NB I

A magyar bajnokság olasz szemmel

A Debrecenben dolgozó Eugenio Sena úgy látja, nem feltétlenül a foci a legnépszerűbb idehaza.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Érdekes interjút közölt az olasz Footballscout24.it portál. A lap a Debreceni VSC csapatánál dolgozó Eugenio Senával beszélgetetta magyar foci helyzetéről, illetve arról, hogy hogyan kerülhet be egy olasz diák egy profi klub utánpótlásának vérkeringésébe.

– Az volt a célom, hogy az Erasmus-tanulmányaim alatt külföldi csapatoknál szerezzek tapasztalatot – kezdte Eugenio Sena. – Hónapokat töltöttem keresgéléssel, topligáktól a bukmékerek által sem ismert bajnokságokig, a leghidegebb helyektől a legmelegebbig, a Premier League-től Liechtensteinig mindenhol a lehetőségeket kerestem. Több visszajelzés is érkezett a jelentkezésemre, köztük a debreceni is. Skype-on volt az interjúm, majd aláírtuk a szerződésemet, ami október elsejétől márciusig tart. A záróvizsgámat is gondolkodás nélkül elhalasztottam, így dolgozhatok a tizennyolc és tizenhat évesek csapatai mellett segédedzőként, illetve játékosmegfigyelőként.

Sena februárban a holland PSV Eindhoven csapatánál tölt el egy hetet, áprilisban pedig a spanyol Barcelona U13-as fiataljainak munkáját követheti közelebbről. Mindemellett arról is beszélt, hogy miként látja a magyar focit.

– A magyar labdarúgás helyzete? A foci nem a legfontosabb ebben az országban, ott van még mellette a kézilabda, a vízilabda és például a kajak-kenu, de mint a világ legnépszerűbb sportága, megvan a maga kiemelt jelentősége. Sok pénzt áldoznak a sportágra, Debrecenben például egy teljesen új stadion és edzőközpont épült – tette hozzá Sena, megjegyezve, hogy a magyar utánpótlásban nagy többségben vannak a magyar tehetségek.

Olvasói sztorik