NB I

Még nem hibáztunk az északírek ellen

A magyar válogatott négyből négy meccset nyert soros ellenfelével szemben. Videós összefoglaló.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap este megkezdi szereplését a magyar válogatott a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjében. Pintér Attila együttesére az első fordulóban papíron könnyebb ellenfél vár: az első meccset Észak-Írország válogatottja ellen játssza a csapat hazai pályán.

A magyar válogatott eddig négyszer csapott össze Észak-Írország legjobbjaival. Két barátságos, illetve két világbajnoki-selejtező mérkőzésen találkoztunk soros ellenfelünkkel. A mérleg magyar szemszögből hibátlan: mind a négy találkozót a mieink nyerték.

A két válogatott legutóbb 2008 novemberében mérkőzött egymással. Akkor barátságos mérkőzésen, idegenben nyert 2-0-ra a magyar csapat Torghelle Sándor, és a keretben ismét helyet kapó Gera Zoltán góljaival. Erwin Koeman csapatában Gera mellett több olyan játékos is pályára lépett, akik most is ott vannak a keretben: Dzsudzsák Balázs, Juhász Roland, Vanczák Vilmos és Rudolf Gergely is megmaradt hírmondónak abból a csapatból.

Nyolc évvel korábban szintén idegenbeli barátságos mérkőzésen sikerült a győzelem. A belfasti találkozón közel tízezer ember előtt Horváth Ferenc, a Győr jelenlegi vezetőedzőjének találatával bizonyult jobbnak a magyar csapat. A Bicskei Bertalan vezette együttes Király Gáborral kezdett a kapuban – az akkori pályára lépők közül már csak a rutinos, jelenleg az angol Fulhamnél védő kapus számít aktív labdarúgónak.

Tétmeccsen sem hibáztunk

1988-ban és 1989-ben tétmérkőzésen csapott össze a két együttes: az 1990-es világbajnokság selejtezőiben oda-vissza vertük az észak-íreket.

Az első találkozót – amely egyben a két válogatott első hivatalos mérkőzése volt – a Népstadionban vívták a csapatok. A szinte egykapuzó, Mezey György irányította magyar együttes sokáig nem bírta feltörni a vendégek védelmét, ám a hajrában Vincze István lapos lövése utat talált a kapuba, ezzel sikerült begyűjteni a fontos három pontot.

A visszavágóra 1989 szeptemberében került sor: bár Belfastban is egy góllal nyert a válogatott, nem volt ilyen nehéz dolga; a 13. percben Kovács Kálmán a kapus, Disztl Péter passzából vette be Tommy Wright hálóját, majd a félidő vége előtt Bognár György duplázta meg az előnyt. A végén Norman Whiteside szépített, de a győzelem így sem forgott veszélyben.

Még kevesebb klubmérkőzés

Klubszinten egészen az idei nyárig kellett várni, hogy magyar csapat északír együttessel mérhesse össze tudását. A Debreceni VSC a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Cliftonville-t kapta az első körben. Az idegenbeli első találkozón némi meglepetésre 0-0-s döntetlent ért el a félamatőr játékosokból álló ellenfél, ám a visszavágón a közel egy félidőt emberelőnyben játszó DVSC felőrölte az észak-íreket, és végül 2-0-ra nyert.

Olvasói sztorik