NB I

Kilenc emberrel zárt, de nyert a Vidi

Utolsó idei bajnokiját is megnyerte a listavezető, későn jött a dunaújvárosi emberelőny.
OTP Bank Liga, 17. forduló
Dunaújváros PASE – Videoton FC 1-4 (0-2)
Dunaújváros, 1300 néző. Játékvezető: Vad II
DPASE: Nagy G. – Villám (Hangya, 65.), Farkas V., Szalai T., Csehi T. – Nikházi, Böőr, Lázár Zs. – Orosz M. (Sóron, 65.), Petneházi, Zsótér (Godslove, 59.). Edző: Dobos Barna
Videoton: Calatayud – Heffler T., Vinicius, Caneira, Stopira – Sándor Gy., Trebotics – Gyurcsó (Kleinheisler), Kovács I. (Simon Á., 65.), Álvarez (Oliveira, 65.) – Nikolics. Edző: Joan Carrillo milasn
Gólszerzők: Böőr (tizenegyesből 63.), illetve Nikolics (9.), Gyurcsó (28.) Álvarez (53.), Vinicius (86.)
Kiállítva: Sándor Gy. (62.), Stopira (93.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hétközi Ligakupa-mérkőzésen a DPASE meglepetésre legyőzte a Videotont, azt a meccset műfüvön játszották, a bajnokit viszont a centerpályán, amelynek viszont pocsék volt az állapota. A pálya közepe már a kezdés előtt egy közepesen feldúlt szántóföldre emlékeztetett.

A rutinos Marco Caneira helyettesítette a sérült (és öt sárga lapos) Juhász Rolandot a fehérvári védelemben, először bekerülve idén a kezdőcsapatba. Ahogy várható volt, nem neki kellett először játékba avatkoznia a mérkőzésen: a második percben Álvarez lövését az újvárosi kapus, Nagy tolta szögletre.

A kilencedik percben már vezetett a Videoton: a hazai balhátvéd, Csehi úgy lépett bele egy passzba, hogy azzal indította Nikolicsot, a góllövőlista vezetőjének pedig a ziccer értékesítése nem okozott problémát (0-1). Tizenhét forduló alatt így tizenhat gólnál járt a csatár. Nem sokkal később duplázhatott volna, de hiába pörgette át a labdát a kapuson, a védők mentettek.

A hazaiak közül Böőr volt a legaktívabb, a huszadik percben munkát adott Calatayudnak egy lapos lövéssel. Nem sokkal később Nikházi Márknak készítette le a labdát Vinicius, de ő a kapuval szemben lövés helyett totojázott, és a brazil bekk szerelte. Bezzeg a túloldalon Nikolics: a 28. percben a pocsékul helyezkedő hazai védők között a kapuig kocogott a labdával, majd önzetlenül legurította Gyurcsónak, aki üres kapura lőtte idei negyedik gólját (0-2).

A 38. percben Calatayud rosszul jött ki egy beadásra és csak belekapott a labdába, amit így Petneházi lőhetett kapura, de a Vidi kapusa javítva hibáját, blokkolta a lövést. Rögtön utána Vinicius mentett a saját ötösén, avagy a DPASE nem adta fel kétgólos hátrányban sem. A félidő hajrájában viszont Gyurcsó és Álvarez is gólt lőhetett volna, Nikolics pedig egyenesen ziccert hibázott, emelését szépen védte Nagy Gergely. A rossz talaj ellenére élvezhető első félidőt láttunk.

A második pedig úgy kezdődött, mint az első, Vidi-góllal. Ezúttal Trebotics szolgálta ki Álvarezt, aki ellőtte Nagy mellett a labdát, majd utánament és közelről a kapuba rúgta (0-3). A 62. percben aztán váratlan fejlemények következtek: Sándor Györgyöt kiállította Vad II játékvezető egy tizenhatoson belüli lerántásért – nem volt az –, az Újváros pedig büntetőhöz jutott. Böőr kihasználta – ez volt a Videoton hatodik kapott gólja tizenhét forduló alatt (1-3).

Picit idegesebb lett a vendégcsapat, amit jelzett, hogy Caneira és Vinicius szinte egyszerre kapott sárga lapot. A Dunaújváros próbált élni az emberelőnnyel, a 73. percben Sóron lábában ott volt a második gól, de Calatayud védte a ziccert.

A 85. percben mindkét csapat gólt lőhetett volna, Nikházit Calatayud, Nikolicsot Nagy akadályozta meg ebben. Nem sokkal később Vinicius mindent eldöntött, miután egy szögletet követően belőtte Caneira megcsúsztatott labdáját (1-4). Hogy ne legyen teljesen elégedett a vezetőedző, Joan Carrillo, arról Stopira gondoskodott, aki a 93. percben második sárga lappal (az elsőt öt perccel korábban kapta…) kiállíttatta magát, így a Vidi kilenc emberrel fejezte be a meccset.

De az őszi, fehérvári 3-0 után ismét simán nyerte a Fejér megyei derbit a piros-kék együttes, és megerősítette vezető helyét a táblázaton a téli szünet előtt.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa értékelte:

A lehető legoptimálisabban kezdődött a Videoton számára a mérkőzés, hiszen a tizedik percben mindjárt gólt tudott rúgni. Várható volt, hogy ezután a vendégek játéka fog dominálni, és így is alakult: visszazártak, kontrákra alapult a játékuk, és várták, hogy jöjjön a Dunaújváros. Fél óra elteltével, null-kettőnél úgy tűnt, lerendezték a meccset. A második felvonás elején az újonc próbált motiváltan focizni, de nem volt különösebb lehetősége.

A harmadik találat után teljesen egysíkúvá vált a játék képe, csak a kiállítás eredményezett egy kis változatosságot. Az is egy figyelmetlenségből adódott, mert úgy visszavettek a fehérváriak, hogy az hibához vezetett. Nagyon sima volt a meccs, tehát a kiállításnak nem most volt jelentősége, hanem majd az első tavaszi fordulóban, a Győr ellen lesz. Minőségi differencia volt a csapatok között, ezért a Videoton lehozhatta volna kapott gól nélkül is a találkozót.

A hozzáállást a dunaújvárosiak részéről is lehetett akceptálni, hiszen a háromgólos hátránytól függetlenül nem adták fel, igyekeztek támadni. A tudáskülönbséget igyekeztek lelkesedéssel kompenzálni. A rendkívül nehéz pályaviszonyokhoz képest eseménydús meccset láthattunk. Úgy gondolom, a Vidi úgy zárta az őszt, ahogy a szakma elvárta tőle. Nagyon egységes volt a csapat, amely látványos, szórakoztató és eredményes futballt játszott, ennek köszönhetően a legnagyobb esélyese a bajnokságnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik