindig rúgja a bőrt. Pécsett találkozhatott vele a közönség először, majd játszott Csepelen, Győrben, Kispesten, Nyíregyházán, Nagykanizsán és több megyei szintű alakulatban is.

Erős támadósor a Haladásban

A brazil származású, magyar válogatott Leandro de Almeida, a bosnyák Almir Filipovics és a szintén brazil Alex José de Paula ütős támadósort alkotott a Haladásban, ám végül a csapat búcsúzott az élvonaltól. Leo az MTK-ban lett ismert idehaza, de Bükről került Szombathelyre. A Haladás után a Fradi igazolta le, ahol a többi között bajnoki címet ünnepelhetett, ciprusi időszak előtt pedig a debreceni sikerévek (2006–2009) egyik alapembere volt. Filipovics sem a Haliban mutatkozott be az élvonalban: 1993-ban a BVSC-ben kezdte magyarországi karrierjét, majd Pakson, Nagykanizsán, a Videotonban és Siófokon is szerepelt. A Haladás után ismét Siófokon kötött ki, kölcsönadták Tatabányára, azt követően pedig alacsonyabb osztályú klubokban vezetett le. Alex is fel-felbukkant a magyar mezőnyben: a Hali mellett megfordult Kispesten, Dunaújvárosban, Pápán, Szolnokon és Veszprémben is.

1998-ban debütált az élvonalban a nigériai születésű, de Leandróhoz hasonlóan magyar válogatottságig jutó Thomas Sowunmi. A Dunaferrben lett ismert játékos, ahová karrierje során kétszer is visszatért. Közben külföldön is szerencsét próbált, de idehaza is több klubban megfordult: volt a Vasas, az FTC és a Siófok játékosa is, mostanság pedig Ajkán jegyez fontos gólokat.

A bajnok szerb légiósok is kapósak

A szerb játékosok közül a Dusan Vasziljevics, Zoran Kuntics, Igor Bogdanovics, Dragan Puskas négyes járta meg a legtöbb honi klubot. Puskas 1993 és 2000 között játszott Csepelen, Békéscsabán, a Gázszerben, a Videotonban és a Pécsben is. A jelenleg az Ajka vezetőedzőjeként dolgozó Kuntics erősítette a Kecskemétet, az akkor még Parmalat FC néven futó fehérváriakat, a Fradit – amellyel bajnokságot is nyert – és a Vasast, míg a szintén edzőnek álló, háromszoros magyar bajnok Bogdanovics a DVSC mellett a Honvédban, a Győrben, a Nyíregyházában, a Haladásban és a Hajdúböszörményben is pályára lépett. Vasziljevics még jelenleg is a legmagasabb osztályban játszik az Újpest színeiben, de korábban Békéscsabán, Kaposváron és a bajnokságot nyerő Videotonban is szóhoz jutott.

Bogdanovicshoz hasonlóan a horvát Ronald Habi is Debrecenben ünnepelhetett bajnoki címet. Utána Újpesten is kipróbálhatta magát, sőt megfordult Siófokon is. Karrierje végéhez közeledve ő is alacsonyabb osztályú hajdúsági csapatokban vezetett le: volt a Báránd játékosa, illetve Hajdúszoboszlón is lejátszott néhány meccset.

A Győr jelenlegi vezetőedzője, Vasile Miriuta az ETO-ban kezdte NB I-es karrierjét, és két alkalommal is visszatért a kisalföldiekhez. A román születésű, de magyar válogatott játékos a Videotont, a Fradit, illetve az Újpestet is megjárta, mielőtt harmadik győri korszakába belekezdett volna. Egy rövid ideig a Kispest-Honvéd alkalmazásában is állt, ám az a korszak tiszavirág-életűnek bizonyult, nem is lépett pályára tétmeccsen.

Nincs olyan szerencsés helyzetben Marián Sluka, mint a bevezetőben említett Seydi: a szlovák játékos a téli szünetben távozott Pápáról, és bár Zalaegerszegen edz, a tévéspénz-korlátozás miatt kicsi az esély rá, hogy szerződést is kapjon. Sluka is megfordult már jó néhány hazai együttesben: a ZTE-ben kezdett, aztán volt a Haladás és a Siófok játékosa is, mielőtt a Lombardhoz igazolt volna.

A minimum négy magyar klubot megjárt külföldiek felsorolása a teljesség igénye nélkül a következő nevekkel folytatható: Dragan Vukmir (Honvéd, Fradi, MTK, Debrecen), Bojan Brnovics (Debrecen, Diósgyőr, Győr, Ebes, Biatorbágy, Vecsés), Vukasin Polekszics (Tatabánya, Debrecen, Kecskemét, Pécs), a rekordernek tűnő George Menougong (Nagykálló, Jászapáti, Balmazújváros, Diósgyőr, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Mezőkövesd), Igor Nicsenko (Stadler, Fradi, Dunaferr, Győr), Adem Kapics (Fradi, Lombard, Vasas, Szeged), Milan Perics (Kaposvár, Videoton, Fradi, Pécs, Dunaújváros), Nemanja Nikolics (Barcs, Kaposvölgye, Kaposvár, Videoton), és még sokan mások…

Olvasói sztorik