NB I

Sípcsontot tört Juhász Roland

A Videoton 5-0-ra győzött a Lombard Pápa otthonában az élvonal 16. fordulójában.
OTP Bank Liga, 16. forduló
Lombard Pápa Termál FC – Videoton FC 0-5 (0-3)
Pápa, 400 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Pápa: Szűcs L. – Tóth G., Nagy T., Bogunovics, Csizmadia – Sluka, Florean (Schmid, a szünetben), Coroian (Király B., 6.), Frizoni – Popin (Benkő, 77.), Kenesei K. Edző: Lengyel Ferenc
Videoton: Calatayud – Szolnoki, Juhász R., Vinícius, Stopira – Sándor Gy. (Caneira, 76.), Trebotics – Álvarez, Kovács I. (Kleinheisler, 64.), Gyurcsó (Feczesin, 63.) – Nikolics. Edző: Joan Carrillo Milan
Gólszerzők: Nikolics (9., 15.), Gyurcsó (44.), Stopira (59.), Feczesin (70.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az eltiltott Waltner Róbert és a sérült Csilus Tamás nélkül kellett játszania a Lombard Pápának a listavezető Videoton ellen, ráadásul a hatodik percben Coroiant sérülés miatt le kellett cserélni – a diagnózis szerint eltört a sípcsontja, műteni kell, a vétkes Juhász Roland azonban még sárga lapot sem kapott érte…

A hetedik percben Gyurcsó remek beadása után Álvarez és Nikolics elvette egymás elől a lövőhelyzetet, majd Stopira passzát követően Nikolics megszerezte a vezetést a vendégeknek (0-1). A vezetés megszerzése után is lendületben maradt a Videoton: előbb Álvarez 18 méteres lövése ment a kapu mellé, majd Nikolics lövését előbb bravúrral védte Szűcs Lajos, de a kipattanót értékesítette a góllövőlista vezetője (0-2).

Érdekes párhuzam, hogy akárcsak a legutóbbi szezonban, ezúttal is két gyors Nikolics-góllal kezdődött a fehérváriak bajnoki meccse Pápán. Gyurcsó Ádám jóvoltából jöhetett volna a harmadik – hamarosan jött is… –, de hiába a becsúszás, nem érte el a labdát a kapu előterében. A 38. percben Gyurcsó újabb beadását Nikolics fejelte a kapufa mellé, a szünet előtt pedig Gyurcsó védhetetlen szabadrúgása a léc alá vágódott (0-3). A székesfehérváriak az első félidőben háromszor találták el a kaput, és mindháromból gól lett.

Az első félidő hajrájában Juhász a pápaiak másik román légiósát, Floreant is harcképtelenné tette, őt is le kellett cseréni, a játékvezető ezt az esetet le sem fújta!

A fordulás után Álvarez sprintelt a kapu felé, már csak Szűcs Lajossal állt szemben, megpróbálta átemelni fölötte a labdát, de a rutinos hálóőr nagyot védett. Az 58. percben egy pontos pápai beadást Popin fejelt a hálóba, de a bíró les miatt – tévesen – nem adta meg. A túloldalon Kovács István szép szólója után Nikolics lövését Szűcs kivédte, a kipattanót a fehérváriak duplázó csatára a keresztlécre lőtt. Ezután Stopira lőtt a tizenhatos sarkáról, a labda pedig Szűcs Lajos kezén megpattanva a hálóba hullott (0-4). A 62. percben Gyurcsó távoli kísérletét blokkolták a hazaiak a kapu előterében.

Hét perccel később egy remek szabadrúgás kipattant Szűcs Lajosról, az érkező Feczesin Róbert pedig a hálóba továbbította a labdát (0-5). Két perc múlva Feczesin közeli kísérletét kivédte a kapus, majd némileg alábbhagyott a vendégek offenzívája, persze továbbra is ők irányítottak. A 83. percben a Lombard ismét szerzett egy szabadrúgás utáni gólt, de as bíró les miatt ezt sem adta meg – ezúttal helyesen. Az utolsó említésre méltó esemény gyanánt a másik oldalon Kleinheisler lőtt fölé.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa elemezte:

Látni kell, hogy nagy a különbség játéktudásban a két csapat között, de a fehérváriak az öt-null ellenére csak annyit adtak ki magukból, hogy meg ne fázzanak, sokkal többet nem futottak… Kettő-null után kicsit visszaálltak – hadd jöjjenek a hazaiak –, és kontrákra apelláltak. Ennek ellenére a pápaiak vagy nem jutottak el a kapuig, vagy nem is tudtak kontrázni, mert féltek, nehogy nagyon megszórják őket. Kényelmes intenzitással lett ötgólos különbség a vége, de lehetett volna a duplája is.

A Lombard úgy játszott, ahogy korábban is, amikor pontot vett el a tabella felsőházába tartozó csapatoktól. Abból indultak ki, hogy amikor kezdődik a mérkőzés, már van egy pontjuk, és ezt akarták megőrizni. A többi ellenfél azért nem tudott nyerni ellenük, mert nem szereztek gyorsan gólt, most viszont Nikolics hamar eldöntötte a találkozót, ezt követően a hazaiak nem tudták azt játszani, amit kellett volna.

Csak a különbség volt a kérdés, az volt a döntő, hogy az elején hat perc alatt két vendéggól született. Szép győzelem volt, a fehérváriak bizonyították – egy-két hullámzó teljesítmény után, amikor a góllövés nem ment nekik annyira –, hogy komoly potenciál van a csapatban. Ha megnyerik az idei utolsó meccsüket is, megnyugtató előnnyel kezdhetik majd a tavaszi időszakot. Bár akkor csak négy meccsük lesz hazai pályán, nekik teljesen mindegy, hol játszanak, sőt talán idegenben még hatékonyabbak is, mert otthon mindenki – a Győr, a Fradi és a Debrecen is – beáll védekezni ellenük.

Olvasói sztorik