NB I

Elindult hódító útjára a teqball

Az új, magyar fejlesztésű sportőrület lényege, hogy a pingpongot keresztezték a focival.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Teqball szakmai napot rendeztek szerdán Budapesten, ennek keretében mutatkozott be hivatalosan az új, magyar fejlesztésű sportág. A „premier előtti vetítésre” már korábban, idén nyáron sort került, hiszen az érdeklődők több hazai könnyűzenei fesztiválon is kipróbálhatták a játékot, de erre például az őszi Ferencváros–Paks élvonalbeli meccsen is volt lehetőségük, a tervezők pedig több tévéműsorban is szerepeltek.

Ha a teqballt úgy definiáljuk, mint az asztalitenisz és a labdarúgás keresztezését, az túlságosan egyszerű magyarázatnak tűnhet, pedig valóban erről van szó. Magáról az ötletről a szerdai rendezvényen elhangzott, hogy két jó baráttól, Borsányi Gábortól és Huszár Viktortól származik.

Borsányi 18 éven keresztül versenyszerűen focizott, de a profi sportolói karrier helyett inkább a saját vállalkozásait tartotta fontosabbnak. A sportág azonban örök szerelem maradt számára, ez is közrejátszott a teqball születésében. Huszár – aki nem mellesleg a Műegyetem futballcsapatának elnöke – futballszerető számítógépes szakember, aki a tudományt tette a teqball mögé. Az ő ötlete volt a Teqbox, amely a legfejlettebb technikát használja azzal a céllal, hogy objektíven mérje a labdarúgók tudását.

Az új sportág előnye, hogy végtelenül egyszerű, bármikor, bárhol, kis helyigénnyel játszható, nemtől és kortól függetlenül, csekély sérülésveszéllyel. Kiválóan alkalmas a technikai tudás, a koncentrációs készség és az állóképesség fejlesztésére. Az asztalt hosszú évek matematikai és fizikai számításai alapján hozták létre úgy, hogy a labda minden esetben a játékosok felé pattanjon. A megerősített háló lehetővé teszi, hogy a labda onnan is mindig igazságosan pattanjon. A játék során két-három másodpercenként labdába kell érni, vagyis rendkívül pörgős, gyors játékról van szó. A tervezők álma megvalósult, most már azzal kacérkodnak, hogy a teqball egyszer kerüljön be az olimpia műsorára.

A szabályokról dióhéjban legyen elég annyi, hogy normál focilabdával játszható, egy, kettő, vagy maximum három érintésből kell visszajuttatni a labdát a másik térfélre. Tilos az ellenfelet vagy az eszközt megérinteni, illetve egymás után ugyanazzal a testrésszel megérinteni a labdát. Egy labdameneten belül maximum kétszer lehet ugyanazzal a testrésszel visszajuttatni a labdát az ellenfél oldalára egymás után – a szerva nem számít bele. A teqballt játszhatják ketten, négyen vagy többen is.

Huszár Viktor elmondta, hogy mostanáig tartott az eszköz tesztelése, ezután következik a sorozatgyártás, amely előtt nagyon optimista, hiszen hazánkból és számos más országból is élénk érdeklődés mutatkozik iránta.

Az új sportág ragját emeli, hogy a labdarúgás számos hazai és nemzetközi illusztris személyisége is tiszteletét tette a szakmai napon, például a holland Henk ten Cate, az Ajax volt vezetőedzője, a Barcelona és a Chelsea korábbi pályaedzője; továbbá Dunai Antal, Kiss László, Kozma István, a Teqball Kft. szakmai referense pedig nem más, mint a Fradi korábbi kiváló védője, Telek András.

Olvasói sztorik