NB I

Nem fog félni a válogatott Bukarestben

Az LMP színeiben induló Thomas Sowunmi csak belekóstol a politikába, pályafutása után pedig gyerekekkel foglalkozna.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Magyar válogatottként játszott 2001-ben Bukarestben, a románok elleni vesztes világbajnoki selejtezőn, jelenleg pedig az NB II kiesőzónájában tanyázó FC Ajka színeiben szerepel Thomas Sowunmi. A 36 éves csatár közben belekóstol a politikába is, Székesfehérváron a belvárosi választókerületben száll csatába az önkormányzati voksoláson az LMP jelöltjeként. A Vasas, a Dunaújváros és a Fradi korábbi támadója a DigiSport televízió hétfő reggeli műsorában a politikai pályáról, az Ajka szerepléséről, és a válogatott bukaresti esélyeiről is beszélt.

– Manapság jobbak az esélyeink, mint kétezer-egyben?
– Akkor is jók voltak az esélyeink. Készültünk rendesen, de volt egy malőr a mérkőzés elején, és kaptunk egy gyors gólt. Próbáltunk változtatni, de ők éltek a lehetőséggel. Az esély mindig megvan, és szerintem most nyernek a srácok. A magyar-román meccsek egyre szorosabbak. Úgy gondolom, hogy nem félelemmel mennek ki a srácok. Hiába próbálják őket terrorizálni, szerintem helyt fognak állni – mondta Thomas Sowunmi.

– Legutóbb azért nem ezt láttuk…
– Új szövetségi kapitány van, akinek mindenki bizonyítani akar. Dárdai Pál űzni fogja őket, hogy minél jobb teljesítményt érjenek el, és ebben bízom én is. Reménykedem benne, hogy a csapat nem fog félni, amikor felmegy a pályára.

– Mit szólt a kapitányváltáshoz? A Fradiban mintha nem igazán jött volna ki Pintér Attilával…

– Engem annyira nem piszkált, nem volt köztünk konfliktus. Volt egy félreérthető mondat, amit meglovagolt a sajtó, de az nem úgy volt. Így döntöttek a vezetők, el kell fogadni.

– Mekkora bizonytalansági tényező egy játékosnak, hogy Dárdai csak három meccset vállal, és nem lehet tudni, hogy utána mi lesz?
– Egyrészt mindenki saját magáért játszik, a kapitány egy plusz. Ha neki bizonyítani akarnak, akkor azt lehet kamatoztatni. Elsősorban saját maguknak kell megfelelniük.

– A románok ellen mit tart a legfontosabbnak? Kiélezett helyzetekben a meccs elején és végén kapott gól ismerős jelenség…
– Ezt a kettőt jó lenne elkerülni, vagy nekünk kellene minél előbb gólt szereznünk, és akkor könnyebb dolgunk lenne.

– Kitől várja a gólt?
– Bárkitől, aki helyzetbe kerül. Felőlem a kapus is rúghat gólt, csak nyerjünk.

– A román-magyar után egyből utazik a válogatott a Feröer-szigetekre. Kötelező ott a győzelem?
– Minden ilyen selejtezőmérkőzés teljesen más hangulatú. Nincsenek lefutott meccsek, és ha úgy megyünk ki, hogy garantált a győzelem, akkor jönnek a meglepetések. Mérkőzésről mérkőzésre kell megküzdeni a sikerért.

– Hogyan került Székesfehérvárra?
– A párom révén kerültem oda, és már kilenc éve Székesfehérváron lakom. Megszerettem a várost, dunaújvárosi vagyok, tehát közel is van.

– Mennyire ismeri a várost és a problémákat? Mennyire ismeri önt a város?
– Annyira nem járkálok a városban. Otthon vagyok, a kutyákkal elmegyek sétálni, viszonylag visszahúzódó vagyok. Gondok vannak, de szép és fejlődik a város, tehát igazából szerethető.

– Hogyan került kapcsolatba az LMP-vel? Schiffer András személyében közismerten nagy Vasas-rajongó vezetője van a pártnak…
– Schiffer Andrással nagyon jó barátok vagyunk. Ezerkilencszáz-kilencvennyolc óta napi kapcsolatban vagyunk. Ő kért meg, hogy segítsek. Mindenkivel szimpatizálok, aki előrébb vinné az országot. Nem mondhatom azt, hogy zöld párti vagyok, vagy éppen jobbos, balos.

– Személyesen gyűjtötte az ajánlásokat? Kampányol is?
– Az ajánlásokat személyesen gyűjtöttem. A kampányolásra nincs nagyon időm, de amint lehet, részt veszek minden rendezvényen, amit a párt csinál Székesfehérváron. Velem szimpatizáltak, és azt mondták, ha más pártban indulnék, akkor szívesen szavaznának rám. A többség engem szeret, az LMP-t annyira nem, de volt olyan is, aki kimondottam az LMP miatt írta alá.

– Jobb lett volna az esélye, ha mondjuk Fidesz-színekben indul?
– Garantáltan. Minimális esélyem van, hiszen az alpolgármester van a körzetemben. Eleve hendikeppel indulok, de sportoló vagyok, a remény hal meg utoljára.

– Az Ajkának nagyobb esélye van?
– Igen, az Ajkának nagyobb az esélye a bennmaradásra, mint nekem a belvárosi választókerületben.

– A hétvégén hazai pályán kettő-nullra kikaptak a Békéscsabától. Mi volt a gond?
– Nálunk minden kifele jött. Én is üres kapura mellé fejeltem, ami ritkán fordul elő. Bekerültünk egy hullámvölgybe, és keressük a kiutat. A csapat új, hiszen a nyáron tizenegy játékos távozott. Hosszú ideig tart, míg megszokjuk egymást. Rossz vízbe léptünk, és keressük a kiutat.

– Mit gondol, lesznek kiesési gondjaik?
– Nem hiszem, hogy kiesési gondjaink lesznek. Bőven feljebb kellene lennünk. Most ilyen szériát fogtunk ki. A Debrecen is jó csapat, és láthattuk, hogy mégsem kezdte jól a szezont. Reméljük, hogy mi is elkezdünk majd nyerni.

– Milyen távlatban gondolkodik még a futballpályán?
– Fizikálisan rendben vagyok. Addig szeretném csinálni, amíg tudok segíteni. Amikor már úgy érzem, hogy már nem tudok segíteni, akkor befejezem.

– Utána is maradna a labdarúgásban?
– Mindenképpen. Elkezdtem az edzői pályafutást is gyerekekkel. Később is szeretnék ezzel foglalkozni.

– A politikában is folytatná?
– Ebben nem vagyok biztos. Ez egy hirtelen jött ötlet volt, és segítettem. A sport és a politika szerintem nem egy színtérre való. Vagy százszázalékosan csinálok valamit, vagy sehogy. A kettő együtt részemről nem menne.

– Lehetséges, hogy Ajkáról még váltani fog?
– Semmi sincs kizárva. A sport olyan dolog, ha jön a lehetőség, akkor élni kell vele. Szeretek Ajkán lenni, de ha váltani kell, akkor váltani fogok.

– Melyik klubhoz kötődik úgy, hogy ott szívesen dolgozna edzőként?
– A Dunaújváros adott, és a Ferencvárossal nyertem egyedül bajnokságot, tehát a Fradi is közel áll a szívemhez.

Olvasói sztorik