NB I

Megszűnik a menedzserek engedélye

Nem hoz pénzt a FIFA-nak, de sok a nyűg vele, ezért áprilistól várhatóan eltörlik a licencrendszert.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) arra készül, hogy újraírja a játékosügynökökre vonatkozó szabályokat. A hírek szerint áprilistól megszűnik a menedzserek számára a FIFA-licenc, és bárki üzletelhet, képviselheti a futballistákat.

Hivatalos döntés még nincs, de minden érintett készpénznek veszi, hogy jövőre már nem kell ahhoz FIFA-licenccel rendelkezni, hogy valaki eladhasson egy futballistát. Előreláthatóan április 1-jétől már nem kell majd játékosügynöki képzésen, egyéb engedélyezési folyamaton átesnie annak, aki profitorientáltan ügynöki tevékenységet akar végezni, akár egy játékos, akár egy egyesület részére. A szövetségek csak nyilvántartást vezetnek majd, amelyben regisztrálniuk kell magukat az „ügynököknek” – vagy még azt sem.

A Magyar Hírlap információi szerint a FIFA számára már nyűg volt az engedélykiadás, mert komoly pénze nem származott belőle, de foglalkozni mégis kellett vele. Ezért inkább lepasszolja ezt a nemzeti szövetségeknek, bajlódjanak vele ők.

Magyarországon jelenleg is működik Játékosügynöki Licenc Bizottság, amely elbírálja a kérelmeket. Ahhoz, hogy valaki az MLSZ-nél ilyen licenchez jusson, a kötelező vizsgán túl hétszázezer forint – és az utána fizetendő áfa – eljárási díjat kell letennie, valamint minimálisan százezer svájci frank felelősségbiztosítást vagy bankgaranciát kell igazolnia. Ha valamilyen gond adódik, akkor ebből kárpótolják a károsultakat. De vannak más kritériumok is: csak nagykorú személy jelentkezhet, büntetlen előéletűnek kell lennie, aki minimum két éve Magyarországon él.

A FIFA-licences menedzser nem lehet tagja a FIFA-nak, az UEFA-nak, az MLSZ-nek vagy más szövetségeknek és egyesületeknek sem. A játékosügynöknek a Szakmai Etikai Kódex rendelkezéseit is el kell fogadnia. Az előírás szerint a játékosügynöknek egy honlapot is fenn kell tartania, amelyen tevékenységét, ügyfeleit, játékosait bemutatja. A nemzetközi szövetség terve szerint jövőre már mindez nem lesz szükséges, nem kell fizetni, minden ország maga intézheti ügynökei sorsát.

– Nem jó irányba mennek a dolgok – mondta a napilap érdeklődésére ifj. Laczkó Mihály FIFA-licences menedzser, a Pannon Player Agency tulajdonosa. – A jelenlegi elnök, Josep Blatter alatt leértékelték a munkánkat. A hírek szerint a jövőben már nem szükséges semmilyen vizsga, sem kaució. Pedig ez védelmet nyújtott a játékosoknak, edzőknek, és kiszűrte a szerencsevadászokat, a kóklereket is. Ha valami gond akadt, ebből a pénzből kárpótolták a focistákat vagy akár a klubot is. Most meg bármilyen szélhámos foglalkozhat ezzel. Nem kell ismernie az adott ország átigazolási szabályzatát. A jelenlegi menedzserekkel megalakítottuk a Magyar Játékosügynökök Szövetségét, ez talán valamilyen garanciát nyújt az ügyfeleinknek a jövőben.

Olvasói sztorik