NB I

Kiszámíthatatlan az északír csapat

Az angol és a skót bajnokságban edződő játékosokkal érkezik vasárnapi ellenfelünk.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap este játssza első Európa-bajnoki selejtezőjét a Pintér Attila irányította magyar válogatott. A mieink hazai pályán, a Groupama Arénában kezdik meg a selejtezőket az F-csoportban, az ötödik kiemelt Észak-Írország ellen. Soros ellenfelünk szövetségi kapitánya, Michael O’Neill múlt héten hirdette ki 25 fős keretét – három kapus, kilenc védő, nyolc középpályás és öt támadó készülhet a magyarok ellen.

Öt és fél milliót ér a legértékesebb északír

Több ismert név is szerepel a keretben: az angol Southampton játékosa, a transfermarkt.de becslése alapján öt és fél millió eurós vételárral bíró Steven Davis számít a legértékesebb játékosnak közülük, de mellette helyet kapott a West Bromwich Albion középpályása, Chris Brunt (négymillió euró), valamint a Norwich City támadója, Kyle Lafferty (hárommillió euró) is.

A néhány héttel ezelőtti Debrecen–Cliftonville Bajnokok Ligája-selejtező párharcból hiba lenne kiindulni az esélylatolgatások során, ugyanis a keret a légiósokra épül, kivétel nélkül Angliában, illetve Skóciában edződnek a meghívott játékosok. A legnagyobb válogatott rutinnal az angol második vonalban szereplő Brighton and Hove védője, Aaron Hughes bír – az egykoron a Newcastle-ben, az Aston Villában és a Fulhamben is szereplő játékos kereken kilencven felnőtt válogatottságnál tart. Rajta kívül két társa, Steven Davis (68 meccs), illetve a szintén védőként bevethető WBA-játékos, Chris Baird (65 meccs) játszott legalább ötven alkalommal a válogatottban.

Összesen 11 olyan labdarúgó kapott helyet, aki még tíz válogatottságig sem jutott el, de közülük csak az MK Dons középpályása, Ben Reeves számít abszolút újoncnak – ő még nem lépett pályára a felnőtt nemzeti csapatban.

Életkor tekintetében teljesen megoszlik a keret: a rutinos játékosok mellett a fiatalok is szép számban szerepelnek. A legidősebb játékosnak a csapat 36 éves kapusa, Roy Carroll számít, míg a Liverpool 19 éves tehetsége, Ryan McLaughlin mondhatja magát a legfiatalabbnak.

Rapszodikus teljesítmény

A csapat szövetségi kapitánya, Michael O’Neill 2011 óta irányítja az együttest. A korábbi 31-szeres válogatott játékos eddig 19 hivatalos mérkőzésen ült a csapat kispadján. Mérlege nem túl acélos: a meccsek több mint felét elveszítette vele az együttes, a hét döntetlen mellett pedig mindössze egyetlen sikert könyvelhetett el – a világbajnoki selejtezőkön a csoportgyőztes Oroszországot győzte le odahaza.

A válogatott rapszodikus teljesítménnyel rukkolt elő O’Neill vezetése alatt: az említett oroszok elleni bravúr mellett idegenben szerzett pontot Portugália és Izrael ellen, de például Azerbajdzsánban és Luxemburgban vereségbe futott bele.

Olvasói sztorik