NB I

Rocchi-gól, Radó-gólpassz, Haladás-győzelem

A szombathelyiek hazai pályán 2-0-ra nyertek a Lombard Pápa ellen az élvonal tizedik fordulójának zárómeccsén.
OTP Bank Liga, 10. forduló
Szombathelyi Haladás – Lombard Pápa Termál FC 2-0 (1-0)
Szombathely, 2300 játékvezető: Kassai
Haladás: Rózsa – Schimmer, Fehér Z., Devecseri, Katona M. – Gaál (Gyurján, 61.), Iszlai, Jagodics M., Nagy O. (Szakály A., 70.) – Radó (Németh M., 87.), Rocchi. Edző: Artner Tamás
Pápa: Szűcs L. – Csizmadia, Jagodics B., Bogunovicd, Tóth G. – Coroian (Zulevs, a szünetben), Nagy T. (Faggyas, 74.), Frizoni, Sluka – Kenesei K., Popin (Waltner, 61.). Megbízott edző: Kovács László
Gólszerzők: Rocchi (31.), Gyurján (84.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Bíró Péter tulajdonos székhelyváltása óta Szombathelyen nagy riválisnak számító és közutálatnak örvendő Lombard Pápát fogadta a Haladás az élvonal tizedik fordulójának vasárnap esti zárómeccsén. A hazaiaknál az olasz Rocchi, és immár a hosszú sérüléséből felgyógyuló Radó András is ott volt a kezdőcsapatban, az eltiltott Halmosi Péter és a szlovák Kopúnek viszont hiányzott.

A hetedik percben Kenesei Krisztián lőtt az ötös sarkáról, a labda elment keresztben a kapu előtt. Két perccel később Rocchi lövését Szűcs Lajosnak kellett kiütnie. A 15. percben Katona Máté éles szögből próbálkozott, de ezt a párharcot is Szűcs nyerte. A 19. percben Csizmadia Csaba kézzel ütötte szögletre a labdát, de Kassai játékvezető nem ítélt büntetőt. Három perccel később Kenesei szabadrúgása süvített el a keresztléc fölött.

A 31. percben Tommaso Rocchi megszerezte első magyarországi bajnoki gólját: remek indítást kapott, amit mellkassal megszelídített, majd kapásból a hálóba bombázott (1-0). A folytatásban Nagy Olivér szabadrúgására Rocchi robbant be, de nem tudott a hálóba lőni, néhány másodperccel később, egy remek indítás után viszont igen, de a játékvezető les miatt – tévesen – nem adta meg a gólt.

A szünet után – egy szögletet követően – Bogunovics lőtt a kapu mellé. Az 54. percben Kenesei lövését Rózsa fogta, majd Rocchi beadását Nagy Olivér fejelte a léc fölé. Öt perccel később Radó szabadrúgását Fehér Zoltán sarokkal tette kapura, de a pápaiak rutinos kapusa ezúttal is a helyén volt. Az első félidőben inkább a hazaiak játéka dominált, a fordulást követően azonban kiegyenlítődtek az erőviszonyok. A 76. percben Radó lövését Szűcs kiütötte. Ezután ismét rákapcsolt és fölénybe került a Haladás, és ennek újabb gól lett a jutalma: Radó remek passzát Gyurján értékesítette (2-0). A legvégén Faggyas lőtt az oldalhálóba.

A Lombard legutóbb augusztus közepén, a negyedik fordulóban tudott gólt szerezni, azóta hat meccsen (a tiszta játékidőt tekintve nagyjából hatszáz percen) keresztül képtelen az aktuális ellenfél kapujába találni. A továbbra is kiesőhelyen álló szombathelyiek legutóbb április 13-án tudtak bajnoki mérkőzésén egy gólnál többet lőni, és április 26-án nyertek legutóbb hazai környezetben.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a Rába ETO egykori kiváló játékosa, majd vezetőedzője elemezte:

Már a Videoton elleni meccs második félidejében, kettős emberhátrányban is lehetett érezni, hogy a szombathelyiekben van dac. Akkor elmarasztalólag nyilatkoztam Rocchiról, de a mai gólja valóban klasszismegoldás volt, és már végigbírta a meccset, sőt a második félidőben néha még vissza is mozgott. Kellett az ő rutinja a sikerhez. Ha a játékvezető a támadófutball segíti, akkor a második találata is szabályos volt.

Hatvan percig a Haladás középpályája sokkal jobb, kreatívabb volt, mint a vendégeké, ezen Zulevs beállítása változtatott, aki lendületet vitt bele. Mindkét együttes négy-egy-három-kettes szerkezetben játszott, érdekesség, hogy mindkét oldalon egy masszív, előretolt ék szerepelt Rocchi és Popin személyében, illetve Radó és Kenesei is szabadon mozogtak. Küzdelmes, közepes színvonalú meccs volt, sok hibával, sok labdaelvesztéssel, sok szabálytalansággal.

Kenesei révén pontrúgásokból próbálkozott a Pápa, amelynek játéka lassabbnak tűnt. Nagy Olivér nem volt rossz, az eladott labdái ellenére kimondottan jól, lendületesen játszott, ahogyan Gaál Bálint is. Megérdemelten nyertek a szombathelyiek, de sajnálom, hogy lejtmenetben van a Pápa. A második felvonásban volt tizenöt jó percük, de a cserék is jól szálltak be hazaiaknál. Örömteli volt Radó játéka, ennyit jelent, ha egy kulcsember visszatér.

Olvasói sztorik