NB I

Októberben bontanák a DVTK-stadiont

Sajtóértesülések szerint a Fradi elleni rangadó után kezdődhet a diósgyőri aréna részleges rombolása.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Több mint negyedév csend után ismét van fejlemény a diósgyőri stadionnal kapcsolatban – írja a Borsod Online.

Mint ismert, a 2013. november 27-én megtartott kormányülésen született meg az a döntés, hogy 4.5 milliárd forintot fordít az állam a diósgyőri stadion megépítésére. Amikor tavaly decemberben elfogadta az országgyűlés az államháztartás 2014. évi költségvetésének törvényét, ebben az is szerepelt, hogy erre az esztendőre 1.75 milliárd forintot irányoznak elő az UEFA IV-es besorolású létesítmény építésére (a beruházáshoz szükséges további összeget a 2015-ös államháztartási költségvetésből tervezték biztosítani).

Legutóbb 2014. június 6-án volt a létesítmény építésével kapcsolatban tájékoztató, amelyen ugyan nem hangzott el, hogy mit írtak alá a megjelentek (Vígh László stadionépítési kormánybiztos, dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Szabó Tamás, a DVTK NB I-es csapatát működtető DFC Kft. ügyvezetője), így az csak a rendezvény után derült ki, hogy a DFC Kft.-ben többségi tulajdonos Borsodsport Invest Kft. és a Cratis Ingatlanbefektető és Szolgáltató Zrt. hozzájárult ahhoz, hogy előbbi 175 millió forintos, illetve utóbbi 25 millió forintos jelzálogjogi bejegyzése törlésre kerüljön azokról a helyrajzi számú ingatlanokról, amelyeken a DVTK-stadion található, hogy ennek folyományaként tiszta tulajdoni lapjuk lehessen.

Kibontakozás

Az események a nyár elmúltával, ezen a héten hétfőn kezdtek kibontakozni a Diósgyőr-stadion ügyében, amikor Budapesten Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár aláírta annak a projektcégnek, a 2014. február 24-én létre hozott Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft.-nek a két ügyvezető igazgatójával, Tóth Dénessel, valamint Pásztor Ervinnel azt a szerződést, amely lehetőséget teremt arra, hogy az államháztartástól érkező pénzeszközök felhasználásával a DVTK-stadion építését finanszírozza.

Két nappal később, vagyis szerdán egy többoldalú egyeztetést tartottak az érintettek, szintén Budapesten, amelyen a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft.-ben tulajdonos Beruházási, Műszaki Fejlesztési és Közbeszerzési Zrt., a Miskolc Holding Zrt. és a kft harmadik tulajdonosának, a miskolci önkormányzatnak a munkatársai (valamint egy az utóbbiak által kiválasztott és meghívott szurkoló) vettek részt, továbbá a Magyar Labdarúgó Szövetség képviselője és a Diósgyőr FC Kft. vezetői. De nemcsak ők, hanem a stadionépítés tervezői is, akikről egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan kik, csupán annyit, hogy három tervet vázoltak fel, árban és férőhelyben három egymástól eltérő verziót.

– Szeptember 18-án, 13 órától tartunk sajtótájékoztatót Miskolcon, ezen szeretnénk bemutatni a DVTK stadionról eddig elkészült terveket, valamint ismertetni az építkezés menetrendjét, de ennél többet addig nem szeretnék mondani, mert ebben állapodtunk meg a mai találkozón – válaszolta az Észak-Magyarország megkeresésére Tóth Dénes, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. ügyvezető igazgatója.

Tervek és tervek

A 2014. június 6-án megtartott sajtótájékoztatón Miskolc polgármestere arról beszélt, hogy 15 ezer ülőhellyel rendelkező stadiont építenének, amelynek minden helye fedett lenne. Akkor a stadionépítési kormánybiztos azt prognosztizálta, hogy a tervezési munka fázisa során, július végére készülhetnek el az első látványtervek (azt mondta: ezeket sajtótájékoztató keretében kívánják bemutatni), hogy szeptemberben megszülethetnek az engedélyes tervek, hogy év végére lehetnek meg a kivitelezési tervek, és hogy az építési munkálatok 2015 első felében kezdődhetnek el, és 12-14 hónappal ezután, 2016 második felében adhatják át a stadiont. Ezen a tájékoztatón arról is szó esett, hogy a stadion építése kapcsán a labdarúgó szövetség, a klub, a kormánybiztos és az önkormányzat mellett a szurkolók képviselőinek a véleményét is szeretnék megismerni a döntéshozók.

A boon.hu-hoz a közelmúltban eljutott információk szerint a tényleges építési munkálatok 2015 májusában kezdődnének el, de még ez év októberében, az önkormányzati választások előtti napokban megkezdenék a bontási munkálatokat, az október első hétvégéjére kiírt DVTK–FTC NB I-es bajnoki meccs után, a vasgyár felőli állóhelyi részeken.

Olvasói sztorik