NB I

Nem sok csapat ér a Videoton nyomába

A Dinamo Zagreb 46 ponttal áll a horvát bajnokság élén, de egy meccsel többet is játszott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A 17. fordulóval lezárult a 2014-es bajnoki ősz a magyar élvonalban. Az OTP Bank Liga idei kiírásában a Videoton nagy előnnyel mehet a téli szünetre: 44 pontot szerezve nyolc egységgel előzi meg a második MTK-t és tizenkettővel a harmadik Diósgyőrt. Remek őszt zárt a bajnokesélyes csapat: negyven gólt lőtt, és mindössze hatot kapott.

A Videotonnál csupán egyetlen csapat mehet több ponttal téli szünetre az európai mezőnyben: a horvát Dinamo Zagreb 46 pontot gyűjtve vezeti bajnokságát, igaz, ott már a 18. fordulót rendezték, ráadásul még egy kör hátravan. Ehhez hasonló teljesítményre nem volt képes túl sok csapat: Romániában és Oroszországban is a 17. fordulóval zárult az ősz, de a Steaua Bucuresti (43 pont) és a szentpétervári Zenit (41) sem érte el a 44 pontos határt.

Nagy előnnyel fordul a magyar csapat

A Vidi nyolcpontos előnye is a legjobbak között van: a Steaua kilenc egységgel előzi meg a CFR Clujt, a dán élvonalban a negyven ponttal záró Midtjylland a Köbenhavn előtt szintén nyolc pont előnnyel indul tavasszal, de a már említett Zenit például már „csak” héttel szerzett többet, mint a második CSZKA Moszkva. A negyven gól is élmezőnyt jelent: ebben a még egy fordulót játszó – eddig 18 bajnokin pályára lépő – Red Bull Salzburg áll az élen, Gulácsi Péter osztrák csapata ugyanis immáron 56 találatnál jár a bajnokságban. A Dinamo Zagreb 45-ször köszönt be a horvát élvonalban ellenfeleinek, a szintén szomszédos szlovák Zilina pedig 19 meccsen 42 találatnál jár, és a BL-résztvevő bolgár Ludogorecs is negyven fölött van már: 41-szer talált be a 18 bajnokiján, pontosan annyiszor, mint az orosz Zenit.

A kapott gólokat tekintve is megállapítható, hogy kimagasló szezont fut a magyar csapat: hat gólnál kevesebbet egyetlen együttes sem kapott az ősz során, és hatot is csak a 15-15 bajnokit játszó bosnyák Zrinjski és a szerb Crvena zvezda szedett be, a többi európai klub ennél többször kapitulált.

Nikolics 16 gólja is nehezen verhető

A magyar bajnokság góllövőlistáját Nikolics Nemanja vezeti 16 találattal. A Videoton magyar válogatott támadójánál nem sok játékos lőtt több gólt a téli szünet előtt, de azért itt is akad néhány még jobb teljesítmény: a Red Bull Salzburg támadója, Jonatan Soriano 19 gólnál jár már a bajnokságban, de még őt is lepipálja a horvát HNK Rijeka gólfelelőse, Andrej Kramaric, aki 16 bajnokin jutott szóhoz, mely alatt 21-szer volt eredményes.

A sereghajtóink sem olyan rosszak

Az NB I-ben a Pécs telel az utolsó helyen, tíz ponttal. A csapat nem nyújtott jó teljesítményt ősszel, bár lőtt gólok tekintetében nem lehetett rá panasz, legalábbis nem annyi, mint a nyolc-nyolc találattal záró Haladásra és Pápára.

Utóbbi együtteseknél is találunk rosszabb teljesítményt az európai mezőnyben: a többi között a dán élvonalban sereghajtó Silkeborg csupán négy döntetlent tudott felmutatni az őszi 17 bajnokija alatt, míg az ukrán utolsó Mariupol háromszor ikszelt, 11-szer pedig pont nélkül maradt, így nyeretlenül telel. Lőtt gólokat tekintve a bosnyák Obarska (7 gól) és a szerb Radnicki 1923 (6) is alulmúlta a magyar bajnokság negatív éllovasait.

Olvasói sztorik