NB I

Az elhunyt labdarúgókra emlékezünk

Az elmúlt húsz évben sajnos rengeteg futballista esett erőszakos támadás áldozatául.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Rablógyilkosság áldozata lett a dél-afrikai válogatott kapusa, Senzo Meyiwa. A 27 éves játékosra barátnője házában törtek rá, ott érte a halálos lövés. Az elmúlt években egyre többször lehetett hallani, hogy egykori vagy aktív élsportolók – köztük labdarúgók – estek erőszakos támadás áldozatává. Összeállításunkban az elmúlt húsz évben elhunyt labdarúgókra emlékezünk Mindenszentek és Halottak napja alkalmából.

Csak az elmúlt tíz évben 26 ismertebb labdarúgó lett gyilkosság áldozata: a zambiai válogatott Chiwanki Lyainga (30 éves volt) és a venezuelai Johnny Perozo (29) ebben az évben veszítette életét. 2012-ben Ladislao Nerio (35) és Jeffrey Nutka (26) lett gyilkosság áldozata, míg 2011-ben Édison Charával (31), Abdul Chiarival (40) és William Morais-szal (19) végzet halálos lövés. 2010-ben két mexikói játékos, Édgar García de Dios (33) és Guillermo Meza (21) lelte halálát ugyancsak fegyveres támadás miatt, és ebben az évben búcsúztatta családja Eddie Moussát (26), Nelson Riverát (19), Jurij Sislovot (65) és Philip Tissont (24) is.

2009 februárjában késelés áldozata lett az egykoron a Diósgyőrben és a Honvédban is védő Nota Gyula. A szlovákiai kapust otthonától nem messze érte a halálos szúrás, 37 éves volt. Ugyanebben az évben a jamaicai válogatott Orane Simpson (26) is késelés áldozata lett, és Abel Tador (24) és Eli Uzan (46) is ebben az esztendőben lelte halálát erőszakos támadás következtében.

A 2007-es évben az osztrák Peter Burgstaller (43) kapott halálos lövést, míg az iraki Ehab Karim mindössze 26 évesen lelte a halálát egy bagdadi bombázás alkalmával. Elson Becerra a 2003-as Konföderációs Kupán még játékostársa, a pályán összeeső Marc-Vivien Foé életéért próbált harcolni, ám a sors kegyetlen oldala, hogy 2006-ban – 27 évesen – ő is hirtelen hunyt el: fegyveres támadás áldozata lett. Még ebben az évben kellett búcsút venni Selvin Gonzáleztől (24) és a mindössze 15 éves brit tehetségtől, Kiyan Prince-től is.

2003 és 2005 között hat labdarúgót ért halálos lőfegyveres támadás: Lucio Espana (33), William Lopez (26), Claudinei Resende (26), Albeiro Usuriaga (37), Milton Flores (28) és Jurij Tiskov (31) is támadás áldozata lett.

2002-ben az uruguayi válogatott Ricardo Bitancort halálhíre járta be a világot, ám hazánkban sokkal nagyobb visszhangot váltott ki a Ferencváros válogatott legendájának, a Sopron akkori vezetőedzőjének, Simon Tibornak a halála. Április 21-én egy éjszakai ünneplés torkollt szóváltásba, majd verekedésbe, melynek végén a már szórakozóhelyről távozott Simont a földre kerülése után tovább bántalmazták. Két nappal később a kórházban belehalt sérüléseibe. Emlékét a Fradi-tábor hűen őrzi: elképzelhetetlen egy FTC-meccs a „Simon Tibi! Simon Tibi!” rigmus nélkül.

A holland-surinamei Ed Vijent 38 évesen – 2001-ben – késelés áldozata lett, míg a salvadori válogatott Óscar Diaz 1998-ban érte halálos lövés. 1994-ben a kolumbiai válogatott Andrés Escobart (27) érte lőfegyveres támadás; a tragikus sorsú játékos nem sokkal korábban öngólt vétett az USA elleni világbajnoki csoportmeccsen, mely később csapata búcsúját jelentette – feltételezések szerint ez állhatott halála mögött is.

Olvasói sztorik